Επίσκεψη του βασιλιά Καρόλου στην Αυστραλία: Μια νέα εποχή για τη μοναρχία ή το… αντίο;
- 16/10/2024, 20:01
- SHARE
Η επίσκεψη του βασιλιά Καρόλου στην Αυστραλία, η πρώτη από τότε που διαγνώστηκε με καρκίνο, έφερε και πάλι στο προσκήνιο το ζήτημα της συνταγματικής μοναρχίας. Ο Κάρολος, ο μοναδικός Βρετανός μονάρχης που έζησε στην Αυστραλία, φθάνει την Παρασκευή στη χώρα, έχοντας διακόψει την ιατρική του θεραπεία για να πραγματοποιήσει αυτή την περιοδεία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Αυστραλοί είναι διχασμένοι: το 45% επιθυμεί να παραμείνει η χώρα συνταγματική μοναρχία, ενώ το 33% τάσσεται υπέρ της μετάβασης σε δημοκρατία, με τους υπόλοιπους να παραμένουν αναποφάσιστοι.
Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του, ο βασιλιάς θα επισκεφθεί το Σίδνεϊ και την Καμπέρα, πριν ταξιδέψει στα νησιά Σαμόα. Η επίσκεψη είναι πιο σύντομη από τις παραδοσιακές βασιλικές περιοδείες, καθώς η ιατρική ομάδα του μονάρχη παρακολουθεί προσεκτικά την υγεία του. Παρόλα αυτά, ο Κάρολος θα συναντήσει τον πρωθυπουργό Άντονι Αλμπανέζι και τον ερευνητή καρκίνου Ρίτσαρντ Σκόλιερ, ο οποίος τιμήθηκε φέτος ως “Αυστραλός της Χρονιάς”.
Διχασμένοι Αυστραλοί και η κληρονομιά της μοναρχίας
Παρά τη δημοτικότητα του Καρόλου και τη συμπάθειά του προς την Αυστραλία, η επίσκεψη έχει αναζωπυρώσει τη φιλοδημοκρατική εκστρατεία στη χώρα. Ο συγγραφέας Τόμας Κένελι, γνωστός για τη συγγραφή του βιβλίου “Η Λίστα του Σίντλερ”, εξέφρασε τη γνώμη ότι η Αυστραλία δεν πρέπει να παραμένει υποτελής στη μοναρχία. Αν και παραδέχεται ότι η παρουσία του Καρόλου δεν είναι το πρόβλημα, υποστηρίζει ότι είναι καιρός οι Αυστραλοί να αποφασίσουν εάν θέλουν να αποχαιρετήσουν το καθεστώς της μοναρχίας.
Η άφιξη του βασιλιά Καρόλου σηματοδοτεί μια σπάνια ευκαιρία για τους Αυστραλούς να σκεφτούν την πολιτική τους ταυτότητα. Ενώ το δημοψήφισμα του 1999 κατέληξε σε απόρριψη της δημοκρατίας, ο σημερινός διάλογος δείχνει ότι η συζήτηση δεν έχει τελειώσει. Όπως επισημαίνει ο πρώην Ύπατος Αρμοστής της Αυστραλίας, Τζορτζ Μπράντις, οι Αυστραλοί γνωρίζουν καλά τη συμπάθεια του Καρόλου προς τη χώρα και εκτιμούν την απόφασή του να ταξιδέψει παρά την κατάσταση της υγείας του. Ωστόσο, οι φιλοδημοκρατικοί ακτιβιστές βλέπουν την επίσκεψη ως την ευκαιρία για ένα “αντίο” στη μοναρχία, προωθώντας το αίτημά τους για ένα πιο αυτόνομο πολιτικό μέλλον.