Σκυλακάκης προς ΕΕ: Επείγουσα ανάγκη για νέους ενεργειακούς κανόνες ώστε να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις

Σκυλακάκης προς ΕΕ: Επείγουσα ανάγκη για νέους ενεργειακούς κανόνες ώστε να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Υπουργός Ενέργειας ζητά αναθεώρηση των ενεργειακών κανονισμών της ΕΕ, υπογραμμίζοντας τις σοβαρές αδυναμίες που αναδείχθηκαν στις τιμές ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη κατά τον Ιούλιο, οι οποίες είχαν σημαντικές επιπτώσεις στο κόστος ηλεκτρισμού στην Ελλάδα.

Κατά τη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης επεσήμανε την επιτακτική ανάγκη για αλλαγές στους κανονισμούς που διέπουν τη μεταφορά ενέργειας στην Ευρώπη.

Οι αυξημένες τιμές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη τον περασμένο Ιούλιο, όπου οι χονδρεμπορικές τιμές στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 10% χωρίς αντίστοιχη αύξηση του κόστους παραγωγής, ανέδειξαν προβλήματα που δεν μπορούν να αγνοηθούν.

Ο Σκυλακάκης τόνισε ότι το φαινόμενο οφείλεται κυρίως στις κλιματικές συνθήκες, όπως οι παρατεταμένοι καύσωνες και η μειωμένη υδροηλεκτρική παραγωγή, καθώς και στη μετατροπή της Ουκρανίας σε εισαγωγέα ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, αναφέρθηκε στις περιορισμένες διασυνδέσεις μεταξύ της Νοτιοανατολικής και της υπόλοιπης Ευρώπης, υποστηρίζοντας ότι η μακροπρόθεσμη ενίσχυση των διασυνδέσεων είναι μεν απαραίτητη, αλλά θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να ολοκληρωθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παράλληλα, ο υπουργός εξήγησε ότι οι υφιστάμενοι κανόνες της αγοράς ενέργειας δεν μπορούν να διαχειριστούν τέτοιες σύντομες, ενδημικές κρίσεις τιμών, οι οποίες μπορούν να εμφανιστούν ανά πάσα στιγμή και να διαρκέσουν από μερικές εβδομάδες έως και μήνες. Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, για 25 ημέρες οι τιμές ηλεκτρισμού στην Ελλάδα ξεπέρασαν το κατώτατο μισθό.

Ο Σκυλακάκης υποστήριξε ότι χρειάζονται άμεσες αλλαγές στους κανονισμούς για την πρόληψη τέτοιων διακυμάνσεων και για την προστασία των καταναλωτών από τις εξαιρετικά υψηλές τιμές, οι οποίες επιβαρύνουν την οικονομία και τη βιομηχανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: