Η μελέτη που έδωσε στους Ατζέμογλου, Τζόνσον και Ρόμπινσον το Νόμπελ Οικονομίας 2024 (pic)

Η μελέτη που έδωσε στους Ατζέμογλου, Τζόνσον και Ρόμπινσον το Νόμπελ Οικονομίας 2024 (pic)
Stockholm, Sweden - July 29, 2024: Portrait of Alfred Nobel at door entrance in the Nobel Prize Museum is located in the Old Town of Stockholm. Photo: Shutterstock
Η Σουηδική Ακαδημία επιβραβεύει φέτος τρεις εξέχοντες οικονομολόγους.

Η φετινή απονομή του Νόμπελ Οικονομίας επιβραβεύει τρεις εξέχοντες οικονομολόγους, των οποίων η εργασία έχει εμβαθύνει στην κατανόηση της σχέσης μεταξύ θεσμών και οικονομικής ανάπτυξης. Ο Τουρκοαμερικανός Ντάρον Ατζέμογλου, καθηγητής στο MIT, ο Σάιμον Τζόνσον και ο Τζέιμς Ρόμπινσον διερεύνησαν πώς οι πολιτικοί και οικονομικοί θεσμοί καθορίζουν την πορεία των εθνών. Το πιο γνωστό έργο του Ατζέμογλου, “Why Nations Fail“, αναλύει πώς οι θεσμοί δημιουργούν ευημερία ή παρακμή σε διαφορετικές ιστορικές και γεωγραφικές συνθήκες.

Οι μελέτες τους αποδεικνύουν ότι θεσμοί που ευνοούν τη συμμετοχή, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία οδηγούν σε υψηλότερη ευημερία και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, ενώ οι θεσμοί που λειτουργούν με κατασταλτικούς και κλειστούς μηχανισμούς εμποδίζουν την κοινωνική πρόοδο.

Επιπλέον, όπως σημειώνεται και από την Σουηδική Ακαδημία, οι νικητές του Νόμπελ συμβάλλουν στη συνεχιζόμενη συζήτηση για το πώς οι θεσμοί μπορούν να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στην καταπολέμηση της φτώχειας και των ανισοτήτων, θέτοντας τα θεμέλια για βιώσιμη ανάπτυξη.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι φέτος, η αναγνώριση της Σουηδικής Ακαδημίας στρέφεται και πάλι στους άνδρες, δεδομένου ότι μόνο τρεις γυναίκες έχουν λάβει ποτέ το βραβείο, με τελευταία την Κλαούντια Γκόλντιν το 2023.

Παρά τις όποιες κριτικές για το ότι το Νόμπελ Οικονομίας δεν περιλαμβανόταν στα αρχικά βραβεία του Άλφρεντ Νόμπελ, η συνεισφορά των βραβευθέντων όπως οι Ατζέμογλου και Τζόνσον αποδεικνύει ότι τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών έχουν πρακτική εφαρμογή για τις οικονομικές και πολιτικές κατευθύνσεις των χωρών παγκοσμίως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: