Η Ρωσία δοκιμάζει μονάδα πυρηνικών πυραύλων, με βεληνεκές έως 11.000 χλμ

Η Ρωσία δοκιμάζει μονάδα πυρηνικών πυραύλων, με βεληνεκές έως 11.000 χλμ
PAKISTAN - NOVEMBER 13: The Pakistani Military launches an intermediate-range nuclear-capable ballistic missile Shaheen-II, also known as Hatf-VI, with a range of 1,500 kilometers (900 miles) from an undisclosed location in Pakistan on November 13, 2014. The test fire hit its target in the Arabian Sea, which is the northern part of the Indian Ocean. (Inter Services Public Relations (ISPR)/Anadolu Agency) (Photo by INTER SERVICES PUBLIC RELATIONS / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Σήματα που αποσκοπούν στο να αποτρέψουν τη Δύση από το να παρέμβει βαθύτερα στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Ρωσία δοκιμάζει την ετοιμότητα μάχης μιας μονάδας που είναι εξοπλισμένη με διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους Yars σε μια περιοχή βορειοδυτικά της Μόσχας, ανέφεραν την Παρασκευή τα πρακτορεία ειδήσεων που επικαλέστηκαν το υπουργείο Άμυνας.

Οι Yars, οι οποίοι μπορούν να αναπτυχθούν σε σιλό ή να τοποθετηθούν σε κινητούς εκτοξευτές, έχουν βεληνεκές έως και 11.000 χιλιόμετρα και μπορούν να μεταφέρουν πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές.

Η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει μια σειρά πυρηνικών ασκήσεων φέτος, σε αυτό που αναλυτές ασφαλείας λένε ότι είναι σήματα που αποσκοπούν στο να αποτρέψουν τη Δύση από το να παρέμβει βαθύτερα στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η τελευταία πραγματοποιείται την ίδια εβδομάδα που το ΝΑΤΟ διεξήγαγε την ετήσια πυρηνική του άσκηση και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρουσίασε το «σχέδιο νίκης» του.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Μόσχα επέκτεινε τον κατάλογο των σεναρίων που θα μπορούσαν να την ωθήσουν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, μειώνοντας ουσιαστικά το όριο για τη χρήση τους. Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Μόσχα για πυρηνικό εκβιασμό.

Στην τελευταία δοκιμή, μια μονάδα στην περιοχή Τβερ θα εξασκηθεί στη μετακίνηση πυραύλων Yars στο πεδίο σε αποστάσεις έως και 100 χιλιομέτρων υπό καμουφλάζ και στην προστασία τους από αεροπορικές επιθέσεις και εχθρικές ομάδες σαμποτάζ, ανέφερε το Interfax που επικαλείται το υπουργείο Άμυνας.

Η Ρωσία πραγματοποίησε προηγουμένως δύο γύρους ασκήσεων με τη συμμετοχή μονάδων πυραύλων Yars τον Ιούλιο. Έχει επίσης πραγματοποιήσει τρεις σειρές ασκήσεων φέτος για να ελέγξει τις προετοιμασίες για την εκτόξευση τακτικών πυρηνικών πυραύλων, οι οποίοι έχουν μικρότερο βεληνεκές και χαμηλότερη απόδοση από τους διηπειρωτικούς στρατηγικούς πυραύλους.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο Πούτιν υπενθύμιζε συχνά ότι η Ρωσία διαθέτει το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο, αλλά επέμεινε ότι δεν χρειάζεται να καταφύγει στα πυρηνικά όπλα προκειμένου να επιτύχει τη νίκη στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com