Πώς τα drones της Χεζμπολάχ κατάφεραν να «αποσυντονίσουν» το Iron Dome του Ισραήλ

Πώς τα drones της Χεζμπολάχ κατάφεραν να «αποσυντονίσουν» το Iron Dome του Ισραήλ
epa11654829 Israel's Iron Dome air defense system intercepts projectiles fired from southern Lebanon over the Galilee, northern Israel, 11 October 2024. Israel's military stated on 11 October, that several projectiles identified crossing from Lebanon into Israeli territory were successfully intercepted. EPA/ATEF SAFADI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι ισραηλινές δυνάμεις ερευνούν πώς τα drones της Χεζμπολάχ κατάφεραν να περάσουν το Iron Dome, ενώ η λιβανέζικη οργάνωση κάνει λόγο για «περίπλοκη επιχείρηση» που πραγματοποίησε.

Το πιο φονικό της πλήγμα εναντίον του Ισραήλ πέτυχε την Κυριακή (13/10) η Χεζμπολάχ, μετά τους αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιχειρήσεις που διεξάγει το Ισραήλ στον Λίβανο, αφήνοντας πίσω εκατοντάδες νεκρούς.

Μετά το πλήγμα με drones εναντίον βάσης του στρατού νότια της Χάιφα που πέρασε το Iron Dome και είχε ως αποτέλεσμα να πέσουν νεκροί τέσσερις Ισραηλινοί στρατιώτες και να τραυματιστούν περισσότεροι από 60, η Χεζμπολάχ απείλησε σήμερα το Ισραήλ ότι θα εξαπολύσει νέες επιθέσεις εναντίον του στην περίπτωση που ο ισραηλινός στρατός συνεχίσει τις επιχειρήσεις του στον Λίβανο.

Σε ανακοίνωσή της η Χεζμπολάχ, «υποσχέθηκε στον εχθρό» ότι η επίθεση «νότια της Χάιφα δεν είναι παρά μια πρόγευση αυτού που τον περιμένει, αν αποφασίσει να συνεχίσει την επίθεσή του εναντίον του λαού μας». Ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν και επτά στρατιωτικοί τραυματίστηκαν σε κέντρο εκπαίδευσης της ταξιαρχίας Γκολάνι στην Μπινγιαμίνα.

Η Χεζμπολάχ διευκρίνισε ότι οι μαχητές της εκτόξευσαν «σμήνος drones με εκρηκτικά» εναντίον του κέντρου εκπαίδευσης, ενώ αφιέρωσε την επίθεση στη μνήμη του επικεφαλής της Χασάν Νασράλα, ο οποίος σκοτώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου από ισραηλινό πλήγμα κοντά στη Βηρυτό.

Αυτό, όμως, που προκαλεί το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι πώς η Χεζμπολάχ κατάφερε να διαπεράσει τα ισραηλινά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, τα οποία αποτελούν την πιο φημισμένη προστασία του Ισραήλ από αέρος επιθέσεις, σε μια συγκυρία που οι ΗΠΑ, πριν μάλιστα την επίθεση, ανακοίνωσαν πως στέλνουν το προηγμένο σύστημα πυραυλικής άμυνας THAAD στο Ισραήλ, μαζί με περίπου 100 Αμερικανούς στρατιώτες, προκειμένου να ενισχυθεί η αεράμυνά του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χεζμπολάχ αποκάλυψε το κενό στο Iron Dome που ανησυχεί το Ισραήλ

Όπως σημειώνουν οι New York Times, το χτύπημα στη βάση στην πόλη Μπινιαμίνα, στην περιοχή της Χάιφα, ερμηνεύτηκε στο Ισραήλ όχι μόνο ως ένδειξη αντοχής της Χεζμπολάχ, αλλά και ως απόδειξη ενός ανησυχητικού κενού στα αμυντικά συστήματα της χώρας. Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη, δηλώνοντας ότι εξαπέλυσε «σμήνος επιθετικών drones» πάνω από τα σύνορα του Ισραήλ.

«Μελετούμε και ερευνούμε το περιστατικό — πώς ένα drone εισήλθε χωρίς προειδοποίηση και έπληξε τη βάση», δήλωσε ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χάγκαρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. «Πρέπει να παρέχουμε καλύτερη άμυνα».

«Βρισκόμαστε σε πόλεμο, και μια επίθεση σε βάση εκπαίδευσης στρατιωτών στην εσωτερική μας γραμμή είναι δύσκολη, με επώδυνα αποτελέσματα. Λειτουργήσατε καλά στη φροντίδα και την εκκένωση των τραυματιών. Αγκαλιάστε τις οικογένειες των θανόντων, συνοδεύστε τους τραυματίες και ενισχύστε τους διοικητές και τους στρατιώτες» ήταν τα σχόλια του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, Αντιστράτηγου Χέρζι Χαλεβί, κατά την επίσκεψή του στην Εκπαιδευτική Βάση της Ταξιαρχίας Γκολάνι, μετά το χθεσινό περιστατικό.

Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα πως πραγματοποίησε μια «περίπλοκη επιχείρηση». Εξήγησε ότι εκτόξευσε ταυτόχρονα δεκάδες πυραύλους εναντίον διάφορων στόχων στις επαρχίες Ναχαρίγια και Άκρα με στόχο «να αποσυντονίσει τα ισραηλινά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας».

Με αυτό τον τρόπο τα drones «κατάφεραν να περάσουν απαρατήρητα από τα ραντάρ της αντιαεροπορικής άμυνας και να φτάσουν στον στόχο τους, στο κέντρο εκπαίδευσης», εξήγησε η Χεζμπολάχ.

