Φορολογία: Οι 4 μεγάλες αλλαγές – Αφορολόγητα φιλοδωρήματα έως 300 ευρώ – Από 15 Μαρτίου οι δηλώσεις

Φορολογία: Οι 4 μεγάλες αλλαγές – Αφορολόγητα φιλοδωρήματα έως 300 ευρώ – Από 15 Μαρτίου οι δηλώσεις
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης (Κ) και οι υφυπουργοί Χρίστος Δήμας (Α) και Θάνος Πετραλιάς (Δ) παραχωρούν συνέντευξη Τύπου με θέμα: «Αλλαγές για τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής νομοθεσίας», Αθήνα, Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το σχέδιο περιλαμβάνει σημαντικές φοροελαφρύνσεις και νέες ρυθμίσεις που είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μαζί με τους υφυπουργούς Χρίστο Δήμα και Θάνο Πετραλιά, παρουσίασαν την Τρίτη το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει σημαντικές φοροελαφρύνσεις και νέες ρυθμίσεις που είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Μεταξύ των βασικών αλλαγών είναι:

  1. Αφορολόγητο για φιλοδωρήματα: Θεσπίζεται αφορολόγητο όριο έως 300 ευρώ το μήνα για τα φιλοδωρήματα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι. Αυτό αναμένεται να ενισχύσει τους εισοδηματικά ασθενέστερους κλάδους, ιδιαίτερα αυτούς που εργάζονται στον τομέα της φιλοξενίας και της εστίασης.
  2. Κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος: Καταργείται το Τέλος Επιτηδεύματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που διατηρούν «μπλοκάκι», ανακουφίζοντας από ένα επιπλέον οικονομικό βάρος τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επιχειρηματίες.
  3. Σταθερή ημερομηνία για τις φορολογικές δηλώσεις: Εισάγεται σταθερή περίοδος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από τις 15 Μαρτίου μέχρι τις 15 Ιουλίου, χωρίς περιθώρια παρατάσεων. Παράλληλα, θεσπίζονται κίνητρα όπως εκπτώσεις φόρου 2%-4% για όσους υποβάλουν νωρίς τις δηλώσεις τους.
  4. Εκσυγχρονισμός της ΑΑΔΕ: Παρουσιάστηκε το σχέδιο για τη βελτίωση της διαχείρισης και της λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και την αποδοτικότερη είσπραξη των φόρων.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μέτρα για την απλούστευση και ενίσχυση των φορολογικών διαδικασιών, καθώς και πρόστιμα έως 2.500 ευρώ για τους φορείς που καθυστερούν να εκδώσουν τις απαραίτητες βεβαιώσεις αποδοχών για τους εργαζόμενους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναλυτικά όσα δήλωσε στην εισγωγική του τοποθέτηση ο κ. Χατζηδάκης:

Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε τέσσερις σημαντικές αλλαγές που εκσυγχρονίζουν τη φορολογική νομοθεσία και επηρεάζουν με τον ένα με τον άλλο τρόπο όλους ή πάντως μεγάλες κατηγορίες φορολογουμένων. Οι αλλαγές αυτές θα ενταχθούν σε ένα συνολικότερο φορολογικό νομοσχέδιο. Νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο θα περιλαμβάνει τις πρωτοβουλίες που ήδη έχουμε ανακοινώσει και έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Με άλλα λόγια, τις δώδεκα αυξήσεις αποδοχών και τις δώδεκα μειώσεις φόρων για τις οποίες σας έχουμε μιλήσει.

Θα περιλαμβάνει επίσης το νομοσχέδιο αυτό τα κίνητρα για τις συγχωνεύσεις και την καινοτομία, τα οποία επίσης έχουν παρουσιαστεί, αλλά θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο. Και αυτές οι τέσσερις σημαντικές αλλαγές για τις οποίες θα σας μιλήσουμε ευθύς αμέσως, ερχόμαστε και ρυθμίζουμε τα ζητήματα που έχουν προκύψει ως προς το φιλοδώρημα.

Όπως ξέρετε, υπήρχε νομοθεσία αρκετών δεκαετιών. Μάλιστα, με βάση την οποία το φιλοδώρημα θεωρείτο εισόδημα και φορολογητέο μέχρι τώρα. Η κυβέρνηση ακούγοντας αμέσως τις απόψεις που εκφράστηκαν από όλους τους ενδιαφερόμενους, έρχεται και νομοθετεί με μια ρύθμιση που έχει και άλλες επιμέρους παραμέτρους, όπως παρουσιάζει στη συνέχεια ο κ. Δήμας, αλλά ως βασικό της πυρήνα έχει ότι εισάγεται ένα αφορολόγητο στα φιλοδωρήματα έως 300 ευρώ το μήνα για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

Η δεύτερη αλλαγή είναι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλα ανεξαιρέτως τα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή και για αυτοαπασχολούμενους με μπλοκάκι. Πάλι στη συνέχεια θα παρουσιαστεί με λεπτομέρειες. Μετά από αυτή τη ρύθμιση ότι όλα τα φυσικά πρόσωπα δεν θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος από το 25 και μετά.

