Η Ελλάδα είναι η 40η πιο φιλειρηνική χώρα στον κόσμο – Πώς ανέβηκε 17 θέσεις το 2024;

Η Ελλάδα είναι η 40η πιο φιλειρηνική χώρα στον κόσμο – Πώς ανέβηκε 17 θέσεις το 2024;
Μεσίστια η σημαία στην Ακρόπολη μετά το θάνατό του Μίκη Θεοδωράκη σε ηλικία 96 χρονών, Αθήνα Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021. Πέθανε ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης. Θρηνεί σήμερα η Ελλάδα. Ο άνθρωπος που συνδέθηκε με τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της, ο αστείρευτος μουσικοσυνθέτης και ακατάβλητος αγωνιστής, δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας. Ο Μίκης Θεοδωράκης «έφυγε» σε ηλικία 96 ετών για τη συνοικία των αγγέλων αφήνοντας πίσω του ανεκτίμητη παρακαταθήκη. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στις κορυφαίες 10 χώρες με τον μεγαλύτερο βαθμό «ειρηνικότητας» στον κόσμο, βρίσκονται 7 κράτη της Ευρώπης.

Η Ελλάδα κατέγραψε για το 2024 μια από τις μεγαλύτερες ανόδου στον κόσμο σχετικά με το πόσο ειρηνική χώρα είναι, σύμφωνα με τον παγκόσμιο δείκτη ειρήνης (GPI) που καταρτίζει η ΜΚΟ Institute for Economics and Peace, με έδρα στην Αυστραλία.

Το IEP χρησιμοποιεί 23 ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες από πηγές υψηλού κύρους για τη μέτρηση της ειρήνης σε τρεις τομείς:

  • Κοινωνική ασφάλεια και προστασία
  • Συνεχιζόμενες εγχώριες και διεθνείς συγκρούσεις και
  • Στρατιωτικοποίηση.

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, η Ελλάδα σημείωσε τη μεγαλύτερη βελτίωση στην «ειρηνικότητα» στην Ευρώπη και την τέταρτη μεγαλύτερη παγκοσμίως, ανεβαίνοντας 17 θέσεις και καταλαμβάνοντας την 40ή θέση στην κατάταξη του GPI για το 2024.

Σύμφωνα με την έκθεση, «σημαντική βελτίωση καταγράφηκε στον δείκτη πολιτικής σταθερότητας, που αντικατοπτρίζει τη μείωση της πόλωσης και την αύξηση της δημόσιας ικανοποίησης μετά την επανεκλογή της κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας το 2023».

Το IEP σημειώνει πως η βελτίωση στη θέση της Ελλάδας «αποδίδεται κυρίως στη μείωση της έντασης των εσωτερικών συγκρούσεων και στις βελτιώσεις στις σχέσεις με γειτονικές χώρες», κάνοντας ειδική αναφορά στα ελληνοτουρκικά.

«Οι σχέσεις με την Τουρκία βελτιώθηκαν αισθητά το 2023, κυρίως λόγω της θετικής ανταπόκρισης της Ελλάδας στον σεισμό στην Τουρκία και την προώθηση οικονομικής και επενδυτικής συνεργασίας. Οι ενέργειες αυτές οδήγησαν σε σημαντική μείωση των διμερών εντάσεων και βελτίωσαν τη συνεργασία σε τομείς όπως το εμπόριο και ο τουρισμός» σημειώνει η έκθεση.

«Σχεδιάστηκαν επίσης δράσεις για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των στρατών των χωρών, με στόχο την ειρηνική επίλυση μακροχρόνιων διαφορών και διαφωνιών» προσθέτει η IEP.

Η παγκόσμια εικόνα

Σύμφωνα με το Visual Capitalist, τα φετινά αποτελέσματα δείχνουν ότι το μέσο επίπεδο της παγκόσμιας ειρήνης επιδεινώθηκε κατά 0,56%.

Αυτό σηματοδοτεί τη 12η επιδείνωση της «ειρηνικότητας» τα τελευταία 16 χρόνια, με 65 χώρες να βελτιώνονται και 97 χώρες να παρουσιάζουν μείωση της ειρηνικότητας. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό χωρών που επιδεινώθηκε η «ειρηνικότητά» τους σε ένα μόνο έτος από τότε που ξεκίνησε ο δείκτης. Επιπλέον, αυτό είναι το πέμπτο συνεχές έτος επιδείνωσης της «ειρηνικότητας» παγκοσμίως.

Η Ευρώπη παραμένει η πιο ειρηνική περιοχή στον κόσμο, καθώς φιλοξενεί επτά από τις 10 πιο ειρηνικές χώρες. Ωστόσο, παρουσίασε μείωση της «ειρηνικότητας» κατά το προηγούμενο έτος, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ετήσια επιδείνωση στον τομέα της στρατιωτικοποίησης από τότε που ξεκίνησε ο GPI το 2008.

Η Βόρεια Αμερική παρουσίασε τη μεγαλύτερη περιφερειακή μείωση στην «ειρηνικότητα», με τον Καναδά και τις ΗΠΑ, να παρουσιάζουν σημαντικές μειώσεις. Η μείωση αυτή οφείλεται στις αυξήσεις των βίαιων εγκλημάτων και των αντιλήψεων περί εγκληματικότητας

Η περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (ΜΕΝΑ) παραμένει η λιγότερο ειρηνική, καθώς φιλοξενεί τέσσερις από τις 10 λιγότερο ειρηνικές χώρες στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των δύο λιγότερο ειρηνικών, του Σουδάν και της Υεμένης

Ακολουθούν οι 10 χώρες με τη μεγαλύτερη βαθμολογία «ειρηνικότητας» για το 2024, όπως τις παρουσίασε το Visual Capitalist.

Οι μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια ειρήνη

Η σύγκρουση στη Γάζα και ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησαν κυρίως στη μείωση της παγκόσμιας «ειρηνικότητας». Η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 2.000 θανάτους ανά μήνα για σχεδόν κάθε μήνα τα τελευταία δύο χρόνια, χωρίς καμία από τις δύο πλευρές να έχει σημειώσει σημαντικά κέρδη.

Από τον Οκτώβριο του 2023, η σύγκρουση στη Γάζα έχει προκαλέσει πάνω από 35.000 θανάτους, οδηγώντας σε σοβαρή ανθρωπιστική κρίση.

Σημειώνεται πως τα στοιχεία παρουσιάστηκαν το καλοκαίρι, άρα δεν έχουν συμπεριλάβει την κλιμάκωση της έντασης στον Λίβανο, με τις μεγάλες επιθέσεις του Ισραήλ στην Χεζμπολάχ.

Η τεχνολογία και η άνοδος του ασύμμετρου πολέμου καθιστούν πολύ πιο εύκολο για μικρότερες μη κρατικές ομάδες, καθώς και για μικρότερα ή λιγότερο ισχυρά κράτη, να εμπλακούν σε συγκρούσεις με μεγαλύτερα κράτη ή κυβερνήσεις.

Ακολουθούν οι 10 χώρες με τη μεγαλύτερη βαθμολογία «ειρηνικότητας» για το 2024, όπως τις παρουσίασε το Visual Capitalist.