Η «νόμιμη φοροδιαφυγή» του Facebook
- 23/10/2014, 19:19
- SHARE
Πώς ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός δεν πληρώνει ούτε μία πένα φόρο στη Βρετανία.
Ξέρετε πόσα έσοδα είχε μόνον πέρυσι το Facebook από τις δραστηριότητές του στη Βρετανία; Σύμφωνα με την ερευνητική εταιρία eMarketer, έφθασαν τα 371 εκατ. λίρες, αυξημένα σχεδόν κατά 67% συγκριτικά με το 2012! Και πόσο εταιρικό φόρο πλήρωσε τελικά γι’ αυτά; Ένα ολοστρόγγυλο 0! Για την ακρίβεια, εξασφάλισε και μία γενναία πίστωση από το βρετανικό κράτος!
Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχή χρονιά που ο αμερικανικός τεχνολογικός «κολοσσός» (όπως και πολλοί άλλοι, όπως η Google, η Amazon και τα Starbucks) κατάφερε να βγει «λάδι» στη Βρετανία, εκμεταλλευόμενος την λεγόμενη «νόμιμη φοροδιαφυγή» που ανθεί σχεδόν σε όλη την Ευρώπη.
Γνωστή και ως «transfer pricing», η προσφιλής πρακτική των μεγάλων πολυεθνικών περνά μέσα από τα «παραθυράκια» της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, που επιτρέπει σε εταιρείες να κάνουν τιμολογήσεις μεταξύ των θυγατρικών τους, σε διαφορετικές χώρες, μεταφέροντας έτσι τα κέρδη επί των πωλήσεών τους εκεί όπου οι φορολογικοί συντελεστές είναι οι πιο ευνοϊκοί.
Στην περίπτωση του Facebook UK, ο προορισμός αυτός ήταν και παραμένει η Ιρλανδία (συντελεστής 12,5%, έναντι 24% που ήταν πέρυσι στη Βρετανία). Κάπως έτσι λοιπόν τα περυσινά δηλωθέντα έσοδά της θυγατρικής του FB έπεσαν απότομα στα 49,8 εκατ. λίρες, δηλώνοντας μάλιστα ζημιάς προ φόρων 11,6 εκατ. λίρες (την ίδια χρονιά που η αμερικανική μητρική παρουσίαζε καθαρά έσοδα 1,5 δισ. δολάρια ή 900 εκατ. λίρες)!
Έτσι, για το 2013 προέκυψε εταιρικός φόρος στη Βρετανία μόλις 3.169 λίρες, ο οποίος τελικά εκμηδενίστηκε λόγω πίστωσης 182.000 λιρών, βάσει προσαρμογών από χρήσεις προηγούμενων ετών. Στο συνολικό κόστος προσμετρήθηκε και το περυσινό αυξημένο μισθολογικό κόστος για τους 172 υπαλλήλους της Facebook UK, το οποίο «φούσκωσε» στα 40,8 εκατ. λίρες: σχεδόν διπλάσιο από τα στοιχεία του 2012.
Πώς; Η αύξηση αυτή δεν οφείλεται σε αθρόες νέες προσλήψεις, ούτε σε εξωφρενικές αυξήσεις στις καθαρές αποδοχές, παρά στο λεγόμενο πρόγραμμα «πληρωμές βάσει μετοχών». Πέρυσι λοιπόν διανεμήθηκαν δωρεάν στο προσωπικό της Facebook UK περί τις 1,52 εκατ. μετοχές της εταιρείας, αρχικής αξίας 15,5 εκατ. λιρών, η σημερινή χρηματιστηριακή αξία των οποίων έχει εκτιναχθεί στα 72,5 εκατ. λίρες.
Όσο για τα… μελλούμενα; Άλλες 2,2 εκατομμύρια μετοχές -σημερινής αξίας 105 εκατ. λιρών- αναμένεται να μοιραστούν με τον ίδιο τρόπο έως τις 31 Δεκεμβρίου. Το Facebook αρκέστηκε σε μία ανακοίνωση, όπου τονίζει πως καταβάλει πάντα τους φόρους που του αναλογούν, βάσει της φορολογικής νομοθεσίας ανά χώρα.
Κατά τα λοιπά, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπουρν, προανήγγειλε νέα δέσμη μέτρων για την πάταξη της υπεράκτιας φοροδιαφυγής στη Βρετανία. Ένα από τα μέτρα αφορούν σε περαιτέρω μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων, στο 21%. Σκληρός ο ανταγωνισμός.
Μηνύσεις καταθέτει στις ΗΠΑ η Facebook
Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, εν τω μεταξύ, η αμερικανική μητρική εταιρεία άρχισε να δείχνει τα «δόντια» της σε όσους εξακολουθούν να διεκδικούν μέρος της τεράστιας περιουσίας του Facebook, θέλοντας αυτή τη φορά να βάλει και τους δικηγόρους να πληρώσουν. Μεταφορικά και κυριολεκτικά.
Τη Δευτέρα λοιπόν το Facebook κατέθεσε μήνυση κατά όσων δικηγόρων και δικηγορικών εταιρειών (μεταξύ αυτών και της DLA Piper, από τις μεγαλύτερες στον κλάδο της παγκοσμίως) έχουν αναλάβει από το 2010 κι εντεύθεν την εκπροσώπηση του Πολ Τσέλια.
Πρώην εργοδότης του Μαρκ Ζούκερμπεργκ όταν αυτός ήταν ακόμη φοιτητής, ο Νεοϋορκέζος επιχειρηματίας υποστηρίζει ότι είχε χρηματοδοτήσει το 2003, βάσει συμβολαίου, την ιδέα για τη δημιουργία του λογισμικού που «γέννησε» το FΒ. Πρακτικά, ο Τσέλια σήμερα διεκδικεί το 50% της εταιρείας του Ζούκερμπεργκ.
Κάθετο στη θέση του ότι τα έγγραφα είναι πλαστά, το Facebook κατηγορεί τώρα τους νομικούς για απόπειρα παραπλάνησης των αμερικανικών δικαστηρίων και διεκδικεί παχυλές αποζημιώσεις. Η DLA έχει πάντως διαφορετική εκτίμηση. «Είναι μία παντελώς αβάσιμη αγωγή», ανέφερε εκπρόσωπος της νομικής εταιρίας στο αμερικανικό Fortune, «που κατατέθηκε στο πλαίσιο τακτικής εκφοβισμού των δικηγόρων από την άσκηση προσφυγών κατά του FB».