Το Ισραήλ εντείνει τις επιδρομές στη Γάζα – Επιθέσεις σε 40 στόχους

Το Ισραήλ εντείνει τις επιδρομές στη Γάζα – Επιθέσεις σε 40 στόχους
epa11562794 Palestinians inspect the damage after the withdrawal of Israeli forces from Hamad City in Khan Yunis, southern Gaza Strip, 24 August 2024. More than 40,000 Palestinians and over 1,400 Israelis have been killed, according to the Palestinian Health Ministry and the Israel Defense Forces (IDF), since Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October 2023, and the Israeli operations in Gaza and the West Bank which followed it. EPA/HAITHAM IMAD Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το υπουργείο Υγείας της Γάζας δήλωσε ότι οι οκταήμερες ισραηλινές επιδρομές στο βορρά έχουν σκοτώσει μέχρι στιγμής δεκάδες Παλαιστίνιους.

Οι ισραηλινές δυνάμεις διεύρυναν την επιδρομή τους στη βόρεια Γάζα και τα τανκς έφτασαν στο βόρειο άκρο της πόλης της Γάζας, χτυπώντας ορισμένες συνοικίες της γειτονιάς Σέιχ Ραντουάν, δήλωσαν οι κάτοικοι, αναγκάζοντας πολλές οικογένειες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Οι κάτοικοι δήλωσαν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν ουσιαστικά απομονώσει την Μπέιτ Χανούν, την Τζαμπάλια και την Μπέιτ Λαχίγια στο βορειότερο τμήμα του θύλακα από την Πόλη της Γάζας, εμποδίζοντας την πρόσβαση μεταξύ των δύο περιοχών, εκτός από την άδεια τους για οικογένειες που είναι πρόθυμες να εγκαταλείψουν τις τρεις πόλεις, λαμβάνοντας υπόψη τις εντολές εκκένωσης.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας δήλωσε ότι οι οκταήμερες ισραηλινές επιδρομές στο βορρά έχουν σκοτώσει μέχρι στιγμής δεκάδες Παλαιστίνιους, ενώ δεκάδες άλλοι φοβούνται ότι είναι νεκροί στους δρόμους και κάτω από τα ερείπια των σπιτιών τους, εκτός της εμβέλειας των ιατρικών ομάδων.

Το βόρειο τμήμα της Γάζας, όπου κατοικεί πάνω από το ήμισυ των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της επικράτειας, βομβαρδίστηκε σε ερείπια κατά την πρώτη φάση της επίθεσης του Ισραήλ στην περιοχή πριν από ένα χρόνο, μετά τις επιθέσεις των μαχητών της 7ης Οκτωβρίου σε ισραηλινές πόλεις, οι οποίοι σκότωσαν 1.200 ανθρώπους και αιχμαλώτισαν 250 ομήρους.

Μετά από ένα χρόνο ισραηλινών επιθέσεων που σκότωσαν 42.000 Παλαιστίνιους, εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι επέστρεψαν στις κατεστραμμένες βόρειες περιοχές. Πριν από μια εβδομάδα το Ισραήλ έστειλε στρατεύματα πίσω για να ξεριζώσει τους μαχητές που, όπως είπε, ανασυντάσσονταν για νέες επιθέσεις. Η Χαμάς αρνείται ότι οι μαχητές δρουν ανάμεσα στους πολίτες.

Η κλιμάκωση στη βόρεια Γάζα πραγματοποιήθηκε παράλληλα με μια τεράστια ισραηλινή αεροπορική επίθεση και χερσαία εκστρατεία σε ένα ξεχωριστό μέτωπο στο νότιο Λίβανο κατά της Χεζμπολάχ.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του την Κυριακή ότι οι δυνάμεις που επιχειρούν σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες 24 ώρες επιτέθηκαν σε περίπου 40 στόχους και σκότωσαν δεκάδες μαχητές.

«Οι δυνάμεις της 162ης Μεραρχίας συνεχίζουν να επιχειρούν στην περιοχή Τζαμπάλια, την τελευταία ημέρα οι δυνάμεις σκότωσαν δεκάδες τρομοκράτες και βρήκαν εκρηκτικά, όπλα, χειροβομβίδες και άλλα πολεμικά μέσα στην περιοχή», αναφέρεται.

Οι ένοπλες πτέρυγες της Χαμάς, της Ισλαμικής Τζιχάντ και μικρότερες άλλες παρατάξεις δήλωσαν ότι οι μαχητές τους επιτέθηκαν στις ισραηλινές δυνάμεις στην Τζαμπάλια και σε κοντινές περιοχές με αντιαρματικούς πυραύλους και πυρά όλμων.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι και αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών λένε ότι δεν υπάρχουν ασφαλείς περιοχές στη Γάζα. Έχουν επίσης εκφράσει ανησυχίες για τις σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα και ιατρικές προμήθειες στη βόρεια Γάζα και δήλωσαν ότι υπάρχει κίνδυνος λιμού εκεί.

Κάποια βλήματα αρμάτων προσγειώθηκαν σε ορισμένους δρόμους του προαστίου της πόλης της Γάζας, του Σέιχ Ραντβάν, όπου τα τανκς έφτασαν στις άκρες της περιοχής, δήλωσαν κάτοικοι, σκορπώντας πανικό στον πληθυσμό νοτιότερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com