Τράπεζες: Η επιστροφή των καταθέσεων και η συνεχιζόμενη πρόκληση των δανείων – Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία

Τράπεζες: Η επιστροφή των καταθέσεων και η συνεχιζόμενη πρόκληση των δανείων – Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία
Bank of Greece branch in Athens Greece on March 8, 2018 Photo: Shutterstock
Με καταθέσεις ύψους 19 δισ. ευρώ να επιστρέφουν στις ελληνικές τράπεζες από το 2021, οι ενδείξεις δείχνουν αυξανόμενη εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα.

Η τραπεζική “εικόνα” στην Ελλάδα έχει παρουσιάσει σημαντικές αλλαγές από το 2021 έως σήμερα, με θετικές εξελίξεις στις καταθέσεις και προκλήσεις στα δάνεια. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), οι συνολικές καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων έχουν αυξηθεί κατά 19 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μια άνοδο της τάξεως του 16% από το 2021.

Η τριετία 2021-2023 έφερε ενθαρρυντικά αποτελέσματα στην αύξηση των καταθέσεων, ιδιαίτερα τον Αύγουστο του 2024, με τις καταθέσεις να αυξάνονται κατά 1 δισ. ευρώ μόνο τον τελευταίο μήνα. Παρά την «κόπωση» που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του 2024, κυρίως λόγω της στροφής των αποταμιευτών προς εναλλακτικές επενδύσεις, η επιστροφή σε μια αυξητική τάση είναι πλέον σαφής.

Η ανάκαμψη των καταθέσεων αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην εμπέδωση εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα και στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας. Τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι το σύνολο των καταθέσεων έχει φτάσει τα 146,8 δισ. ευρώ από 126,2 δισ. ευρώ που ήταν στις αρχές του 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ωστόσο, η εικόνα δεν είναι εξίσου θετική για τα δάνεια. Η πιστωτική επέκταση των τραπεζών παρουσίασε σημαντική υποχώρηση από το 2022, κυρίως λόγω των αυξημένων επιτοκίων και της χαμηλής ζήτησης για δάνεια. Ειδικότερα, τα στεγαστικά δάνεια συνεχίζουν να παρουσιάζουν πτώση, με τον ρυθμό συρρίκνωσης να παραμένει σταθερός στο -2,7%. Αντίθετα, τα καταναλωτικά δάνεια δείχνουν μια ελαφρά ανάκαμψη, με ρυθμό αύξησης 5,8% τον Αύγουστο του 2024.

Η εικόνα στον επιχειρηματικό τομέα είναι πιο αισιόδοξη, με τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις να αυξάνονται κατά 100 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο, και τον ετήσιο ρυθμό αύξησης να επιταχύνεται στο 10,5%. Οι νέες εκταμιεύσεις επιχειρηματικών δανείων αυξήθηκαν σε 7,6 δισ. ευρώ για το 2024, έναντι 5 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα το 2023, δείχνοντας μια θετική μεταβολή στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

Παρά τις προκλήσεις, οι εξελίξεις στις καταθέσεις και τα δάνεια αποτελούν ένα μείγμα ελπίδας και προκλήσεων για τις ελληνικές τράπεζες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: