Επιμονή Λαγκάρντ στην προσεχτική πολιτική για τα επιτόκια – Κάτω από τις εκτιμήσεις η πορεία της οικονομίας

Επιμονή Λαγκάρντ στην προσεχτική πολιτική για τα επιτόκια – Κάτω από τις εκτιμήσεις η πορεία της οικονομίας
epa07816090 European Central Bank (ECB) president nominee Christine Lagarde during a hearing by European Parliament Committee on economic and monetary affairs in Brussels, Belgium, 04 September 2019. Lagarde is answering MEPs' (Members of the European Parliament) questions ahead of a plenary vote on her candidacy. EPA/OLIVIER HOSLET Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τον Δεκέμβριο θα υπάρχουν περισσότερα δεδομένα για να αποφασιστεί το εάν θα γίνει μια νέα περικοπή των επιτοκίων.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να ελέγχει τα στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης και θα αποφασίζει για τα επιτόκια της κρίνοντας τα δεδομένα ανά μήνα, ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ την Πέμπτη.

Η Γαλλίδα αξιωματούχος είπε πως τον Δεκέμβριο -κατά την επόμενη συνεδρίαση της ευρωτράπεζας για τα επιτόκια της- θα υπάρχουν περισσότερα δεδομένα για να αποφασιστεί το εάν θα γίνει μια νέα περικοπή των επιτοκίων. Ακόμα, δήλωσε πως η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι περισσότερο αδύνατη από αυτή που αναμενόταν.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ υποστήριξε πως οπληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες, προτού υποχωρήσει στα επίπεδα του 2% μέσα στο 2025.

«Η επιτοκιακή πολιτική θα παραμείνει περιοριστική για όσο χρειαστεί. Δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων για την επιτοκιακή μας πολιτική» πρόθεσε.

Οικονομία

Αναλυτικά, είπε πως η οικονομική δραστηριότητα ήταν κάπως πιο αδύναμη από αυτό που αναμενόταν, συμπληρώνοντας πως η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη αντιμετωπίζει δυσκολίες.

Η Γαλλίδα αξιωματούχος είπε πως η ΕΚΤ αναμένει ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον, κάλεσε τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις, στο πλαίσιο που έχουν καταγραφεί στις εκθέσεις Λέτα και Ντράγκι.

Για την αγορά εργασίας, είπε πως καταγράφεται μια περαιτέρω συγκράτηση της ζήτησης εργασίας και συμπλήρωσε πως οι έρευνες υποδηλώνουν επιβράδυνση της αύξησης της απασχόλησης.

Σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η οικονομία της Ευρωζώνης, η Κριστίν Λαγκάρντ στάθηκε στις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να αποφέρουν οι γεωπολιτικές εντάσεις, όπως ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και η κρίση στη Μέση Ανατολή.

Για το εάν μια εκλογή του Ντόναλτ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ θα μπορούσε να είναι πρόβλημα για την Ευρωζώνη, η πρόεδρος της ΕΚΤ είπε πως κάθε εμπόδιο και φραγμός στο εμπόριο, όπως οι δασμοί, είναι αρνητικό.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ επί της ανάπυξης, ανέφερε πως με βάση τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα η ευρωτράπεζα δεν αναμένει ύφεση στην Ευρωζώνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πληθωρισμός

Για τον πληθωρισμό, η επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε πως τα βασικά τμήματα του δομικού πληθωρισμού -εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας- σημειώνουν κάμψη.

Για τους επόμενους μήνες ανέφερε πως ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί καθώς υποχωρούν από τον ετήσιο υπολογισμό οι τιμές της ενέργειας.

Για τα ρίσκα ανόδου του πληθωρισμού, σημείωσε πως οι γεωπολιτικές εντάσεις μπορούν να αυξήσουν τις τιμές ενέργειας και τα κόστη μεταφοράς.

Επιτόκια

Για τις επόμενες κινήσεις στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, η ίδια δεν θέλησε να «δείξει» στο πως θα κινηθεί η Φρανκφούρτη το επόμενο χρονικό διάστημα, τονίζοντας πάλι πως η τράπεζα δεν δεσμεύεται για τις επόμενες κινήσεις της και πρόσθεσε πως θα λαμβάνει τις αποφάσεις για τα επιτόκια της μηνιαία, με βάση τα οικονομικά στοιχεία.

Η Κριστίν Λαγκάρντ πρόσθεσε πως η αποπληθωριστική τάση στην Ευρωζώνη είναι εντός των στόχων της ΕΚΤ.

«Τον Δεκέμβριο θα έχουμε περισσότερα δεδομένα για να αποφασίσουμε τότε τη νομισματική πολιτική» συμπλήρωσε.

Ακόμα, είπε πως απόφαση για μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης ήταν ομόφωνη μεταξύ των μελών του Δ.Σ. της ευρωτράπεζας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: