Οι ελληνικές εξαγωγές «αψηφούν» τις δυσμενείς συνθήκες – Ο στόχος του 4% και οι λόγοι της αισιοδοξίας

Οι ελληνικές εξαγωγές «αψηφούν» τις δυσμενείς συνθήκες – Ο στόχος του 4% και οι λόγοι της αισιοδοξίας
epa08867889 A view of a busy container port in Qingdao, Shandong province, China, 01 December 2020 (issued 07 December 2020). China's exports in November jumped by 21.1 percent by US dollar value from a year earlier, with exports to the United States rose 46 percent to make a record 75.4 billion US dollar trade surplus with the US. EPA/ZHANG JINGANG CHINA OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παρά τις προκλήσεις, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και οι θετικές εξελίξεις σε κλάδους όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία δημιουργούν ευοίωνες προοπτικές.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος προβλέπει ότι οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών θα αυξηθούν κατά 4%, ξεπερνώντας την άνοδο των εισαγωγών, που εκτιμάται στο 3,6%.

Η ανάπτυξη αυτή των εξαγωγών οφείλεται σε θετικούς παράγοντες, όπως η αύξηση της εξωτερικής ζήτησης και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών εξαγωγών. Οι επιχειρηματίες βλέπουν με αισιοδοξία τις προβλέψεις, πιστεύοντας ότι αν η δυναμική των εξαγωγών διατηρηθεί ή αυξηθεί, η χρονιά θα κλείσει θετικά.

Εντούτοις, οι κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη παραμένουν, περιλαμβάνοντας την πιθανότητα γεωπολιτικών κρίσεων και επίμονου πληθωρισμού. Εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι και η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, με τις ακραίες κλιματικές αλλαγές να αποτελούν ακόμη έναν επιβαρυντικό παράγοντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναλύοντας την πορεία των εξαγωγών ανά γεωγραφική περιοχή, παρατηρείται μείωση των εξαγωγών προς τις χώρες της ΕΕ το 2024, ενώ αυξήθηκαν προς τις Τρίτες Χώρες. Επιμέρους κλάδοι, όπως τα τρόφιμα, τα χημικά και τα βιομηχανικά προϊόντα, δείχνουν αυξητική πορεία, ενώ άλλοι, όπως τα πετρελαιοειδή και τα λάδια, παρουσιάζουν πτώση.

Σύμφωνα με την έκθεση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας παραμένει ανησυχητικό, λόγω της χαμηλής ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων και της εξάρτησης από εισαγόμενες πρώτες ύλες.

Ωστόσο, η ενίσχυση των επενδύσεων και η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αντιστροφή αυτής της κατάστασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: