Δράσεις ενίσχυσης της «κοινωνικής επιχειρηματικότητας»
- 23/10/2014, 18:00
- SHARE
Υποβοήθηση για ένταξη στα προγράμματα ΕΣΠΑ στα πλαίσια του Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης.
Φωτογραφία αρχείου
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ηλεκτρονική σελίδα του ΕΣΠΑ, ο προϋπολογισμός της δράσης – η οποία αποτελεί μια από τις κεντρικές πρωτοβουλίες του «Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης για την ανάπτυξη του τομέα της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας» – ανέρχεται σε 19.466.000.00 ευρώ και υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013». Αναμένεται να ενταχθεί στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020».
Οι μηχανισμοί θα δημιουργηθούν από αναπτυξιακές συμπράξεις στις οποίες θα συμμετέχουν τοπικοί και περιφερειακοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών.
Στόχος είναι η παροχή υπηρεσιών μιας στάσης (one stop shop) για τους κοινωνικούς επιχειρηματίες και τις κοινωνικές επιχειρήσεις καθώς και η λειτουργία κόμβου πληροφόρησης για την κοινωνική οικονομία και την κοινωνική επιχειρηματικότητα.
Συνολικά αναμένεται να ωφεληθούν 12.489 άτομα που ανήκουν μεταξύ άλλων σε ευάλωτες ομάδες (ΑμεΑ, πρώην χρήστες ουσιών, οροθετικοί, αποφυλακισθέντες, ανήλικοι παραβάτες) και ειδικές ομάδες του πληθυσμού (άνεργοι νέοι, άνεργες γυναίκες, άνεργοι άνω των πενήντα ετών, μακροχρόνια άνεργοι, αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών, μέλη πολύτεκνων οικογενειών, γυναίκες θύματα κακοποίησης, αναλφάβητοι, κάτοικοι απομακρυσμένων ορεινών και νησιωτικών περιοχών, γυναίκες/άντρες θύματα trafficking, άτομα με πολιτισμικές ιδιαιτερότητες, μετανάστες, πρόσφυγες), εκ των οποίων οι 6.489 θα είναι υποψήφιοι/δυνητικοί κοινωνικοί επιχειρηματίες και 6.000 θα είναι υφιστάμενοι κοινωνικοί επιχειρηματίες
Οι αιτήσεις των αναπτυξιακών συμπράξεων υποβάλλονται στην Ειδική Υπηρεσία για την Κοινωνική Ένταξη και την Κοινωνική Οικονομία, Κοραή 4, 105 64 Αθήνα, έως την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014.
Η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα είναι μία αναδυόμενη, εναλλακτική μορφή επιχειρηματικότητας στηριζόμενη στην κοινωνική οικονομία.
Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.) είναι αστικοί συνεταιρισμοί κοινωνικού σκοπού με περιορισμένη ευθύνη των μελών τους και διαθέτουν εκ του νόμου την εμπορική ιδιότητα (Ν.4019/2011). Οι Κοιν.Σ.Επ. είναι επιχειρήσεις, οι οποίες διοικούνται ισότιμα από τα μέλη τους και η λειτουργία τους βασίζεται στην επιδίωξη συλλογικού οφέλους, ενώ το κέρδος τους προκύπτει από δράσεις που εξυπηρετούν αποκλειστικά το κοινωνικό συμφέρον. Το μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων των Κοιν.Σ.Επ επανεπενδύεται με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, έτσι το κέρδος των μελών είναι μικρό, γιατί δίνεται έμφαση στο έργο των επιχειρήσεων και όχι στο κέρδος.
Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις χωρίζονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες, τις:
– Κοιν.Σ.Επ. ένταξης. Αποσκοπούν στην ένταξη Ευάλωτων Ομάδων Πληθυσμού:
άτομα με αναπηρίες, εξαρτημένα ή απεξαρτημένα από ουσίες άτομα, οροθετικοί, φυλακισμένοι/αποφυλακισμένοι, ανήλικοι παραβάτες
– Κοιν.Σ.Επ. κοινωνικής φροντίδας. Αποσκοπούν στην παραγωγή και παροχή προϊόντων και υπηρεσιών κοινωνικού – προνοιακού χαρακτήρα σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού όπως οι ηλικιωμένοι, τα βρέφη, τα παιδιά, τα άτομα με αναπηρίες και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις
– Κοιν.Σ.Επ. κοινωνικού και παραγωγικού σκοπού. Αποσκοπούν στην προαγωγή του τοπικού και συλλογικού συμφέροντος, στην απασχόληση, στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της τοπικής ή περιφερειακής ανάπτυξης. Αφορούν στην παραγωγή προϊόντων και παροχή υπηρεσιών σε τομείς όπως πολιτισμός, περιβάλλον, οικολογία, εκπαίδευση, παροχές κοινής ωφέλειας, τοπικά προϊόντα, διατήρηση παραδοσιακών δραστηριοτήτων και επαγγελμάτων.