Υπό την απειλή υποβάθμισης η Γαλλία – Η Fitch προειδοποιεί για δημοσιονομικούς κινδύνους

Υπό την απειλή υποβάθμισης η Γαλλία – Η Fitch προειδοποιεί για δημοσιονομικούς κινδύνους
Photo: pixabay.com
Η Fitch αναθεώρησε τις προοπτικές της Γαλλίας σε αρνητικές, προειδοποιώντας για πιθανή υποβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας.

Η Fitch προχώρησε σε αρνητική αναθεώρηση των προοπτικών της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Γαλλίας, εκφράζοντας σοβαρές ανησυχίες για την πορεία των δημόσιων οικονομικών της χώρας.

Η κίνηση αυτή ήρθε μία ημέρα μετά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του 2025 από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Michel Barnier.

Η Fitch προειδοποίησε για πιθανά ευρύτερα ελλείμματα και σημαντική αύξηση του δημόσιου χρέους, το οποίο προβλέπεται να φτάσει το 118,5% του ΑΕΠ έως το 2028. Η επιδείνωση των δημοσιονομικών εσόδων και η πολιτική αβεβαιότητα μετά τις εκλογές συνέβαλαν στη δύσκολη αυτή κατάσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παράλληλα, η απόφαση του προέδρου Macron για πρόωρες εκλογές αύξησε την αβεβαιότητα, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να αντιδρούν με αυξημένες αποδόσεις στα γαλλικά ομόλογα.

Ο Barnier παρουσίασε μέτρα ύψους 60 δισ. ευρώ για να μειώσει το έλλειμμα στο 5% του ΑΕΠ το 2025, αλλά η Fitch προβλέπει ότι το έλλειμμα θα παραμείνει υψηλότερο, ενώ αμφισβητεί εάν η κυβέρνηση μπορεί να το μειώσει κάτω από το 3% μέχρι το 2029.

Ο Macron, παρά τις αρχικές του υποσχέσεις για φορολογικές μεταρρυθμίσεις, φαίνεται να αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια στην εφαρμογή του σχεδίου του για οικονομική ανάπτυξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: