Juan Gomez Jurado: «Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα εργαλείο, αλλά δεν έχει την ανθρωπιά που χρειάζεται για να πει ιστορίες που έχουν σημασία»
- 15/10/2024, 18:18
- SHARE
Δημοσιογράφος και συγγραφέας πολλών μυθιστορημάτων που καταγράφουν τεράστια επιτυχία και έχουν μεταφραστεί σε 42 γλώσσες, ο Juan Gomez Jurado θεωρείται ένα ισπανικό φαινόμενο με παγκόσμια εμβέλεια. Τα βιβλία της αστυνομικής σειράς με κεντρική πρωταγωνίστρια την Αντόνια Σκοτ και συμπρωταγωνιστή τον Γιον Γκουτιέρεθ (Η Κόκκινη Βασίλισσα, Η Μαύρη Λύκαινα, Ο Λευκός Βασιλιάς) συγκαταλέγονται στη λίστα με τα πιο ευπώλητα θρίλερ στην Ισπανία κι έχουν καθιερώσει τον συγγραφέα σαν έναν από τους σημαντικότερους συγγραφείς διεθνώς. Ο ίδιος έχει δηλώσει στο παρελθόν πως αν χρειάζεται να βρει κανείς ομοιότητες με άλλους χαρακτήρες, η Αντόνια έχει περισσότερα κοινά με τον Δον Κιχώτη. «Ο Σέρλοκ Χολμς και ο Δρ Γουάτσον, που παρεμπιπτόντως βασίζονται στον Δον Κιχώτη και τον Σάντσο Πάντσα, είναι επίσης η έμπνευση για την Αντωνία και τον Γιον Γκουτιέρες. Όπως ακριβώς χρειάζεσαι τον Γουάτσον για να καταλάβεις τον Χόλμς, έτσι και ο Γκουτιέρεθ είναι απαραίτητος για να καταλάβεις την Αντόνια».
Αρκετοί κριτικοί έχουν χαρακτηρίσει τη γραφή του ως «ενεργητική και κινηματογραφική». Η δε απήχηση των έργων του είναι τέτοια που τον Φεβρουάριου του 2024 βγήκε στο Amazon Prime Video σειρά επεισοδίων βασισμένη στο βιβλίο «Η Κόκκινη Βασίλισσα» σε σκηνοθεσία Koldo Serra.
Παράλληλα με τη λογοτεχνική του απασχόληση, ο Juan συνεργάζεται με πολλές εφημερίδες και περιοδικά, ενώ είναι συνδημιουργός των podcast Todopoderosos και Aquí hay dragones. Ο ίδιος μιλά αποκλειστικά στο Fortune Greece για το νέο του βιβλίο «Ο Λευκός Βασιλιάς» που κυκλοφόρησε πρόσφατα στη χώρα μας από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, σχολιάζει την είσοδο της τεχνητής νοημοσύνης στη ζωή μας, ενώ μας αφήνει να κάνουμε μια βουτιά στα άδυτα του μυαλού του!
Juan από πού εμπνέεσαι για να γράψεις τα βιβλία σου; Πόσος χρόνος συνήθως χρειάζεται μέχρι να ολοκληρωθεί ένα έργο;
Εμπνέομαι από οτιδήποτε με ενδιαφέρει: ανθρώπους, συζητήσεις, ειδήσεις. Κουβαλάω ένα σημειωματάριο μαζί μου παντού (ναι, δεν το έχω εγκαταλείψει) και σημειώνω ό,τι μου έρχεται στο μυαλό ανά πάσα στιγμή. Όσο για το πόσο καιρό μου παίρνει για να γράψω ένα βιβλίο; Στην περίπτωσή μου, αφού όλα τα βιβλία στο Red Queen Universe είναι συνδεδεμένα, ασχολούμαι με αυτό από το 2014… 10 χρόνια! Ω! Δεν είχα συνειδητοποιήσει το διάστημα που έχει περάσει!
Δεδομένου ότι είσαι εν ενεργεία δημοσιογράφος, κατά πόσο εφικτός είναι ο συνδυασμός δημοσιογραφίας και συγγραφής λογοτεχνίας ταυτόχρονα;
Υποθέτω ότι αυτές οι δύο δραστηριότητες μπορούν να τρέξουν παράλληλα σε επαγγελματικό επίπεδο, αλλά όχι στη δική μου περίπτωση. Η αλήθεια είναι πως πλέον γράφω μερικές στήλες το μήνα για διαφορετικά μέσα ενημέρωσης, αλλά η δουλειά του συγγραφέα μου παίρνει όλο τον χρόνο.
Το να τραβάς διαρκώς την προσοχή των αναγνωστών και να τους κάνεις να νιώσουν την ανάγκη να συνεχίσουν να διαβάζουν για να μάθουν τι θα συμβεί στη συνέχεια, είναι το πιο δύσκολο κομμάτι. Ποιο θα έλεγες ότι είναι το κόστος, για εσένα ως άτομο, του να είσαι συνεχώς καινοτόμος και απρόβλεπτος;
Θυσίες σε πολλά επίπεδα. Δεν βλέπεις την οικογένειά σου, δεν βλέπεις τους φίλους σου. Πιέζεις τον εαυτό σου στα άκρα. Αλλά δεν νομίζω ότι διαφέρει από οποιαδήποτε άλλη δουλειά. Ένας σερβιτόρος που δουλεύει 10 ώρες την ημέρα πρέπει επίσης να κάνει πολλές θυσίες.
