Νέο φορολογικό: Οι ρυθμίσεις για τα φιλοδωρήματα και το αυστηρό πλαίσιο για καθυστερήσεις

Νέο φορολογικό: Οι ρυθμίσεις για τα φιλοδωρήματα και το αυστηρό πλαίσιο για καθυστερήσεις
Woman paying by credit card with NFC in a coffeeshop. Female with ginger hair sitting at the table paying her bill. Photo: Shutterstock
Οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα θα κληθούν να προσαρμοστούν σε πιο αυστηρό πλαίσιο.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο φέρνει σαρωτικές αλλαγές που στοχεύουν σε ακριβή συμμόρφωση και αποσαφήνιση αμφιλεγόμενων ζητημάτων. Με αυστηρά πρόστιμα για καθυστερήσεις στην αποστολή βεβαιώσεων αποδοχών και νέους κανόνες για τα φιλοδωρήματα, οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα θα κληθούν να προσαρμοστούν σε πιο αυστηρό πλαίσιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέο καθεστώς συμμόρφωσης και αυστηρά πρόστιμα

Σύμφωνα με το επικείμενο νομοσχέδιο, το Υπουργείο Οικονομικών θα συγκροτήσει ηλεκτρονικό μητρώο για όσους οφείλουν να υποβάλλουν ετήσιες βεβαιώσεις εισοδημάτων, με αυστηρό χρονοδιάγραμμα έως το τέλος Φεβρουαρίου κάθε έτους. Η παράλειψη ή η καθυστερημένη υποβολή θα επιφέρει πρόστιμα 2.500 ευρώ, με επιπλέον χρέωση 50 ευρώ για κάθε μέρα καθυστέρησης. Σαφής και άμεση συμμόρφωση απαιτείται από επικεφαλής δημόσιων φορέων και υπευθύνους εκκαθάρισης μισθοδοσίας, οι οποίοι θα κατονομάζονται σε ειδική υπουργική απόφαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρυθμίσεις για τα φιλοδωρήματα: Αφορολόγητο και προστασία εργαζομένων

Παράλληλα, τα φιλοδωρήματα αποκτούν πιο διαφανές πλαίσιο. Το αφορολόγητο των 300 ευρώ είναι μηνιαίο, ενώ τα ποσά πέραν του ορίου φορολογούνται. Επιπλέον, τα φιλοδωρήματα απαλλάσσονται από ασφαλιστικές εισφορές αλλά δεν λαμβάνονται υπόψη για συντάξιμες αποδοχές. Από 1η Νοεμβρίου, εισάγεται προστατευτική διάταξη που αποτρέπει τους εργοδότες από τη χρήση των φιλοδωρημάτων ως μέσου μείωσης των τακτικών αποδοχών των εργαζομένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: