Υπάρχει υπερτουρισμός στην Ελλάδα; Τι πιστεύουν οι πολίτες

Υπάρχει υπερτουρισμός στην Ελλάδα; Τι πιστεύουν οι πολίτες
epa10238218 Groups of tourists vist the Parthenon Temple on Acropolis Hill in Athens, Greece, 12 October 2022. EPA/ALEXANDROS BELTES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το 86% των Ελλήνων αναγνωρίζει τη σημαντική συμβολή του τουρισμού στην οικονομία της χώρας.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Pulse, το 86% των Ελλήνων αναγνωρίζει τη σημαντική συμβολή του τουρισμού στην οικονομία της χώρας. Παρόλο που ο τουρισμός θεωρείται ζωτικής σημασίας, το κοινό εκφράζει προβληματισμούς για τη διαχείρισή του και τη μελλοντική στρατηγική ανάπτυξης, με κύριες προκλήσεις την ποιότητα των επισκεπτών και το φαινόμενο του υπερτουρισμού.

Τι δείχνουν οι αριθμοί

Η έρευνα, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο «Reimagine Tourism in Greece» στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, αναδεικνύει την ευρεία αναγνώριση της οικονομικής σημασίας του τουρισμού από τους Έλληνες πολίτες. Ωστόσο, μόνο ένα μονοψήφιο ποσοστό θεωρεί τη συνεισφορά του μικρή, υπογραμμίζοντας την καθολική αντίληψη για την αξία του τουριστικού κλάδου.

Όταν ερωτήθηκαν αν οι τρέχουσες επιλογές της Ελλάδας για το μέλλον του τουρισμού είναι σωστές, το 48% των συμμετεχόντων εξέφρασε την ικανοποίησή του, ενώ το 28% προέβαλε αμφιβολίες, ζητώντας βελτιώσεις και μια πιο στοχευμένη στρατηγική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιότητα ή ποσότητα; Ο διάλογος για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού

Ένα σημαντικό δίλημμα που έθεσε η έρευνα είναι το εξής: θα πρέπει η Ελλάδα να προτιμήσει λιγότερους αλλά πιο εύπορους τουρίστες ή περισσότερους ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση; Το 54% των Ελλήνων δείχνει να προτιμά την πρώτη επιλογή, ενισχύοντας την άποψη για αναβάθμιση της ποιότητας των τουριστικών υπηρεσιών και τη στόχευση σε πιο οικονομικά εύρωστους επισκέπτες.

Τέλος, η έρευνα φέρνει στην επιφάνεια το ζήτημα του υπερτουρισμού, με το 29% να απαντά «σίγουρα Ναι» και το 38% «μάλλον Ναι», αναγνωρίζοντας ότι το πρόβλημα υφίσταται. Μόνο το 6% θεωρεί ότι δεν υπάρχει υπερτουρισμός, υποδηλώνοντας την ανάγκη για πιο προσεκτική διαχείριση των τουριστικών ροών και πιθανές παρεμβάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: