Το Brexit κόστισε 40.000 θέσεις εργασίας στο Λονδίνο – Ποιες πόλεις επωφελήθηκαν

Το Brexit κόστισε 40.000 θέσεις εργασίας στο Λονδίνο – Ποιες πόλεις επωφελήθηκαν
Photo: pixabay.com
Παρά τις προσπάθειες να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις, η οικονομική επιβράδυνση και η αναζήτηση νέων σχέσεων με την Ευρώπη αποτελούν συνεχιζόμενες προκλήσεις.

Η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ το 2016 προκάλεσε απώλειες σε έναν από τους πιο δυναμικούς τομείς της οικονομίας της χώρας. Σύμφωνα με τον Μάικλ Μαϊνέλι, Δήμαρχο του City of London, η πόλη έχασε περίπου 40.000 θέσεις εργασίας, αριθμός πολύ υψηλότερος από τις προηγούμενες εκτιμήσεις που ανέφεραν 7.000 απώλειες. Οι περισσότεροι από αυτούς τους εργαζομένους μετακινήθηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Δουβλίνο, το Παρίσι και το Άμστερνταμ, με το Δουβλίνο να κερδίζει τις περισσότερες θέσεις.

Παρά την πτώση της απασχόλησης, ο Μαϊνέλι τονίζει ότι το Λονδίνο παραμένει ισχυρό, με αύξηση των θέσεων εργασίας σε άλλους τομείς, όπως η ανάλυση δεδομένων και οι ασφαλιστικές υπηρεσίες, που έχουν φέρει τον συνολικό αριθμό εργαζομένων σε 615.000. Ωστόσο, η οικονομική παραγωγή του χρηματοπιστωτικού τομέα έχει μειωθεί κατά 15% από τα τέλη του 2019, δείχνοντας τις συνεχιζόμενες προκλήσεις για τον κλάδο, καθώς χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιρλανδία παρουσιάζουν αύξηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανασυγκρότηση σχέσεων και νέα στρατηγική υπό τον Κίρ Στάρμερ

Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κίρ Στάρμερ, επιχειρεί να ανακτήσει τις σχέσεις με την ηπειρωτική Ευρώπη, αποσκοπώντας στην άρση ορισμένων εμποδίων για την επιχειρηματική δραστηριότητα. Παρότι αποκλείει την επιστροφή στην ενιαία αγορά, εστιάζει σε διμερείς συμφωνίες και αμοιβαία αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων, ενώ ο Μαϊνέλι υπογραμμίζει την ανάγκη βελτίωσης του συστήματος θεωρήσεων για να διευκολυνθούν οι συνεργασίες.

Οι προσπάθειες αυτές έρχονται σε μια περίοδο όπου η βρετανική οικονομία αντιμετωπίζει επιβράδυνση, ενώ οι εξαγωγές χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών έχουν δει τα μερίδια τους να ξεπερνιούνται από άλλες υπηρεσίες, όπως η νομική και η διαφήμιση. Παρά τις προκλήσεις, η στρατηγική της κυβέρνησης και των ηγετών του χρηματοπιστωτικού τομέα στοχεύει να ενισχύσει τις σχέσεις και να εξασφαλίσει το μέλλον του Λονδίνου ως παγκόσμιου χρηματοοικονομικού κόμβου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: