Τουλάχιστον 18 νεκροί από επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο – Η Χεζμπολάχ προς νέα χτυπήματα σε στρατιωτικούς στόχους

Τουλάχιστον 18 νεκροί από επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο – Η Χεζμπολάχ προς νέα χτυπήματα σε στρατιωτικούς στόχους
Israeli army soldiers sit by a deployed infantry-fighting vehicle (IFV) at a position along the border with Lebanon in northern Israel on October 1, 2024. The Israeli army on October 1 said it launched a ground offensive in Lebanon and that its forces engaged in clashes, further escalating the conflict after a week of intense air strikes that killed hundreds. The UN peacekeeping mission in Lebanon said, however, the Israeli operation did not amount to a "ground incursion" and while Hezbollah denied any troops had crossed the border, an Israeli security official said localised raids had taken place and they were limited in scope. (Photo by Ahmad GHARABLI / AFP) Photo: AFP
Τη Δευτέρα, η αμερικανική πρεσβεία στο Λίβανο ενθάρρυνε έντονα τους πολίτες της να φύγουν «τώρα».

Το Ισραήλ επέκτεινε τις επιθέσεις τους κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο τη Δευτέρα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 18 ανθρώπους σε αεροπορική επιδρομή στην πόλη Αϊτού στα βόρεια, όπου πλειοψηφούν οι χριστιανοί, ανακοίνωσε ο λιβανέζικος Ερυθρός Σταυρός.

Μέχρι στιγμής το κύριο επίκεντρο των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στον Λίβανο ήταν ο νότος, η κοιλάδα Μπεκάα στα ανατολικά και τα προάστια της Βηρυτού.

Το χτύπημα στο Αιτού έπληξε ένα σπίτι που είχε ενοικιαστεί σε οικογένειες εκτοπισμένων, δήλωσε στο Reuters ο δήμαρχος του Αιτού Τζόζεφ Τραντ. Εκτός από τους νεκρούς, τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν, δήλωσε ο Ερυθρός Σταυρός.

Στο νότο, το Ισραήλ διέταξε τους κατοίκους 25 χωριών να απομακρυνθούν σε περιοχές βόρεια του ποταμού Αουάλι, ο οποίος ρέει από ανατολικά προς δυτικά περίπου 60 χιλιόμετρα βόρεια των ισραηλινών συνόρων.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι σκότωσε τον Μοχάμεντ Καμέλ Ναΐμ, διοικητή της μονάδας αντιαρματικών πυραύλων της επίλεκτης δύναμης Ραντουάν της Χεζμπολάχ, σε πλήγμα στην περιοχή Ναμπατιέ του νότιου Λιβάνου.

Την ίδια στιγμή, η οργάνωση ανακοίνωσε πως θα ενισχύσει τις επιθέσεις κατά στρατιωτικών στόχων στο εσωτερικό του Ισραήλ, μετά από το χτύπημα που προκάλεσε τον θάνατου τουλάχιστον 4 Ισραηλινών σε στρατιωτική βάση περίπου 33 χιλιόμετρα νότια της Χάιφα.

Η Χεζμπολάχ είπε ότι είχε στόχο ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης της Ταξιαρχίας Golani του Ισραηλινού Στρατού στην περιοχή, η οποία εδρεύει μεταξύ Τελ Αβίβ και Χάιφα.

Οι πιέσεις στους κυανόκρανους

Οι επιχειρήσεις έρχονται εν μέσω εντάσεων μεταξύ του Ισραήλ και της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ (UNIFIL) στο νότιο Λίβανο, με τον Ισραηλινό υπουργό Ενέργειας Έλι Κοέν να επαναλαμβάνει τη Δευτέρα το μήνυμα του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να αποχωρήσουν τα στρατεύματα του ΟΗΕ.

Το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Έθνη ανταλλάσσουν κατηγορίες σχετικά με τους κυανόκρανους του ΟΗΕ, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να ωθεί δυνάμεις στην περιοχή σε μια προσπάθεια να εξαλείψει την Χεζμπολάχ και τις στρατιωτικές υποδομές της, ενώ μάχεται επίσης κατά της Χαμάς στη Γάζα.

Ο ΟΗΕ δήλωσε ότι ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν στη βάση του την Κυριακή, οι πιο πρόσφατοι ισχυρισμοί για ισραηλινές παραβιάσεις κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων.

Το Ισραήλ αμφισβήτησε τον απολογισμό του ΟΗΕ και ο Νετανιάχου δήλωσε ότι η UNIFIL παρείχε «ανθρώπινες ασπίδες» στη Χεζμπολάχ, έναν ισχυρισμό που η Χεζμπολάχ αρνείται.

Εν τω μεταξύ, ολόκληρη η Μέση Ανατολή παραμένει σε ύψιστη επιφυλακή για αντίποινα του Ισραήλ κατά του Ιράν για ένα μπαράζ πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς την 1η Οκτωβρίου που εκτοξεύτηκαν ως απάντηση στις επιθέσεις του Ισραήλ στο Λίβανο.

Το Πεντάγωνο δήλωσε την Κυριακή ότι θα στείλει αμερικανικά στρατεύματα στο Ισραήλ μαζί με ένα προηγμένο αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα.

Τη Δευτέρα, η αμερικανική πρεσβεία στο Λίβανο ενθάρρυνε έντονα τους πολίτες της να φύγουν «τώρα», προειδοποιώντας ότι οι πρόσθετες πτήσεις που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση για να βοηθήσει τους Αμερικανούς πολίτες να φύγουν από τις 27 Σεπτεμβρίου δεν θα συνεχιστούν επ’ αόριστον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com