Μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, η Χεζμπολάχ κλιμακώνει τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ

Sinwar HAMAS
epa11665015 (FILE) - Hamas Gaza leader Yahya Al Sinwar attends a press conference after Hamas announced his victory in Gaza City, Gaza Strip, 10 March 2021. Sinwar was re-elected as Gaza Hamas leader on 10 March 2021 (reissued 17 October 2024). The Israeli Army, Tsahal, on 17 October 2024 confirmed that Hamas leader Yahya Sinwar was "eliminated" on 16 October 'after a year-long pursuit'. Sinwar was elected Hamas leader in August 2024, a few days after his predecessor had been killed in Iran. EPA/MOHAMMED SABER *** Local Caption *** 56754666 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παρά τις δυτικές ελπίδες για κατάπαυση του πυρός, ο θάνατος του Σινουάρ θα μπορούσε να εντείνει τις εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή.

Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου δήλωσε την Παρασκευή ότι περνά σε μια νέα και κλιμακούμενη φάση στον πόλεμό της κατά του Ισραήλ, ενώ το Ιράν δήλωσε ότι «το πνεύμα της αντίστασης θα ενισχυθεί» μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ.

Ο Σινουάρ, εγκέφαλος της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επιχείρησης ισραηλινών στρατιωτών στον παλαιστινιακό θύλακα την Τετάρτη, ένα κομβικό γεγονός στη σύγκρουση που διαρκεί ένα χρόνο.

Δυτικοί ηγέτες δήλωσαν ότι ο θάνατός του προσφέρει μια ευκαιρία για να τερματιστεί η σύγκρουση, αλλά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι να επιστραφούν οι όμηροι που είχαν καταληφθεί από μαχητές της Χαμάς.

«Σήμερα ξεκαθαρίσαμε τον λογαριασμό. Σήμερα το κακό δέχθηκε ένα πλήγμα, αλλά το έργο μας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί», δήλωσε ο Νετανιάχου σε μαγνητοσκοπημένη βιντεοσκοπημένη δήλωση μετά την επιβεβαίωση του θανάτου την Πέμπτη.

«Στις αγαπητές οικογένειες των ομήρων, λέω: Αυτή είναι μια σημαντική στιγμή στον πόλεμο. Θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις μέχρι όλοι οι αγαπημένοι σας, οι δικοί μας αγαπημένοι, να επιστρέψουν στο σπίτι τους».

Ο Σινουάρ, ο οποίος ορίστηκε ως ο γενικός ηγέτης της Χαμάς μετά τη δολοφονία του πολιτικού αρχηγού Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη τον Ιούλιο, πιστεύεται ότι κρυβόταν στον ορυμαγδό των τούνελ που έχει κατασκευάσει η Χαμάς κάτω από τη Γάζα τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών στη νότια Γάζα την Τετάρτη από ισραηλινά στρατεύματα που αρχικά δεν γνώριζαν ότι είχαν πιάσει τον υπ’ αριθμόν ένα εχθρό της χώρας τους, δήλωσαν ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Ο στρατός έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από μη επανδρωμένο αεροσκάφος με αυτό που είπε ότι ήταν ο Σινουάρ, καθισμένος σε μια πολυθρόνα και καλυμμένος με σκόνη μέσα σε ένα κατεστραμμένο κτίριο.

Η ίδια η Χαμάς δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο, αλλά πηγές εντός της ομάδας δήλωσαν ότι οι ενδείξεις που έχουν δει υποδηλώνουν ότι ο Σινουάρ πράγματι σκοτώθηκε από τα ισραηλινά στρατεύματα.

Θα μπορούσε να εντείνει τις εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή

Παρά τις δυτικές ελπίδες για κατάπαυση του πυρός, ο θάνατος του Σινουάρ θα μπορούσε να εντείνει τις εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή, όπου η προοπτική μιας ακόμη ευρύτερης σύγκρουσης έχει αυξηθεί.

Το Ισραήλ ξεκίνησε μια χερσαία εκστρατεία στο Λίβανο αυτό το μήνα και τώρα σχεδιάζει μια απάντηση σε μια πυραυλική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου που πραγματοποιήθηκε από το Ιράν, σύμμαχο της Χαμάς και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Όμως ο θάνατος του ανθρώπου που σχεδίασε την επίθεση πέρυσι, κατά την οποία μαχητές σκότωσαν 1.200 ανθρώπους στο Ισραήλ και αιχμαλώτισαν περισσότερους από 250 ομήρους, σύμφωνα με ισραηλινούς υπολογισμούς, θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην προώθηση των καθυστερημένων προσπαθειών για τον τερματισμό του πολέμου στον οποίο το Ισραήλ έχει σκοτώσει περισσότερους από 42.000 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Γάζας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος μίλησε τηλεφωνικά με τον Νετανιάχου για να τον συγχαρεί, δήλωσε ότι ο θάνατος του Σινουάρ παρέχει την ευκαιρία να τερματιστεί επιτέλους η σύγκρουση στη Γάζα και να επιστρέψουν οι Ισραηλινοί όμηροι στην πατρίδα τους.

Οι ΗΠΑ θέλουν να ξεκινήσουν συνομιλίες για μια πρόταση που θα επιτύχει κατάπαυση του πυρός και θα εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ, χαρακτηρίζοντας τον Σινουάρ το «κύριο εμπόδιο» για τον τερματισμό του πολέμου.

«Αυτό το εμπόδιο έχει προφανώς απομακρυνθεί. Δεν μπορώ να προβλέψω ότι αυτό σημαίνει ότι όποιος και αν αντικαταστήσει τον (Σινουάρ) θα συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός, αλλά απομακρύνει αυτό που ήταν τους τελευταίους μήνες το κύριο εμπόδιο για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός», δήλωσε. Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Σινουάρ είχε αρνηθεί να διαπραγματευτεί καθόλου, δήλωσε ο Μίλερ.

Το Ιράν δεν έδειξε κανένα σημάδι ότι η δολοφονία θα άλλαζε την υποστήριξή του. «Το πνεύμα της αντίστασης θα ενισχυθεί» μετά τον θάνατο του Sinwar, δήλωσε η αποστολή του στα Ηνωμένα Έθνη.

Η Χεζμπολάχ ήταν επίσης προκλητική, ανακοινώνοντας «τη μετάβαση σε μια νέα και κλιμακούμενη φάση στην αντιπαράθεση με το Ισραήλ».

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε την Παρασκευή ότι σκότωσε επίσης τον Μοχάμεντ Χασίν Ραμάλ, διοικητή της Χεζμπολάχ στην περιοχή Ταγιμπέ στο νότιο Λίβανο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com