Ανακατανομή αρμοδιοτήτων και ψηφιακός μετασχηματισμός – Όσα αλλάζουν στην ΑΑΔΕ

Ανακατανομή αρμοδιοτήτων και ψηφιακός μετασχηματισμός – Όσα αλλάζουν στην ΑΑΔΕ
Ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, παρουσιάζει στους δημοσιογράφους την αποκάλυψη μιας πολύ σημαντικής υπόθεσης φοροδιαφυγής Αθήνα Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε τις νέες δομικές αλλαγές στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, στο πλαίσιο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

Η παρουσίαση του νέου πλάνου για την ΑΑΔΕ από τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη περιλάμβανε τέσσερις κύριες αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία της Αρχής. Η πρώτη αφορά στην ανακατανομή αρμοδιοτήτων ανάμεσα στον Διοικητή και το Συμβούλιο Διοίκησης. Το Συμβούλιο, πλέον, δεν θα ασχολείται με θέματα καθημερινής λειτουργίας, αλλά θα αποκτήσει έναν πιο θεσμικό ρόλο, εστιάζοντας στην αξιολόγηση του έργου της ΑΑΔΕ μέσω ετήσιων εκθέσεων.

Μία ακόμη σημαντική αλλαγή είναι η δυνατότητα δεύτερης ανανέωσης της θητείας του Διοικητή, υπό την κρίση του Συμβουλίου Διοίκησης. Επιπλέον, ανοίγει ο δρόμος για την πρόσληψη γενικών διευθυντών και διευθυντών από τον ιδιωτικό τομέα, όπως έχει ήδη εφαρμοστεί στον ΕΦΚΑ, αν και αυτό δεν αφορά τις υπηρεσίες φορολογικού και τελωνειακού χαρακτήρα. Ένα παράδειγμα είναι η ανάληψη της διεύθυνσης επικοινωνίας από στελέχη εκτός δημόσιου τομέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέες θέσεις υποδιοικητών και έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό

Επιπλέον, δημιουργούνται τρεις νέες θέσεις υποδιοικητών με εξειδικευμένες αρμοδιότητες: ένας θα αναλάβει την οργάνωση των λειτουργιών (COO), ένας τις νομικές υπηρεσίες για την ερμηνεία νόμων και την έκδοση εγκυκλίων, και ένας θα είναι υπεύθυνος για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ΑΑΔΕ, με στόχο την ενίσχυση της ταχύτητας και της αποτελεσματικότητας της Αρχής.

Ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι η ΑΑΔΕ είναι σήμερα πολύ πιο σύγχρονη και αποτελεσματική από ό,τι πριν από οκτώ χρόνια, τονίζοντας πως οι αλλαγές αυτές θα ενισχύσουν περαιτέρω τη λειτουργία της και θα την οδηγήσουν σε ένα νέο επίπεδο ψηφιακής εξέλιξης και αποδοτικότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: