Βόρεια Κορέα: Σοβαρή απειλή για τη διεθνή ασφάλεια η αποστολή στρατιωτών στη Ρωσία, τονίζει η Σεούλ

Βόρεια Κορέα: Σοβαρή απειλή για τη διεθνή ασφάλεια η αποστολή στρατιωτών στη Ρωσία, τονίζει η Σεούλ
epa11641091 A photo released by the official North Korean Central News Agency (KCNA) shows North Korean leader Kim Jong Un inspecting the training base of the special operations unit of the Korean People's Army (KPA) in an undisclosed location in the west of North Korea, 02 October 2024 (issued 04 October 2024). According to KCNA, Kim said that the country "would use without hesitation all the offensive forces it has possessed, including nuclear weapons" if attacked by South Korea and its US ally. EPA/KCNA EDITORIAL USE ONLY Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πιθανό να ισχύει ότι κάποιο προσωπικό της Βόρειας Κορέας βρίσκεται στη Ρωσία και συμμετέχει στον πόλεμό της με την Ουκρανία.

Η Νότια Κορέα δήλωσε την Παρασκευή ότι η αποστολή στρατευμάτων από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία αποτελεί σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της διεθνούς κοινότητας και θα απαντήσει στην κίνηση αυτή με όλα τα διαθέσιμα μέσα, ανέφερε το προεδρικό γραφείο σε ανακοίνωσή του.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ πραγματοποίησε μια απρογραμμάτιστη συνάντηση ασφαλείας με βασικούς αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών, του στρατού και της εθνικής ασφάλειας για να συζητήσουν τη συμμετοχή των βορειοκορεατικών στρατευμάτων στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, αναφέρεται.

«Οι συμμετέχοντες … μοιράστηκαν την άποψη ότι η τρέχουσα κατάσταση, όπου οι στενότεροι δεσμοί της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας έχουν ξεπεράσει τη διακίνηση στρατιωτικών προμηθειών και έχουν φτάσει στην πραγματική αποστολή στρατευμάτων, αποτελεί σοβαρή απειλή για την ασφάλεια όχι μόνο της χώρας μας αλλά και της διεθνούς κοινότητας», αναφέρεται.

Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είναι πιθανό να ισχύει ότι κάποιο προσωπικό της Βόρειας Κορέας βρίσκεται στη Ρωσία και συμμετέχει στον πόλεμό της με την Ουκρανία, αλλά δεν έδωσαν σαφή απάντηση για τη φύση ή την κλίμακα οποιασδήποτε τέτοιας ανάπτυξης.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε την Πέμπτη τη Βόρεια Κορέα ότι αναπτύσσει αξιωματικούς δίπλα στη Ρωσία και ετοιμάζεται να στείλει χιλιάδες στρατιώτες για να βοηθήσει την πολεμική προσπάθεια της Μόσχας, αν και ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για την παρουσία της Πιονγκγιάνγκ σε αυτό το στάδιο.

Μετά τη σύνοδο κορυφής τους στη ρωσική Άπω Ανατολή πέρυσι, η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία έχουν αναβαθμίσει δραματικά τους στρατιωτικούς δεσμούς τους και οι ηγέτες τους συναντήθηκαν τον Ιούνιο για να υπογράψουν μια συνολική στρατηγική εταιρική σχέση που περιλαμβάνει ένα αμοιβαίο αμυντικό σύμφωνο.

Νοτιοκορεάτες και Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η Βόρεια Κορέα προμηθεύει βαλλιστικούς πυραύλους και άλλα πυρομαχικά στη Ρωσία.Τόσο η Ρωσία όσο και η Βόρεια Κορέα αρνούνται ότι έχουν εμπλακεί σε μεταφορές όπλων.

Το Κρεμλίνο έχει επίσης απορρίψει τους ισχυρισμούς της Νότιας Κορέας ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να έχει στείλει κάποιο στρατιωτικό προσωπικό για να βοηθήσει τη Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com