Ο χρυσός διατηρεί τη «λάμψη» του για τις κεντρικές τράπεζες, παρά τις μειωμένες αγορές από την Κίνα

ΧΡΥΣΟς
Photo: Shutterstock
To Λονδίνο παραμένει ο κύριος τόπος αποθήκευσης του χρυσού τους ως κόμβος συναλλαγών.

Οι κεντρικές τράπεζες παραμένουν ένθερμοι αγοραστές χρυσού για να διαφοροποιήσουν τα αποθέματά τους για οικονομικούς ή στρατηγικούς λόγους, δήλωσαν εκπρόσωποι τριών κεντρικών τραπεζών στο ετήσιο συνέδριο της London Bullion Market Association στο Μαϊάμι τη Δευτέρα.

Η αυξημένη ζήτηση από τις κεντρικές τράπεζες στήριξε την τιμή του non-yielding χρυσού όταν τα παγκόσμια επιτόκια ήταν υψηλά το 2022-2023 και στη συνέχεια επιβραδύνθηκε με το φετινό ράλι της τιμής του χρυσού spot κατά 28%. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας συγκράτησε την αγορά χρυσού για πέμπτο συνεχόμενο μήνα τον Σεπτέμβριο.

Παρά το ράλι του χρυσού, οι εκπρόσωποι των κεντρικών τραπεζών της Τσεχίας της Μογγολίας και του Μεξικού δήλωσαν στο συνέδριο ότι η ύπαρξη χρυσού στα αποθέματα εξακολουθεί να έχει σημασία για αυτούς, αν και η καθεμία από αυτές έχει τους δικούς της λόγους.

Η σημασία του χρυσού ως ασφαλούς περιουσιακού στοιχείου αυξάνεται για τα αποθέματα της Μογγολίας, δήλωσε στο συνέδριο ο Ενχτζίν Αταρμπαατάρ, επικεφαλής του τμήματος χρηματοπιστωτικών αγορών της Κεντρικής Τράπεζας της Μογγολίας.

Για την Εθνική Τράπεζα της Τσεχίας (CNB), ο χρυσός θεωρείται καθαρός διαφοροποιητής των αποθεμάτων, δήλωσε ο Μάρεκ Σέστακ, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του τμήματος διαχείρισης κινδύνων της CNB.

Και οι τρεις δήλωσαν ότι δεν δραστηριοποιούνται επί του παρόντος σε παράγωγα χρυσού και ότι το Λονδίνο παραμένει ο κύριος τόπος αποθήκευσης του χρυσού τους ως κόμβος συναλλαγών, ενώ μόνο η Μογγολία είχε περιορισμένη διάθεση για επαναπατρισμό χρυσού για να τον αποθηκεύσει στο εσωτερικό της.

Οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες αύξησαν τις αγορές για τα αποθέματά τους κατά 6% στους 183 τόνους το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, και βρίσκονται σε καλό δρόμο για να επιβραδύνουν τις αγορές στο σύνολο του 2024 κατά 150 τόνους από το 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com