Φρένο στην άναρχη δόμηση, στον «πάγο» οι άδειες στη Σαντορίνη

Φρένο στην άναρχη δόμηση, στον «πάγο» οι άδειες στη Σαντορίνη
Photo: pixabay.com
Τι προβλέπει το ν/σ του ΥΠΕΝ που κατατέθηκε στη Βουλή - Τα σχέδια της κυβέρνησης για νέο χάρτη δόμησης στη χώρα.

Την αναστολή της έκδοσης οικοδομικών αδειών στην περιοχή της Καλντέρας σε Σαντορίνη (Θήρα) και Θηρασιά προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που κατατέθηκε στη Βουλή σχετικά με τη διαχείριση αποβλήτων, τις επενδύσεις σε έργα αποθήκευσης ενέργειας, τη ρύθμιση του συστήματος αυτοπαραγωγής (net billing) και της εξοικονόμησης ενέργειας.

Η κυβέρνηση, που επιχειρεί να αντιμετωπίσει το θέμα της εκτός σχεδίου δόμησης, ειδικά σε τουριστικού ενδιαφέροντος περιοχές ενόψει και της αύξησης της ζήτησης στην αγορά ακινήτων, έχει εντάξει στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας ειδική ενότητα για τις οικοδομικές άδειες στην καλντέρα της Σαντορίνης.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, αναστέλλεται έως την έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου και όχι πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2025 η έκδοση οικοδομικών αδειών για νέα κτίρια ή επεκτάσεις υφιστάμενων κτιρίων και πισινών ή άλλων υδάτινων επιφανειών. Επιπλέον, για το σύνολο των υφιστάμενων κτισμάτων με χρήση τουρισμού – αναψυχής ή καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος οι ιδιοκτήτες πρέπει να εκπονούν μελέτη στατικής επάρκειας εντός δύο ετών από την έναρξη ισχύος του νομοσχεδίου. Η τήρηση της συγκεκριμένης υποχρέωσης είναι αναγκαία για τη λειτουργία τους μετά την παρέλευση της προθεσμίας. Η αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης διενεργεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2024 έλεγχο στο σύνολο των οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί την τελευταία πενταετία, σημειώνεται στο σχέδιο νόμου.

Με τα παραπάνω ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα επαγγελματιών της Σαντορίνης που ζητούσαν την αντιμετώπιση της άναρχης τουριστικής ανάπτυξης με εκπόνηση μελέτης για τη φέρουσα ικανότητα των τουριστικών επιχειρήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο επιδιώκει επίσης την αντιμετώπιση προβλημάτων αδειοδότησης και εγκατάστασης έργων ΑΠΕ, την προώθηση εγκατάστασης τεχνολογιών ΑΠΕ από διαφορετικές τεχνολογίες στο ενεργειακό μείγμα, την προώθηση της εγκατάσταση σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και την προώθηση προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας, ταυτόχρονα με καλύτερη λειτουργία των φορέων της αγοράς ενέργειας.

Εντωμεταξύ, αναφορικά με το θέμα της άναρχης δόμησης και δυνητικών παρενεργειών του υπερτουρισμού ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο συνέδριο “Reimagine Tourism in Greece” της Καθημερινής, ανέφερε ότι ο νέος οδικός χάρτης για τη δόμηση στη χώρα θα είναι έτοιμος αφού ολοκληρωθεί το υπό εκπόνηση πρόγραμμα “Κωνσταντίνος Δοξιάδης”, ύψους 600 εκατ. ευρώ, μέσω του οποίου θα αποκτήσει πολεοδομικό σχέδιο το 80% της επικράτειας που σήμερα δεν διαθέτει. Τα τοπικά χωρικά σχέδια (ΤΠΣ), θα είναι έτοιμα σε 2-3 χρόνια από σήμερα. Με αυτά θα μπορούμε να γνωρίζουμε τις αντοχές κάθε περιοχής, τις ιδιαιτερότητές της, που και τι μπορούμε να χτίσουμε, όπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης. “Μέχρι τότε θα χρειαστούμε κάποιους οριζόντιους κανόνες. Είναι δεδομένο ότι με γνώμονα τις αποφάσεις του ΣτΕ θα τεθούν σταδιακοί περιορισμοί στην εκτός σχεδίου”, πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: