Η BMW θέλει την κατάργηση των στόχων της ΕΕ για τα αυτοκίνητα με ορυκτά καύσιμα το 2035

Η BMW θέλει την κατάργηση των στόχων της ΕΕ για τα αυτοκίνητα με ορυκτά καύσιμα το 2035
epa07029153 (FILE) - A BMW logo is seen on a BMW car ahead of the financial statement press conference of the German car manufacturer BMW Group at the BMW World in Munich, Germany, 21 March 2017 (re-issued 18 September 2018). According to media reports on 18 September 2018, the EU Commission is planning to intensify cartel investigations against BMW, Daimler and VW to clear whether the German carmakers had illegal agreements on the development and implementation of emission lowering systems. EPA/CHRISTIAN BRUNA *** Local Caption *** 53667554 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Για να μειώσει την εξάρτηση από την αλυσίδα εφοδιασμού μπαταριών της Κίνας.

Η Ευρώπη πρέπει να ακυρώσει το σχέδιό της να απαγορεύσει την κυκλοφορία νέων αυτοκινήτων που εκπέμπουν ορυκτά καύσιμα από το 2035, ώστε να μειώσει την εξάρτηση από την αλυσίδα εφοδιασμού μπαταριών της Κίνας και να αξιοποιήσει τα τεχνολογικά της πλεονεκτήματα, δήλωσε την Τρίτη ο διευθύνων σύμβουλος της BMW.

Ο Όλιβερ Ζίπσε, ο οποίος έχει πιέσει εδώ και καιρό τις ρυθμιστικές αρχές να επιτρέψουν διάφορες τεχνολογίες -συμπεριλαμβανομένων των εναλλακτικών καυσίμων όπως τα ηλεκτρονικά καύσιμα ή τα βιοκαύσιμα και τα αυτοκίνητα με κυψέλες καυσίμου υδρογόνου– δήλωσε ότι η διάθεση στην Ευρώπη «τείνει προς την απαισιοδοξία» και ότι η περιοχή χρειάζεται ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για να παραμείνει ανταγωνιστική.

«Μια διόρθωση του στόχου για 100% BEV για το 2035 ως μέρος μιας συνολικής δέσμης μέτρων για τη μείωση του CO2 θα προσέφερε επίσης στους Ευρωπαίους κατασκευαστές λιγότερη εξάρτηση από την Κίνα για τις μπαταρίες» είπε ο ίδιος στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού, προσθέτοντας: «Για τη διατήρηση της επιτυχημένης πορείας, είναι απαραίτητη μια αυστηρά τεχνολογικά αναντίστοιχη πορεία εντός του πλαισίου πολιτικής».

Τον Μάρτιο του 2023, οι χώρες της ΕΕ ενέκριναν έναν νόμο-ορόσημο που θα απαιτεί όλα τα νέα αυτοκίνητα να έχουν μηδενικές εκπομπές CO2 από το 2035, απαγορεύοντας ουσιαστικά τα πετρελαιοκίνητα και βενζινοκίνητα οχήματα, και 55% χαμηλότερες εκπομπές CO2 από το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2021.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η BMW, η VW και η Renault, ζήτησαν να χαλαρώσουν ή να καθυστερήσουν οι στόχοι για το CO2, φοβούμενοι τον αντίκτυπο των υψηλών προστίμων λόγω των χαμηλότερων από τις αναμενόμενες πωλήσεις EV.

Παρόλα αυτά, η Γερμανία, απέρριψε την πρόωρη αναθεώρηση των στόχων, δεδομένης της ανάγκης για σαφήνεια για τη βιομηχανία και του επείγοντος χαρακτήρα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com