«Φλέγεται» η Μέση Ανατολή: Νέα ισραηλινά πλήγματα στη Βηρυτό – Ο Νετανιάχου απορρίπτει μια «μονομερή» εκεχειρία

«Φλέγεται» η Μέση Ανατολή: Νέα ισραηλινά πλήγματα στη Βηρυτό – Ο Νετανιάχου απορρίπτει μια «μονομερή» εκεχειρία
epaselect epa11646838 Smoke rises following an Israeli airstrike on the Al-Jamous area in the southern suburb of Beirut, Lebanon, 07 October 2024. According to the Lebanese Minister of Health, more than 2,000 people have been killed and more than 9,600 others have been injured in Lebanon since the beginning of the Israeli-Hezbollah conflict. EPA/WAEL HAMZEH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το Ισραήλ λέει ότι θα εξετάσει την αμερικανική επιστολή για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν πως, τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε περίπου 50 ρουκέτες εναντίον του βόρειου Ισραήλ.

«Πολλά βλήματα αναχαιτίστηκαν» και άλλα έπεσαν σε παραμεθόριες περιοχές, χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί, σύμφωνα με την ενημέρωση.

Από την πλευρά του, το φιλοϊρανικό κίνημα του Λιβάνου ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις, υπογραμμίζοντας πως εκτόξευσε «ομοβροντία ρουκετών» εναντίον της ισραηλινής πόλης Σάφεντ.

Παράλληλα, ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σήμερα το πρωί είχαν στόχο νότια προάστια της Βηρυτού, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters, λίγες ώρες αφού οι ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι είναι αντίθετες με το εύρος των επιθέσεων που εξαπολύει το Ισραήλ στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, εν μέσω αυξανόμενου αριθμού νεκρών και ανησυχιών για περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης στην περιφέρεια με τη συμμετοχή και του Ιράν.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο Reuters ότι είδαν ένα σύννεφο καπνού. Λίγο νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός είχε ζητήσει από τους κατοίκους της συνοικίας Νταχίεχ να απομακρυνθούν, ενώ στη συνέχεια εξήγησε ότι διεξήγαγε πλήγμα εναντίον υπόγειας αποθήκης όπλων της Χεζμπολάχ.

«Πριν από το πλήγμα ελήφθησαν πολλά μέτρα για να αποφύγουμε τον κίνδυνο να βλάψουμε αμάχους, περιλαμβανομένων προειδοποιήσεων προς τους κατοίκους της περιοχής», επεσήμαναν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF).

Ο ισραηλινός στρατός έχει εκδώσει εντολές απομάκρυνσης που αφορούν σε περισσότερο από το ένα τέταρτο του Λιβάνου, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), δύο εβδομάδες αφού ξεκίνησε τις χερσαίες επιχειρήσεις του στο νότιο τμήμα της χώρας με στόχο, όπως δηλώνει, να απωθήσει τη Χεζμπολάχ.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι δήλωσε χθες, Τρίτη, ότι από τις επαφές που είχε με Αμερικανούς αξιωματούχους προέκυψαν «κάποιου είδους εγγυήσεις» ότι το Ισραήλ θα περιορίσει τα πλήγματά του εναντίον της Βηρυτού και των νότιων προαστίων της.

Η προηγούμενη φορά που η Βηρυτός είχε γίνει στόχος ισραηλινών πληγμάτων ήταν στις 10 Οκτωβρίου, όταν σκοτώθηκαν 22 άνθρωποι σε αεροπορικές επιδρομές κοντά στο κέντρο της πόλης.

Πηγές στις λιβανέζικες υπηρεσίες ασφαλείας είχαν επισημάνει ότι στόχος του πλήγματος αυτού ήταν ο Ουαφίκ Σάφα, στέλεχος της Χεζμπολάχ, ο οποίος όμως επέζησε.

Κάποιες δυτικές χώρες πιέζουν για εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, αν και οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι εξακολουθούν να στηρίζουν το Ισραήλ και ανακοίνωσαν την αποστολή νέου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας.

Χθες ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ εξέφρασαν την ανησυχία τους στην κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για τα πρόσφατα πλήγματα εναντίον του Λιβάνου.

«Σε ό,τι αφορά το εύρος και τη φύση της εκστρατείας βομβαρδισμών που είδαμε στη Βηρυτό τις τελευταίες εβδομάδες, ξεκαθαρίσαμε στην κυβέρνηση του Ισραήλ ότι μας ανησυχεί και ότι είμαστε αντίθετοι», δήλωσε στους δημοσιογράφους, υιοθετώντας τον πιο σκληρό τόνο που έχει λάβει μέχρι στιγμής η Ουάσινγκτον.

Από την πλευρά του ο Νετανιάχου δήλωσε χθες στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν, ότι είναι αντίθετος σε μονομερή εκεχειρία γιατί «δεν θα άλλαζε την κατάσταση ασφαλείας».

Παράλληλα πρόσθεσε ότι «του προκάλεσε έκπληξη» το σχέδιο του Μακρόν να φιλοξενήσει μια διάσκεψη για τον Λίβανο, ενώ απάντησε σε σχόλιο του Γάλλου προέδρου λέγοντάς του ότι η δημιουργία του Ισραήλ ήταν το αποτέλεσμα του «πολέμου της ανεξαρτησίας» του 1948 και όχι μιας απόφασης του ΟΗΕ

«Μια υπενθύμιση στον πρόεδρο της Γαλλίας: δεν ήταν το ψήφισμα του ΟΗΕ που ίδρυσε το κράτος του Ισραήλ, αλλά μάλλον η νίκη που πέτυχε στον πόλεμο της ανεξαρτησίας, με το αίμα των ηρωικών μαχητών, πολλοί εκ των οποίων ήταν επιζώντες του Ολοκαυτώματος – κυρίως του καθεστώτος του Βισί στη Γαλλία» ανέφερε το γραφείο του Νετανιάχου στην ανακοίνωσή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ισραήλ λέει ότι θα εξετάσει την αμερικανική επιστολή για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα

Η επιστολή των Άντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Όστιν, με την οποία οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ ζητούν από το Ισραήλ να λάβει μέτρα προκειμένου να βελτιώσει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας ώστε να αποφύγει την αναστολή της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας, εξετάζεται από την κυβέρνηση Νετανιάχου, δήλωσε ισραηλινός αξιωματούχος στην Ουάσινγκτον.

«Το Ισραήλ λαμβάνει σοβαρά υπόψη το ζήτημα και σκοπεύει να ανταποκριθεί στις ανησυχίες που εκφράζονται σε αυτήν την επιστολή, σε συνεργασία με τους αμερικανούς εταίρους μας», διαβεβαίωσε ο ισραηλινός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται.

Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν το Ισραήλ ότι πρέπει να λάβει μέτρα τον επόμενο μήνα προκειμένου να βελτιώσει την δραματική ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθεί αντιμέτωπο με περιορισμούς σε ό,τι αφορά στην αμερικανική στρατιωτική βοήθεια.

Ο ιρανός ΥΠΕΞ σε Ιορδανία, Αίγυπτο και Τουρκία

Ο Ιρανός υπουργός των Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί επισκέπτεται την Ιορδανία, την Αίγυπτο και την Τουρκία στο πλαίσιο μιας διπλωματικής προσπάθειας προσέγγισης που κάνει η Τεχεράνη με τις χώρες της περιοχής, ώστε «να τερματιστεί η γενοκτονία, η κτηνωδία και η επιθετικότητα», ανέφερε σήμερα σε μία ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ιρανικού υπουργείου των Εξωτερικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: