Κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος και νέες φοροελαφρύνσεις – Εν αναμονή των ανακοινώσεων

Κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος και νέες φοροελαφρύνσεις – Εν αναμονή των ανακοινώσεων
E-tax, Businessman show TAX for Individual income tax return form online for tax payment concept. Government, state taxes.Data analysis, paperwork, financial research, report Calculation tax return Photo: Shutterstock
Ρυθμίσεις για τα φιλοδωρήματα στην εστίαση. Αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία ανακοινώνει το οικονομικό επιτελείο.

Καταργείται το τέλος επιτηδεύματος για τους μισθωτούς που αμείβονται με μπλοκάκι και προωθούνται αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία, στο πλαίσιο των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ αλλά και νέες ρυθμίσεις όπως η θέσπιση ανώτατου ορίου στα φιλοδωρήματα, κάτω από το οποίο δεν θα υπόκειται σε κρατήσεις.

Σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται το μεσημέρι σε συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης με τους Υφυπουργούς Χρίστο Δήμα και Θάνο Πετραλιά.

Ειδικότερα, δεδομένης της εκτεταμένης χρήσης POS στην εστίαση, έρχεται στο προσκήνιο το έσοδο που προκύπτει για τους εργαζόμενους από τα φιλοδωρήματα. Σε συνέχεια δε της απόφασης του Αρείου Πάγου για φορολόγηση των φιλοδωρημάτων, tips ή πουρμπουάρ, ως πρόσθετων παροχών που εντάσσονται στα έσοδα, προωθείται νομοθετική ρύθμιση ώστε οι εργαζόμενοι να απαλλάσσονται από φόρο εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η απαλλαγή θα αφορά ποσά έως 3.600 ευρώ το χρόνο ή έως 300 ευρώ τον μήνα ενώ θα προβλέπεται και όριο για το ποσό που απαλλάσσεται από κρατήσεις στο 30% του μισθού. Κυρώσεις θα προβλέπονται για τους εργοδότες που θα επιχειρήσουν μείωση μισθού του εργαζομένου αυξάνοντας τις πρόσθετες αποδοχές του.

Μεταξύ άλλων αλλαγών στη φορολογική νομοθεσία προωθείται επίσης αύξηση της έκπτωσης για εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος από το 3% που ισχύει σήμερα, οριοθέτηση του χρόνου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και αύξηση των προσυμπληρωμένων αυτοματοποιημένων δηλώσεων. Το φορολογικό ν/σ θα ενσωματώνει επίσης μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ για ελεύθερους επαγγελματίες, ακίνητα κ.ο.κ..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέλος στο Τέλος Επιτηδεύματος

Εντωμεταξύ, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας χθες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2025 ανακοίνωσε την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους εργαζόμενους με μπλοκάκια, όπως θα ισχύει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, από το 2025. Επιχείρησε έτσι να επικαιροποιήσει την σταθερή στόχευση της κυβέρνησης για μείωση των φόρων τονίζοντας ότι “η κυβέρνηση -αν εξαιρέσετε το τέλος κλιματικής κρίσης και το φόρο στην κρουαζιέρα- έχει κάνει μόνο μειώσεις φόρων. Κάνετε μια συνειδητή σύγχυση ανάμεσα στην αύξηση των φόρων, που δεν υφίσταται και την αύξηση των εσόδων, που πράγματι υπάρχει γιατί έχουμε ανάπτυξη, άρα μεγαλύτερη πίτα και έχουμε επίσης αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε:

-Στο 6μηνο του 2024 με πληθωρισμό 3% τα έσοδα από το ΦΠΑ αυξήθηκαν κατά 10,3%. Το 7,3% της αύξησης συνεπώς οφείλεται στην ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής π.χ. με τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS.

-Συνολικά το 2024 αναμένεται υπέρβαση των εσόδων του προϋπολογισμού από φόρους κατά 5,2%. Το 60% της αύξησης των εσόδων οφείλεται στην αύξηση της εισπραξιμότητας του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και το 26% στην αύξηση των αμοιβών.

-Το 2025 υπολογίζεται αύξηση των εσόδων κατά 3,7% πρωτίστως λόγω της ανάπτυξης της οικονομίας και χωρίς καμία αύξηση φόρων παρά μόνο με μειώσεις. Με κυριότερο παράδειγμα τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που αυξάνει τα χρήματα που βάζουν στην τσέπη τους οι εργαζόμενοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: