Στα χέρια Αμερικανών η Sanofi; Οργή και ανησυχία για την ενδεχόμενη πώληση της γαλλικής φαρμακοβιομηχανίας

Στα χέρια Αμερικανών η Sanofi; Οργή και ανησυχία για την ενδεχόμενη πώληση της γαλλικής φαρμακοβιομηχανίας
A logo is seen in front of the entrance at the headquarters French drugmaker Sanofi in Paris October 30, 2014. REUTERS/Christian Hartmann/File Photo Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Sanofi βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την πώληση της θυγατρικής της, Opella, στην αμερικανική CD&R, έναντι 15 δισ. ευρώ.

Η Sanofi βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της θυγατρικής της Opella, η οποία παράγει μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, στην αμερικανική εταιρεία CD&R έναντι 15 δισ. ευρώ.

Η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη Γαλλία, όπου πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς ανησυχούν ότι η εξαγορά θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας και την παραγωγή σημαντικών φαρμάκων, όπως η παρακεταμόλη. Η γαλλική κυβέρνηση εξετάζει ακόμα και το ενδεχόμενο βέτο, προκειμένου να διασφαλίσει ότι η εταιρεία θα διατηρήσει τη βάση της στη Γαλλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρά τις ανησυχίες, οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν δηλώσει ότι ο αγοραστής είναι “σοβαρός” και διαβεβαίωσαν πως η συμφωνία δεν θα επηρεάσει την παραγωγή κρίσιμων φαρμάκων. Ωστόσο, το ενδεχόμενο αμερικανικής ιδιοκτησίας της εταιρείας που παράγει το γνωστό Doliprane έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στους βουλευτές, ενώ η γαλλική κυβέρνηση έχει ήδη παράσχει σημαντικές κρατικές ενισχύσεις στη Sanofi. Ο πρόεδρος Macron είχε εγκαινιάσει πρόσφατα νέο εργοστάσιο της Sanofi με κρατική στήριξη ύψους 240 εκατ. ευρώ.

Η κριτική προέρχεται από όλο το πολιτικό φάσμα, με τους βουλευτές να ζητούν από την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία της για να αποτρέψει την πώληση, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να παραμείνει ο έλεγχος της παραγωγής φαρμάκων στη Γαλλία. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται νέα νομοθεσία για να μειώσει την εξάρτηση της Ευρώπης από ξένους προμηθευτές όσον αφορά τα κρίσιμα φάρμακα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: