Οι ΗΠΑ δίνουν προθεσμία 30 ημερών στο Ισραήλ για τις συγκρούσεις στη Γάζα

Οι ΗΠΑ δίνουν προθεσμία 30 ημερών στο Ισραήλ για τις συγκρούσεις στη Γάζα
US President Joe Biden meets with Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu in the Oval Office of the White House in Washington, DC, on July 25, 2024. (Photo by Jim WATSON / AFP) Photo: AFP
Καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις επεκτείνουν τις επιχειρήσεις στη βόρεια Γάζα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν δήλωσαν ότι το Ισραήλ πρέπει να λάβει επειγόντως μέτρα για τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα, προκειμένου να αποφευχθούν νομικές ενέργειες που αφορούν την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια, σύμφωνα με δημοσιεύματα της Τρίτης.

«Γράφουμε τώρα για να υπογραμμίσουμε τη βαθιά ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και επιδιώκουμε επείγουσες και διαρκείς ενέργειες από την κυβέρνησή σας αυτόν τον μήνα για να αντιστρέψουμε αυτή την πορεία», έγραψαν σε επιστολή τους προς τους Ισραηλινούς ομολόγους τους στις 13 Οκτωβρίου, που δημοσιεύτηκε από δημοσιογράφο του Axios στο X.

Ένας δημοσιογράφος του ισραηλινού πρακτορείου ειδήσεων 12 ανέφερε πρώτος το περιεχόμενο της επιστολής στο Χ.

Δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα επιβεβαίωσαν την αλήθεια της επιστολής στο Reuters.

Οι αναφορές έρχονται καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις επεκτείνουν τις επιχειρήσεις στη βόρεια Γάζα εν μέσω συνεχιζόμενων ανησυχιών σχετικά με την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια σε ολόκληρο τον θύλακα και την πρόσβαση των αμάχων σε τρόφιμα, νερό και φάρμακα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι το Ισραήλ πρέπει να αντιμετωπίσει επειγόντως τις «καταστροφικές συνθήκες» μεταξύ των Παλαιστινίων αμάχων στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας και να σταματήσει να «εντείνει τα δεινά» περιορίζοντας τις παραδόσεις βοήθειας.

Η επιστολή περιέγραφε συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να λάβει το Ισραήλ εντός 30 ημερών, μεταξύ των οποίων να επιτρέψει την είσοδο στη Γάζα τουλάχιστον 350 φορτηγών ημερησίως, να θεσπίσει παύσεις στις μάχες για να επιτρέψει την παράδοση βοήθειας και να ανακαλέσει τις εντολές εκκένωσης των Παλαιστινίων πολιτών όταν δεν υπάρχει επιχειρησιακή ανάγκη.

«Η αποτυχία να επιδείξει μια διαρκή δέσμευση για την εφαρμογή και τη διατήρηση αυτών των μέτρων μπορεί να έχει επιπτώσεις στην πολιτική των ΗΠΑ … και στη σχετική αμερικανική νομοθεσία», ανέφερε η επιστολή.

Επικαλέστηκε το άρθρο 620i του νόμου περί εξωτερικής βοήθειας, το οποίο απαγορεύει τη στρατιωτική βοήθεια σε χώρες που παρεμποδίζουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας των ΗΠΑ.

Επικαλέστηκε επίσης ένα Μνημόνιο Εθνικής Ασφάλειας που εξέδωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τον Φεβρουάριο και το οποίο απαιτεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να υποβάλει έκθεση στο Κογκρέσο σχετικά με το αν θεωρεί αξιόπιστες τις διαβεβαιώσεις του Ισραήλ ότι η χρήση των αμερικανικών όπλων δεν παραβιάζει το αμερικανικό ή το διεθνές δίκαιο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι νωρίτερα φέτος δήλωσαν ότι το Ισραήλ μπορεί να παραβίασε το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο χρησιμοποιώντας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com