Επιπλέον, σύμφωνα με έναν στρατιωτικό και έναν πολιτικό εμπειρογνώμονα τεχνολογίας και πληροφοριών που μίλησαν στο LBCI, ένα από τα μεγαλύτερα λιβανέζικα τηλεοπτικά δίκτυα τον περασμένο Αύγουστο, η αναχαίτιση οποιουδήποτε εναέριου αντικειμένου απαιτεί ανίχνευση και εντοπισμό από ραντάρ. Η αποτυχία του ραντάρ να εντοπίζει πάντα αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αποδίδεται στο μικρό τους μέγεθος, το οποίο τους επιτρέπει να αποφεύγουν την ανίχνευση από το ραντάρ.

Άλλωστε, τα εν λόγω μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορούν να πετούν σε πολύ χαμηλό ύψος, γεγονός που τα καθιστά ορατά με γυμνό μάτι αλλά δύσκολα ανιχνεύσιμα από το ραντάρ. Ορισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι κατασκευασμένα από υλικά ή φέρουν εξοπλισμό που τα καθιστά μη ανιχνεύσιμα από το ραντάρ. Όπως μάλιστα επισημαίνουν, το Iron Dome σχεδιάστηκε αρχικά για την αντιμετώπιση ρουκετών και όχι μικρών drones.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είναι σχεδιασμένο να κάνει το Iron Dome

Το Iron Dome, το πιο γνωστό σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ, έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει πυραύλους μικρού βεληνεκούς, καθώς και οβίδες και όλμους, σε αποστάσεις που κυμαίνονται από 4 έως 70 χιλιόμετρα από το σημείο εκτόξευσης. Το σύστημα μπορεί να αναγνωρίζει και να αντιμετωπίζει απειλές που θα έπλητταν κατοικημένες περιοχές, ενώ παράλληλα αγνοεί πυραύλους που προβλέπεται να πέσουν σε μη κατοικημένες ζώνες, κάνοντας το πιο αποτελεσματικό και οικονομικά αποδοτικό, όπως αναφέρει το BBC.

Υπάρχουν μονάδες του Iron Dome τοποθετημένες σε όλο το Ισραήλ. Κάθε μονάδα περιλαμβάνει τρεις έως τέσσερις εκτοξευτήρες, με τον κάθε εκτοξευτήρα να φέρει 20 πυραύλους αναχαίτισης. Αυτές οι μονάδες μπορούν να παρακολουθούν και να αναχαιτίζουν πολλαπλούς πυραύλους ταυτόχρονα, εξασφαλίζοντας την προστασία κρίσιμων υποδομών και κατοικημένων περιοχών.

Οι IDF έχουν δηλώσει ότι το σύστημα Iron Dome καταστρέφει περίπου το 90% των ρουκετών που στοχεύει. Οι πύραυλοι αναχαίτισης “Tamir” που χρησιμοποιεί το σύστημα εκτιμάται ότι κοστίζουν περίπου 50.000 δολάρια ο καθένας.

Το σύστημα Iron Dome αναπτύχθηκε μετά τον πόλεμο του καλοκαιριού του 2006 μετά την εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο, κατά τη διάρκεια του οποίου η Χεζμπολάχ εκτόξευσε σχεδόν 4.000 ρουκέτες προς το Ισραήλ, προκαλώντας σοβαρές ζημιές και σκοτώνοντας δεκάδες πολίτες.

Μάχες σώμα με σώμα στο νότιο Λίβανο μετά την επίθεση με drones

Αξίζει να σημειωθεί ότι, την Κυριακή, εκτός από την επίθεση με drones κατά του Ισραήλ, η Χεζμπολάχ επεσήμανε ότι πολεμά «με αυτόματα όπλα» και «ρουκέτες» εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών σε τουλάχιστον τέσσερα μεθοριακά χωριά και ότι έστησε ενέδρα σε στρατιώτες που προσπάθησαν να διεισδύσουν στο έδαφος του Λιβάνου.

Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του έκανε λόγο για «μάχες σώμα με σώμα». Πρόσθεσε επίσης ότι αιχμαλώτισε μαχητή της Χεζμπολάχ σε τούνελ στον νότιο Λίβανο, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά την έναρξη των ισραηλινών χερσαίων επιχειρήσεων στις 30 Σεπτεμβρίου.

Μετά τη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ μετέφερε το μέτωπο του πολέμου στον Λίβανο, λέγοντας ότι στόχος του είναι η επιστροφή των περίπου 60.000 ανθρώπων που έχουν εκτοπιστεί από το βόρειο τμήμα του Ισραήλ λόγω των ρουκετών και των πυραύλων που εκτοξεύει καθημερινά η Χεζμπολάχ σε ένδειξη υποστήριξης προς τη Χαμάς.

Στον Λίβανο το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι 51 άνθρωποι σκοτώθηκαν την προηγουμένη από τα ισραηλινά πλήγματα, ανεβάζοντας σε περισσότερους από 1.300 τον αριθμό των νεκρών από τις 23 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP. Την ίδια περίοδο σχεδόν 700.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, με βάση τον ΟΗΕ.

Το επίσημο λιβανέζικο πρακτορείο ANI μετέδωσε ότι η ισραηλινή πολεμική αεροπορία ενέτεινε χθες τα πλήγματά της εναντίον χωριών στον νότιο Λίβανο, αφού έπληξε το Σάββατο αγορά στην πόλη Ναταμπίγιε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: news247.gr