Σταθερές ημερομηνίες, κίνητρα και «καμπάνες»: Όσα αλλάζουν στις φορολογικές δηλώσεις

Σταθερές ημερομηνίες, κίνητρα και «καμπάνες»: Όσα αλλάζουν στις φορολογικές δηλώσεις
Male hand using magnifying glass and work with 1040 tax form, legal business contract. Accounting concept Photo: Shutterstock
Ο Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε την Τρίτη σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία υποβολής δηλώσεων.

Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε την Τρίτη σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων, που θα ισχύουν από το 2025.

Συγκεκριμένα, οι δηλώσεις θα υποβάλλονται κάθε χρόνο από τις 15 Μαρτίου έως τις 15 Ιουλίου, χωρίς παρατάσεις.

Παράλληλα, όσοι καταθέτουν νωρίτερα θα επωφελούνται από εκπτώσεις φόρου 2%-4%.

Επιπλέον, πρόστιμα έως 2.500 ευρώ θα επιβάλλονται σε επιχειρήσεις που καθυστερούν την έκδοση των απαραίτητων βεβαιώσεων αποδοχών, επιταχύνοντας τις διαδικασίες για τους πολίτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναλυτικά όσα ανακοινώθηκαν:

  1. Αφορολόγητο για φιλοδωρήματα: Θεσπίζεται αφορολόγητο όριο έως 300 ευρώ το μήνα για τα φιλοδωρήματα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι. Αυτό αναμένεται να ενισχύσει τους εισοδηματικά ασθενέστερους κλάδους, ιδιαίτερα αυτούς που εργάζονται στον τομέα της φιλοξενίας και της εστίασης.
  2. Κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος: Καταργείται το Τέλος Επιτηδεύματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που διατηρούν «μπλοκάκι», ανακουφίζοντας από ένα επιπλέον οικονομικό βάρος τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επιχειρηματίες.
  3. Σταθερή ημερομηνία για τις φορολογικές δηλώσεις: Εισάγεται σταθερή περίοδος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από τις 15 Μαρτίου μέχρι τις 15 Ιουλίου, χωρίς περιθώρια παρατάσεων. Παράλληλα, θεσπίζονται κίνητρα όπως εκπτώσεις φόρου 2%-4% για όσους υποβάλουν νωρίς τις δηλώσεις τους.
  4. Εκσυγχρονισμός της ΑΑΔΕ: Παρουσιάστηκε το σχέδιο για τη βελτίωση της διαχείρισης και της λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και την αποδοτικότερη είσπραξη των φόρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: