Οι καταυλισμοί προσφύγων εκτός ΕΕ δεν λύνουν το πρόβλημα

Οι καταυλισμοί προσφύγων εκτός ΕΕ δεν λύνουν το πρόβλημα
epa04944911 Refugees covered in raincoats wait on the bridge spanning across Saalach river on the Austrian-German border near Freilassing, Germany, 23 September 2015. Germany earlier in mid-September imposed immediate emergency border controls with Austria to stem the tide of refugees. Europe is dealing with its greatest influx of migrants and asylum seekers since World War II as immigrants fleeing war and poverty in the Middle East, Afghanistan and Africa try to reach Germany and other Western European countries. EPA/BARBARA GINDL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Βερολίνο και τι αυτή σηματοδοτεί και η κατασκευή προσφυγικών καταυλισμών στην Αλβανία στον γερμανικό Τύπο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επισκέπτεται το Βερολίνο, όπου μαζί με τους ομολόγους του της Γερμανίας, Γαλλίας και Ηνωμένου Βασιλείου θα συζητήσουν το Ουκρανικό. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει: «Η επίσκεψη του Μπάιντεν στο Βερολίνο είναι περισσότερο μια αποχαιρετιστήρια επίσκεψη, παρά μια επίσκεψη εργασίας. Σε δυόμισι εβδομάδες είναι οι εκλογές στις ΗΠΑ και θα γίνει αυτό που είναι ήδη γνωστό στην Ουάσιγκτον, «ένας βαρετός τύπος».

Υπό την προϋπόθεση ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν ομαλά, η παγκόσμια πολιτική θα επικεντρωθεί γρήγορα στον νέο ηγέτη του Λευκού Οίκου και αυτό ισχύει κυρίως για τις μεγάλες εστίες πολέμου και κρίσεων. Η Χάρις έχει έρθει πιο κοντά στον Τραμπ όσον αφορά ορισμένα σημεία, αλλά όσον αφορά την εξωτερική πολιτική οι αντιθέσεις εξακολουθούν να είναι μεγάλες. Η υποψήφια των Δημοκρατικών είναι απίθανο να αλλάξει πάρα πολύ στις κατευθυντήριες γραμμές του Μπάιντεν, ενώ ο Τραμπ πρεσβεύει την απομόνωση και τον σκεπτικισμό για τις συμμαχίες. Η πρώτη του θητεία στην εξουσία διδάσκει ότι δεν θα είναι πάντα σε θέση να το κάνει πράξη, αλλά σίγουρα θα ήταν μια διαφορά από τον πεπεισμένο υπέρ των συμμαχιών Μπάιντεν».

Για το ίδιο θέμα η Rheinpfalz γράφει: «Για δεκαετίες οι διατλαντικές εταιρικές σχέσεις ήταν μια σταθερά της διεθνούς πολιτικής. Για τις ΗΠΑ, ωστόσο, έχουν χάσει την αποκλειστικότητά τους. Στον παγκόσμιο ανταγωνισμό για σφαίρες ισχύος και επιρροής, η παγκόσμια υπερδύναμη αναζητά όλο και περισσότερο εταίρους εκτός Ευρώπης. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο σύγκρουσης συμφερόντων. Σε αυτό το πλαίσιο και ενόψει της νεοϊμπεριαλιστικής πολιτικής της Ρωσίας, η Ευρώπη πρέπει γίνει πιο αυτόνομη όσον αφορά την πολιτική ασφάλειας και άμυνας. Απαιτούνται επίσης νέες πολιτικές στην οικονομία και το εμπόριο, όταν όχι μόνο η Κίνα, αλλά όλο και περισσότερο και οι ΗΠΑ υιοθετούν μια πολιτική προστατευτισμού απέναντι στις δικές τους βιομηχανίες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καταυλισμοί προσφύγων στην Αλβανία

Το άλλο μεγάλο θέμα που σχολιάζεται στον γερμανικό Τύπο είναι οι καταυλισμοί προσφύγων στην Αλβανία που εξυπηρετούν τα ιταλικά συμφέροντα. Η Stuttgarter Zeitung σχολιάζει: «Η εξαγωγή προσφύγων από τη Μελόνι στην Αλβανία είναι πάνω απ’ όλα μια δήλωση χρεοκοπίας της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου και θα μπορούσε ωστόσο να χρησιμεύσει ως πρότυπο. Διάφορες χώρες-μέλη της ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεταθέσουν τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου σε τρίτες χώρες. Η Γερμανία εξετάζει επίσης αυτό το ενδεχόμενο. Όσο τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες δεν είναι αμάρτημα. Δεν μπορεί όμως να παραβλεφθεί ότι αυτή η εξωτερική ανάθεση μπορεί να αφορά την απώλεια ελέγχου στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λύσει μόνη της τα προβλήματά της».

Για το ίδιο θέμα η Handelsblatt γράφει: «Η φον ντερ Λάιεν πουλάει την τρέχουσα μείωση των αριθμών στην ΕΕ ως πολιτική επιτυχία, εξαίροντας τη συνεργασία με τη Λιβύη και την Τυνησία. Στην πραγματικότητα, οι συμφωνίες αυτές έχουν επιτύχει ελάχιστα. Υπάρχουν στοιχεία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τυνήσιοι αξιωματούχοι, για παράδειγμα, εγκαταλείπουν τους πρόσφυγες στην έρημο για να τους αποτρέψουν, μερικές φορές χωρίς νερό. Το ίδιο πρέπει να φοβόμαστε και για τις “ασφαλείς τρίτες χώρες”. Σε μια συνάντηση εμπειρογνωμόνων που διοργάνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, οι ειδικοί δήλωσαν ότι οι διαδικασίες ασύλου που έχουν ανατεθεί σε εξωτερικούς συνεργάτες είναι “αδιανόητες” από την άποψη του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ οι καταυλισμοί θα ήταν επίσης υπερβολικά ακριβοί και αναποτελεσματικοί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: dw.com