Γιατί «Η Κόκκινη Βασίλισσα» κατέγραψε τόσο τεράστια επιτυχία παγκοσμίως και ποιος είναι ο λόγος που οι άνθρωποι ενδιαφέρονται να διαβάζουν αστυνομική λογοτεχνία, παρόλο που το κύριο συναίσθημα που προκαλεί είναι ο φόβος και ο τρόμος;
Νομίζω ότι είναι το είδος της ιστορίας που προσελκύει τους ανθρώπους επειδή συνήθως –ευτυχώς – δεν είμαστε μέρος αυτού του κόσμου. Αυτό που δεν γνωρίζουμε μας ελκύει. Το έγκλημα στη μυθοπλασία λειτουργεί ως πόλος έλξης για τους αναγνώστες.
Τι σκεφτόσουν καθώς “έχτιζες” τον χαρακτήρα της Antonia Scott, της κεντρικής ηρωίδας των βιβλίων σου; Θα μπορούσε μια τέτοια προσωπικότητα να υπάρχει στην πραγματική ζωή;
Η ευφυΐα κάποιου προκαλεί συχνά ένα μείγμα γοητείας και απόρριψης σε άλλους, και το βρήκα πολύ ενδιαφέρον όταν δημιουργούσα την Antonia Scott. Θυμάμαι, όταν ήμουν παιδί, μια μέρα στην παραλία μια κοπέλα λίγο μεγαλύτερη από εμένα που ήταν πολύ, πολύ έξυπνη. Ο πατέρας της ερχόταν κάθε τόσο για να την προκαλέσει με μαθηματικούς γρίφους και εκείνη πάντα τους έλυνε. Θυμάμαι ότι με μάγευε η πιθανότητα να μιλήσω σε κάποιον τόσο έξυπνο. Και ήθελα αυτός ο χαρακτήρας να είναι ακριβώς έτσι.
Τι ενισχύει τη δημιουργικότητά σου και πώς καταφέρνεις να αποσυνδέεσαι και να επαναφορτίζεις τις μπαταρίες σου σε έναν κόσμο γεμάτο περισπασμούς;
Όταν γράφω, πηγαίνω στο σπίτι μου στο χωριό και κλείνω το Wi-Fi. Ακούγεται δύσκολο, αλλά είναι εύκολο αν το σκεφτείς για λίγο.
Βάζοντας στην εξίσωση τον παράγοντα τεχνολογία, σε φοβίζει η πιθανότητα στο εγγύς μέλλον η τεχνητή νοημοσύνη να μπορέσει να αντικαταστήσει τη δημιουργική δουλειά που κάνει ένας συγγραφέας;
Όπως είπε ο Δάσκαλος Γιόντα, «Είναι δύσκολο να το δεις. Πάντα σε κίνηση είναι το μέλλον ». Η τεχνολογία ήταν πάντα ένα εργαλείο, μια προέκταση αυτού που είμαστε ως ανθρώπινα όντα, και η τεχνητή νοημοσύνη δεν διαφέρει από αυτή την άποψη. Δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι έχει τεράστιες δυνατότητες, τόσο να βοηθήσει όσο και να περιπλέξει. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ήδη ικανή να δημιουργεί εντυπωσιακά κείμενα και θα συνεχίσει να βελτιώνεται. Αλλά για να αντικαταστήσει έναν συγγραφέα; Θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε.
Η γραφή δεν είναι απλώς μια μηχανική διαδικασία συγχώνευσης λέξεων. Είναι μια ανθρώπινη εμπειρία. Σε κάθε βιβλίο που γράφω, υπάρχει ένα μέρος μου: οι φόβοι μου, οι εμμονές μου, οι ερωτήσεις μου για τον κόσμο. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να επεξεργαστεί τόνους δεδομένων, αλλά δεν έχει αυτή τη σπίθα ζωής, αυτή την ατέλεια που μας κάνει τόσο μοναδικούς. Δεν έχει βιογραφία, δεν έχει υποστεί ραγίσματα και δεν έχει ζήσει στο πετσί άλλου ανθρώπου.
Επιπλέον, οι αναγνώστες αναζητούν ιστορίες που αγγίζουν τις καρδιές τους, τους κάνουν να στοχάζονται, να τους συγκινούν, ακόμη και να τους υπενθυμίζουν ότι δεν είναι μόνοι στις δικές τους εμπειρίες. Μόνο ένας συγγραφέας με ψυχή και ανθρωπιά μπορεί να το πετύχει. Η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι ένα εργαλείο, αλλά δεν θα είναι ο συγγραφέας γιατί δεν έχει την ανθρωπιά που χρειάζεται για να πει ιστορίες που έχουν σημασία.