Η τρίτη αλλαγή είναι μια πολύ σημαντική αλλαγή που έχει να κάνει με τον τρόπο υποβολής από εδώ και πέρα των φορολογικών δηλώσεων, τις προθεσμίες και τις κυρώσεις. Και βασίζεται η αλλαγή αυτή σε μια πρόταση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, το οποίο κατά τεκμήριο εκφράζει και τους λογιστές. Θα παρουσιαστεί στη συνέχεια τις λεπτομέρειές της. Εκείνο που θέλω να σας πω εγώ είναι ότι πρώτον, καθορίζεται μια σταθερή ημερομηνία από δω και πέρα που δεν θα αλλάζει κάθε χρόνο, θα υπάρχουν οι ημερομηνίες που θα ισχύουν(…)

Και το τέταρτο η τέταρτη αλλαγή έχει να κάνει με ένα σύγχρονο διοικητικό μοντέλο για την ΑΑΔΕ. Η ΑΑΔΕ μέχρι τώρα έχει λειτουργήσει θετικά. Είναι ένα μοντέλο που εισήχθη πριν από αρκετά χρόνια. Στην πράξη επιβεβαιώθηκε ότι ήταν ένα βήμα μπροστά. Και ερχόμαστε να ενισχύσουμε τα θετικά και να στηρίξουμε την προσπάθεια εκεί που χρειάζεται, με στόχο μια πιο γρήγορη, πιο ψηφιακή και πιο αποτελεσματική υλοποίηση του έργου της ΑΑΔΕ. Θα σας πω στη συνέχεια ποιες είναι οι βασικές αλλαγές οι οποίες εισάγονται, αλλά σταματώ εδώ και δίνω το λόγο για τις τρεις πρώτες αλλαγές στον Χρήστο Δήμα, τον αρμόδιο για τη φορολογική πολιτική, για να τις παρουσιάσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η νέα δομή της ΑΑΔΕ

«Η ΑΑΔΕ είναι ένα βήμα μπροστά. Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν υπάρχουν πρόβλημα, αλλά ας θυμηθούμε ποια ήταν η εικόνα 8 χρόνια πριν και ας δούμε ποια είναι τώρα», σημείωσε ο Κωστής Χατζηδάκης αποδίδοντας τα εύσημα στον διοικητή της Αρχής, Γιώργο Πιτσιλή για την πρόοδο που έχει γίνει.

Οι αλλαγές στη δομή της είναι οι ακόλουθες:

Ανακατανομή αρμοδιοτήτων ανάμεσα στον Διοικητή και το Συμβούλιο Διοίκησης. Το Συμβούλιο δεν θα ασχολείται με θέματα καθημερινής λειτουργίας. Από την άλλη αποκτά έναν περισσότερο θεσμικό ρόλο, αναλαμβάνοντας τη σύνταξη ετήσιων εκθέσεων για την αξιολόγηση του έργου. Θα υπάρχει μία διαφορετική ισορροπία.

Προβλέπεται η δυνατότητα για δεύτερη ανανέωση της θητείας του Διοικητή με κρίση φυσικά από το Συμβούλιο Διοίκησης.

Δυνατότητα για πρόσληψη ορισμένων γενικών διευθυντών και διευθυντών από τον ιδιωτικό τομέα, όπως έχει γίνει στον ΕΦΚΑ. Δεν μιλάμε για τις αμιγώς φορολογικού και τελωνειακού χαρακτήρα υπηρεσίες. Πχ θα μπορούσε κάποιος από τον ιδιωτικό τομέα να αναλάβει τη διεύθυνση για την επικοινωνία της ΑΑΔΕ

Εισάγονται, όπως συμβαίνει σε ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ, θέσεις υποδιοικητών. Θα υπάρχουν τρεις υποδιοικητές:

α) για την οργάνωση των λειτουργιών (COO)
β) για τις νομικές υπηρεσίες. Θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στην ερμηνεία των νόμων και την έκδοση εγκυκλίων
γ) για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ΑΑΔΕ. Θέλουμε μία ΑΑΔΕ σύγχρονη, που θα τρέχει με μεγαλύτερες ταχύτητες

Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης η κυβέρνηση εκφράζει την εμπιστοσύνη της στο πρόσωπο του Γιώργου Πιτσιλή, αλλά εναπόκειται στο Συμβούλιο Διοίκησης να κάνει τη δική του κρίση.

