Εισοδηματική φτώχεια στην Ελλάδα λόγω ακρίβειας σε τρόφιμα και στέγη

Εισοδηματική φτώχεια στην Ελλάδα λόγω ακρίβειας σε τρόφιμα και στέγη
People walk in a Metro station in Athens, Greece on Aug. 21, 2018 Photo: Shutterstock
Συνεχίζεται το ράλι στα ακίνητα. Οι ανατιμήσεις στο γ' τρίμηνο. Τι δείχνουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Η ακρίβεια σε τρόφιμα και στέγη, που έχουν εκτοξεύσει το κόστος διαβίωσης εξανεμίζοντας τα εισοδήματα, στοιχίζουν στη χώρα μια από τις χειρότερες θέσεις στην κατάταξη των ευρωπαϊκών κρατών βάσει του κινδύνου φτώχειας.

Ας σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός, παρά την μικρή αποκλιμάκωση διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, 2,9% τον Σεπτέμβριο από 3% τον Αύγουστο σε ετήσια βάση, με ανατιμήσεις σε πολλά βασικά αγαθά και υπηρεσίες. Ο εναρμονισμένος δείκτης ενισχύθηκε κατά 3,1% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, έναντι αύξησης 2,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2023 με το 2022. Τα στοιχεία της Eurostat για τον ρυθμό αύξησης των τιμών κατατάσσουν την Ελλάδα στην 4η θέση των πιο ακριβών χωρών στην Ευρώπη μαζί με την Κροατία, μετά το Βέλγιο (4,5%), την Ολλανδία (3,3%) και την Εσθονία (3,2%).

Σύμφωνα δε με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σημαντικές ανατιμήσεις καταγράφονται στην ενέργεια, με ετήσιες αυξήσεις στο φυσικό αέριο 20,2% και στον ηλεκτρισμό 11,3%, στα είδη διατροφής, με το ελαιόλαδο να σημειώνει αύξηση 38,9% αλλά και στα ενοίκια κατοικιών, 5,4%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ράλι στις τιμές ακινήτων στο γ’ τρίμηνο

Είναι δε ενδεικτικό ότι έχουν πάρει “φωτιά” οι τιμές στην αγορά ακινήτων, με την έντονη ζήτηση για φοιτητικά σπίτια, λόγω της ανακοίνωσης των βάσεων αλλά και της έναρξης της ακαδημαϊκής χρονιάς, σε συνδυασμό με την παραδοσιακά ισχυρή καλοκαιρινή περίοδο να έχουν εκτοξεύσει τις τιμές στο γ’ τρίμηνο του 2024. Σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη SPI της πλατφόρμας Spitogatos οι μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών σε όλη την Ελλάδα σημείωσαν αύξηση της τάξης του 6,8% το γ’ τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023, ενώ οι μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης αυξήθηκαν κατά 7,6%.

Οι υψηλότερες τιμές αγοράς κατοικίας καταγράφονται στα Νότια Προάστια της Αθήνας και στις Κυκλάδες ενώ οι χαμηλότερες σε Καστοριά και Φλώρινα. Η μεγαλύτερη αύξηση της μέσης ζητούμενης τιμής κατοικιών προς πώληση το γ’ τρίμηνο του 2024 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2023 καταγράφηκε στην περιφέρεια Πειραιά (27,8%). Σε ό,τι αφορά την ενοικίαση κατοικίας, το Υπόλοιπο Νομού Θεσσαλονίκης κατατάσσεται στην κορυφή των περιοχών με τις μεγαλύτερες αυξήσεις μέσης ζητούμενης τιμής ενοικίασης κατοικίας, με ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 20%.

Σε επίπεδο ετήσιας μεταβολής, στην κατάταξη των top περιοχών με τις μεγαλύτερες αυξήσεις μέσης ζητούμενης τιμής πώλησης κατοικίας συναντάμε το κέντρο του Πειραιά (36%), τα Ταμπούρια-Αγία Σοφία (33,8%), τη Δραπετσώνα (31,6%), την Ανθούσα (29,7%) και τον Άγιο Ιωάννη Ρέντη (27,9%) ενώ για ενοικίαση οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε σχέση με πέρυσι σημειώνονται σε Νέο Φάληρο (31,4%), Άγιο Στέφανο (24,9%), Πειραϊκή-Χατζηκυριάκειο (23,3%), Βάρη-Βάρκιζα (23,0%) και Μαραθώνα (22,2%). Το ίδιο ισχύει για την περιοχή Μενεμένης στη Θεσσαλονίκη (21,7%), τον Εχέδωρο (18,7%) και τον Θερμαϊκό (18,1%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε κίνδυνο φτώχειας 26,1% του πληθυσμού

Δεδομένων των παραπάνω τάσεων δεν κάνει εντύπωση ότι οι Έλληνες είναι ανάμεσα στα 94,6 εκατομμύρια Ευρωπαίων (21,4% του πληθυσμού της ΕΕ) που σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2023 διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Η Ελλάδα εμφάνισε ποσοστό κινδύνου στον πληθυσμό της 26,1% και κατατάσσεται 4η στην ΕΕ για τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό, μετά τη Ρουμανία (32%), τη Βουλγαρία (30%) και την Ισπανία (26,5%). Μάλιστα στην Αττική το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 22,7% ενώ τα υψηλότερα ποσοστά κινδύνου καταγράφονται στην Πελοπόννησο (35,7%), στη Δυτική Ελλάδα (35,2%), στη Δυτική Μακεδονία (32,7%), στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (31,9%) και στο Βόρειο Αιγαίο (30,4%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: