Αμείωτες οι επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο, με πάνω από 2.100 νεκρούς

Αμείωτες οι επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο, με πάνω από 2.100 νεκρούς
epa11620781 Smoke billows from the site of Israeli airstrikes near Lebanese villages, as seen from Marjaayoun, southern Lebanon, 23 September 2024. According to the Lebanese National News Agency (NNA), Israeli aircraft have reportedly carried out a number of bombings on communities in the Marjayoun district in the Nabatieh Governorate of Lebanon, including Taybeh, Houla, Tallouseh, Kfarkela, Mays al-Jabal, Khiyam and Bani Hayan. The Israeli military urged civilians in areas where Hezbollah operates to leave, saying they launched 'extensive' airstrikes on Hezbollah targets in Lebanon on 23 September 2024. According to Lebanon's Ministry of Health, at least 182 people have been killed and more than 720 others injured following continued Israeli airstrikes on southern Lebanese towns and villages since 23 September morning. EPA/STRINGER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η διευρυμένη επιχείρηση του Ισραήλ έχει εκτοπίσει περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους στον Λίβανο.

Η Χεζμπολάχ δήλωσε την Κυριακή ότι πολεμά τις ισραηλινές δυνάμεις που προσπαθούν να διεισδύσουν στο χωριό Ραμίγια στο νότιο Λίβανο, καθώς ένας τρίτος κυανόκρανος του ΟΗΕ τραυματίστηκε στην κλιμακούμενη σύγκρουση του Ισραήλ με την λιβανέζικη ομάδα.

Τα ισραηλινά πλήγματα έχουν συγκλονίσει την κύρια βάση των ειρηνευτικών δυνάμεων στο νότιο Λίβανο, γεγονός που ώθησε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τις δυτικές χώρες να καταδικάσουν τις επιθέσεις. Η δύναμη UNIFIL έκανε λόγο για «σοβαρή εξέλιξη» και δήλωσε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η ασφάλεια του προσωπικού και της περιουσίας του ΟΗΕ.

Η Γαλλία κάλεσε τον πρεσβευτή του Ισραήλ και εξέδωσε ανακοίνωση μαζί με την Ιταλία και την Ισπανία, χαρακτηρίζοντας τέτοιες επιθέσεις «αδικαιολόγητες». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ζητά από το Ισραήλ να μην πλήξει τις δυνάμεις της UNIFIL. Η Ρωσία δήλωσε «εξοργισμένη» και απαίτησε από το Ισραήλ να απέχει από «εχθρικές ενέργειες» κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων.

Τα ισραηλινά στρατιωτικά πλήγματα στη Γάζα το Σάββατο σκότωσαν τουλάχιστον 29 Παλαιστίνιους, δήλωσαν οι γιατροί, και οι δυνάμεις συνέχισαν να πιέζουν βαθύτερα στην περιοχή Τζαμπάλια, όπου σύμφωνα με τις διεθνείς οργανώσεις αρωγής έχουν παγιδευτεί χιλιάδες άνθρωποι.

Οι κάτοικοι της Τζαμπάλια, στα βόρεια του θύλακα και του μεγαλύτερου από τους ιστορικούς προσφυγικούς καταυλισμούς του, δήλωσαν ότι σφυροκοπούνται από τις ισραηλινές δυνάμεις από αέρος και εδάφους.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) δήλωσαν ότι η Χεζμπολάχ εκτόξευσε σχεδόν 320 βλήματα από τον Λίβανο στο Ισραήλ το Σάββατο, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.Κήρυξε περιοχές γύρω από ορισμένες πόλεις στο βόρειο Ισραήλ κλειστές για το κοινό.

Εκδόθηκαν εντολές εκκένωσης προς τους κατοίκους 23 χωριών του νότιου Λιβάνου να μετακινηθούν βόρεια του ποταμού Αουάλι, ο οποίος εκβάλλει από τη δυτική κοιλάδα Μπεκάα στη Μεσόγειο.

Ο στρατός δήλωσε ότι οι εκκενώσεις ήταν απαραίτητες για την ασφάλεια των κατοίκων λόγω των αυξημένων δραστηριοτήτων της Χεζμπολάχ, υποστηρίζοντας ότι η ομάδα χρησιμοποιεί περιοχές για να κρύβει όπλα και να εξαπολύει επιθέσεις στο Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ αρνείται ότι κρύβει όπλα μεταξύ των πολιτών.

Ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε επίσης νέες εντολές εκκένωσης το Σάββατο για δύο γειτονιές στο βόρειο άκρο της πόλης της Γάζας, λέγοντας ότι πρόκειται για «επικίνδυνη ζώνη μάχης». Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εσωτερικών της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς προέτρεψε τους κατοίκους να μην μετακινηθούν.

Η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και των μαχητών της Χεζμπολάχ ξέσπασε πριν από ένα χρόνο, όταν η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα άρχισε να εκτοξεύει ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ για να υποστηρίξει τη Χαμάς, κατά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

Το Ισραήλ έχει εντείνει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις τις τελευταίες εβδομάδες, βομβαρδίζοντας τον νότιο Λίβανο, τα νότια προάστια της Βηρυτού και την κοιλάδα Μπεκάα, σκοτώνοντας πολλούς από τους κορυφαίους ηγέτες της Χεζμπολάχ και στέλνοντας χερσαία στρατεύματα πέρα από τα σύνορα. Η Χεζμπολάχ από την πλευρά της έχει εκτοξεύσει ρουκέτες βαθύτερα στο Ισραήλ.

Η διευρυμένη επιχείρηση του Ισραήλ έχει εκτοπίσει περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Λιβάνου, η οποία λέει ότι περισσότεροι από 2.100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 10.000 έχουν τραυματιστεί σε πάνω από ένα χρόνο μαχών. Ο απολογισμός δεν κάνει διάκριση μεταξύ αμάχων και μαχητών, αλλά περιλαμβάνει δεκάδες γυναίκες και παιδιά.

Τα μηνύματα των ΗΠΑ για διπλωματική λύση

Η Μέση Ανατολή παραμένει σε κατάσταση συναγερμού για περαιτέρω κλιμάκωση, εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ σε πυρά ιρανικών πυραύλων την 1η Οκτωβρίου, τα οποία ήταν αντίποινα για τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα από το Ισραήλ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το Ισραήλ έχει περιορίσει τους στόχους σε στρατιωτικές και ενεργειακές υποδομές, μετέδωσε το NBC το Σάββατο.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το Ισραήλ θα στοχεύσει πυρηνικές εγκαταστάσεις ή θα προβεί σε δολοφονίες, ανέφερε το δημοσίευμα επικαλούμενο άγνωστους Αμερικανούς αξιωματούχους, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ δεν έχει λάβει τελικές αποφάσεις για το πώς και πότε θα δράσει.

Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μια απάντηση θα μπορούσε να έρθει κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβραϊκής αργίας Γιομ Κιπούρ, ανέφερε το NBC.

Σε ένα σημάδι εξάπλωσης της σύγκρουσης, μια συριακή πηγή ασφαλείας δήλωσε ότι ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στη Συρία είχε βάλει στο στόχαστρο εγκαταστάσεις που συνδέονται με το Ιράν κοντά στο αεροδρόμιο Ντέιρ ελ Ζορ της βορειοανατολικής Συρίας το βράδυ της Παρασκευής.

Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Κυριακή ότι στο πλαίσιο της υποστήριξής της προς τον παλαιστινιακό λαό και τον Λίβανο στόχευσε με μη επανδρωμένα αεροσκάφη μια στρατιωτική τοποθεσία στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν. Είπε ότι θα συνεχίσει να κλιμακώνει τις επιθέσεις εναντίον ισραηλινών οχυρών.

Η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ένας τρίτος ειρηνευτικός υπάλληλος τραυματίστηκε από ισραηλινό πλήγμα όταν δέχθηκε πυρά την Παρασκευή, προσθέτοντας ότι ο άνδρας είναι σταθερός αφού υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της σφαίρας.

Η ανακοίνωση της UNIFIL ανέφερε επίσης ότι η θέση της στη νότια λιβανέζικη πόλη Ραμίγια υπέστη σημαντικές ζημιές λόγω εκρήξεων μετά από κοντινούς βομβαρδισμούς, αλλά δεν διευκρίνισε ποιος ήταν υπεύθυνος για καμία από τις δύο επιθέσεις.

Δύο ειρηνευτές του ΟΗΕ τραυματίστηκαν από ισραηλινό πλήγμα κοντά στο παρατηρητήριό τους στην κύρια βάση της UNIFIL στη Νακούρα του νότιου Λιβάνου την Παρασκευή. Η UNIFIL διαθέτει πάνω από 10.000 άτομα προσωπικό, με την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Μαλαισία, την Ινδονησία και την Ινδία να είναι μεταξύ των μεγαλύτερων συνεισφερόντων.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για τις αναφορές ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν εναντίον θέσεων των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στο Λίβανο τις τελευταίες ημέρες και κάλεσε το Ισραήλ να διασφαλίσει την ασφάλεια για τους ίδιους και τον λιβανέζικο στρατό, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Ο Όστιν «ενίσχυσε επίσης την ανάγκη να στραφούμε από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Λίβανο σε μια διπλωματική οδό το συντομότερο δυνατό», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πενταγώνου.

Το Ισραήλ έχει απορρίψει τις εκκλήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων συμμάχων για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο και τη Γάζα.

Πηγή: reuters.com