Ακίνητα

  • Τριετής απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για όσους ιδιοκτήτες ανοίξουν τα κλειστά ακίνητα που διαθέτουν για μακροχρόνια μίσθωση ή ακίνητα που διαθέτουν για βραχυχρόνια μίσθωση και τα μετατρέψουν σε μακροχρόνια.
  • Παράταση της αναστολής ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτων έως το τέλος του επόμενου έτους.
  • Αυξάνεται στο 20% (από 10%) η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ σε όσους ιδιοκτήτες ασφαλίσουν το ακίνητο τους έναντι φυσικών καταστροφών (σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρα). Μάλιστα από τον Ιούνιο του 2025 καθίσταται υποχρεωτική η ασφάλιση από φυσικές καταστροφές για όσους ιδιοκτήτες η αξία του ακινήτου ξεπερνά τις 500.000 ευρώ με την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ να παραμένει στο 10%.
  • Παράταση της αναστολής ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτων έως τα τέλη του 2025. Το μέτρο θα ισχύσει για όλα τα αδιάθετα ακίνητα του κατασκευαστή, από όλες τις άδειες οικοδομής που έχουν εκδοθεί και αφορούν είτε ιδιόκτητα ακίνητά του είτε ακίνητα τα οποία ανεγείρει ο ίδιος με το σύστημα της αντιπαροχής, μέχρι την αίτηση αναστολής.
  • Οικογένειες με παιδιά

Οι επιχειρήσεις που παρέχουν χρηματική στήριξη στους νέους γονείς – εργαζόμενους τους για διάστημα έως 12 μήνες από την απόκτηση του παιδιού και για ποσό έως 5.000 ευρώ, θα απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος.

Απαλλαγή από φόρο ασφαλίστρου 15% συμβολαίων υγείας για παιδιά. Σε περίπτωση οικογενειακού ή ομαδικού συμβολαίου, ο φόρος μειώνεται αναλογικά με τον αριθμό των ανήλικων μελών που καλύπτει.

Επιχειρήσεις – ελεύθεροι επαγγελματίες

  • Παροχή κινήτρων για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και αύξηση έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων για δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, από 200% σήμερα σε: 250%για έργα συνεργασίας με startups & ή ερευνητικά κέντρα, 300% για μικρομεσαίες εντάσεως γνώσης, 315% για μικρομεσαίες έντασης γνώσης εάν υπερβαίνουν τον μέσο όρο των αντίστοιχων δαπανών των 2 προηγούμενων ετών.
  • Διεύρυνση των φορολογικών κινήτρων στους επενδυτικούς «αγγέλους» με έκπτωση 50% από το φορολογητέο εισόδημα φορολογούμενου – επενδυτή, επί του κεφαλαίου που εισφέρει σε startups εγγεγραμμένες επιχειρήσεις του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων και έως 900.000 ευρώ.
  • Μείωση στο ελάχιστο όριο εταιρικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας που προκύπτει από συνεργασία / μετασχηματισμό σε 100.000€ για την εξασφάλιση φοροαπαλλαγής 30% επί των κερδών.
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες για τους οποίους ο φόρος υπολογίζεται με τεκμαρτό τρόπο. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που κατέβαλαν 325 ευρώ πέρυσι γιατί είχε μειωθεί κατά 50%, από το 2026 δεν θα πληρώσουν ούτε αυτό το ποσό.

– Αλλαγές και διορθώσεις στο καθεστώς τεκμαρτής φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών με:

α) μείωση κατά 50% στο ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα για επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με έως 1.500 κατοίκους.

β) μεταφορά στο τέλος μετά την προσμέτρηση των λοιπών κριτηρίων του κριτηρίου για το μέγιστο μισθό εργαζομένου που προσαυξάνει την ελάχιστη αμοιβή.

γ) αύξηση του μέσου τζίρου του ΚΑΔ με αποτέλεσμα να περιορίζεται η προσαύξηση του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος για τους επαγγελματίες που ο τζίρος τους ξεπερνά το μέσο όρο του αντίστοιχου ΚΑΔ.

Για τους εργαζόμενους γιατρούς του ΕΣΥ θα προβλέπεται η αυτοτελής φορολόγηση με συντελεστή 22% των εφημεριών του ΕΣΥ. Απόφαση με βάση την οποία εκτιμάται ότι το μέσο μηναίο καθαρό όφελος για τους γιατρούς θα φτάνει στα 150 ευρώ και σε αρκετές περιπτώσεις θα ξεπερνά τα 200 ευρώ.

Στο νομοσχέδιο αναμένεται να περιληφθεί και η απόφαση για νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% από 1/1/2025, με 0,5% όφελος για τον εργοδότη και 0,5% για τον εργαζόμενο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: