Πιο κοντά από ποτέ η ένταξη της Ουκρανίας στο NATO, ανέφερε ο Ρούτε

Rutte-nato
epa11652465 NATO Secretary General Mark Rutte gestures as he speaks to members of the media following a bilateral meeting with the British prime minister at Downing Street, London, Britain, 10 October 2024. EPA/TOLGA AKMEN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Χωρίς να δίνει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα μπορούσε να ενταχθεί η χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία στο NATO.

Την άποψη πως η ένταξη της Ουκρανίας στο NATO είναι «πιο κοντά από ποτέ» εξέφρασε την Τετάρτη ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Μαρκ Ρούτε, χωρίς ωστόσο να δίνει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα μπορούσε να ενταχθεί η χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία στο NATO.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον, ο Ρούτε είπε ότι είναι ενήμερος για τις λεπτομέρειες του «σχεδίου νίκης» ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελέσνκι και πρόσθεσε βρίσκεται σε επαφή με τις χώρες μέλη της συμμαχίας για τα επόμενα βήματα.

Επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι η διαδικασία για να καταστεί η Ουκρανία μελλοντικό μέλος του ΝΑΤΟ -βασικό αίτημα του Ζελένσκι- είναι «μη αναστρέψιμη», ο Ρούτε δήλωσε ότι το σχέδιο νίκης περιλαμβάνει και άλλα στοιχεία και ότι συζητά το πλήρες σχέδιο με τα μέλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον αποφάσισε να καταστήσει την πορεία προς την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ (μια) μη αναστρέψιμη πορεία», δήλωσε ο Ρούτε. «Είμαστε σε στενή επαφή με τους συμμάχους, με την Ουκρανία, για να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε τα επόμενα βήματα, πώς να το κάνουμε αυτό με τρόπο που να είναι επίσης επιτυχής».

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν δηλώσει ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στη συμμαχία, αλλά επίσης ότι το Κίεβο δεν μπορεί να ενταχθεί ενώ βρίσκεται σε πόλεμο και αρνήθηκαν να θέσουν χρονοδιάγραμμα για την ένταξη.

«Το σχέδιο νίκης, φυσικά, το συζητάμε πολύ μαζί τους και χρησιμοποιούμε κάθε ευκαιρία για να το πάμε βήμα προς βήμα παραπέρα», δήλωσε ο Ρούτε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: