Έρευνα της ΕΚΤ: Οι αναλυτές βλέπουν ταχύτερα την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%

Έρευνα της ΕΚΤ: Οι αναλυτές βλέπουν ταχύτερα την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%
A man walks past a giant Euro logo at the visitor centre of the European Central Bank (ECB) headquarters, ahead of an ECB press conference on the Eurozone's monetary policy, in Frankfurt am Main, western Germany, on July 18, 2024. European Central Bank policymakers are expected to leave borrowing costs on hold on July 18, buying time to make sure inflation is on the right track before cutting interest rates again. The ECB's governing council reduced interest rates for the first time in five years at last month's meeting, following an aggressive cycle of monetary tightening to tame red-hot inflation. The June cut lowered the key deposit rate from a record four percent to 3.75 percent, bringing some relief to households and businesses. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP) Photo: AFP
Η τράπεζα έχει περάσει τα τελευταία τρία χρόνια καταπολεμώντας τη χειρότερη κρίση πληθωρισμού εδώ και πάνω από μια γενιά.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα μπορούσε να επιστρέψει στο στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας νωρίτερα από ό,τι θεωρούνταν προηγουμένως και πιθανότατα θα κυμαίνεται γύρω από αυτό το επίπεδο ακόμη και μακροπρόθεσμα, όπως έδειξε νέα έρευνα της ΕΚΤ την Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται πως η ευρωτράπεζα μείωσε τα επιτόκια για τρίτη φορά φέτος την Πέμπτη λόγω των μετριοπαθών πιέσεων στις τιμές και οι επενδυτές βλέπουν τώρα μειώσεις επιτοκίων σε κάθε μία από τις επόμενες τέσσερις ή πέντε συνεδριάσεις της, καθώς ο πληθωρισμός βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το 2%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι οικονομολόγοι στην έρευνα της ΕΚΤ για τους επαγγελματίες προβλέποντες βλέπουν τώρα τον πληθωρισμό το επόμενο έτος στο 1,9%, κάτω από το 2% που προέβλεπαν πριν από τρεις μήνες, και βλέπουν να διατηρείται στο 1,9% το 2026.

Αυτό είναι κάπως ταχύτερο από τις προβλέψεις της ίδιας της ΕΚΤ, η οποία επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο μόνο το τελευταίο τρίμηνο του 2025 και βλέπει το μέσο όρο του έτους στο 2,3%.

Μακροπρόθεσμα, που ορίζεται ως το 2029, ο πληθωρισμός διαμορφώνεται στο 2,0%, ακριβώς στο στόχο της ΕΚΤ.

Η τράπεζα έχει περάσει τα τελευταία τρία χρόνια καταπολεμώντας τη χειρότερη κρίση πληθωρισμού εδώ και πάνω από μια γενιά, αλλά ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πιστεύουν τώρα ότι υπάρχει ρεαλιστικός κίνδυνος η τράπεζα να επιστρέψει στην υποεκτίμηση του 2%.

Οι προβλέψεις για τον δομικό πληθωρισμό -εκτός των τιμών ενέργειας και τροφίμων-, που αποτελεί βασική ανησυχία για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής λόγω της ταχείας αύξησης των τιμών στις υπηρεσίες, παρέμειναν αμετάβλητες στο 2,2% το 2025 και στο 2,0% το 2026.

Η έρευνα, η οποία αποτελεί σημαντική συμβολή στις διαβουλεύσεις της ΕΚΤ για την πολιτική της, προέβλεψε επίσης οικονομική ανάπτυξη 1,2% το επόμενο έτος, κάτω από το 1,3% που είχε παρατηρηθεί νωρίτερα, η οποία στη συνέχεια θα επιταχυνθεί στο 1,4% το επόμενο έτος.

Η ανεργία θεωρείται επίσης σχετικά σταθερή, διατηρείται στο 6,5% το επόμενο έτος και μειώνεται στο 6,4% έως το 2026, σύμφωνα με την έρευνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com