Ανένδοτος ο Νετανιάχου: Διαμηνύει πως θα συνεχίσει τον πόλεμο κατά της Χαμάς και της Χεζμπολάχ

Ανένδοτος ο Νετανιάχου: Διαμηνύει πως θα συνεχίσει τον πόλεμο κατά της Χαμάς και της Χεζμπολάχ
epa11420061 Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu attends the state memorial ceremony for the victims of the 1948 'Altalena Affair', at the Nahalat Yitzhak Cemetery in Tel Aviv, Israel, 18 June 2024. The weapons-laden cargo ship Altalena was involved in violent confrontations that erupted in June 1948 between the newly created Israel Defense Forces and the Irgun, a Jewish paramilitary group, during the process of absorbing all military organizations into the IDF following Israel’s declaration of independence a month earlier. At least 16 people were killed in the confrontations. EPA/Shaul Golan / Yedioth Ahronoth POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Aνώτερος διπλωμάτης είπε πως οι ελπίδες ότι ο θάνατος του Σινουάρ θα τερματίσει τον πόλεμο φαίνονται άστοχες

Μήνυμα σε έντονους τόνους για το ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τους πολέμους του στη Γάζα και τον Λίβανο έστειλε την Παρασκευή ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, στον απόηχο της δολοφονίας του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ.

Η Χεζμπολάχ υποσχέθηκε εν τω μεταξύ να κλιμακώσει τις μάχες εναντίον του Ισραήλ και το Ιράν που την υποστηρίζει δήλωσε ότι «το πνεύμα της αντίστασης» θα ενισχυθεί από τον θάνατο του Παλαιστίνιου συμμάχου της στη Γάζα.

Ο Σινουάρ, εγκέφαλος της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023 που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επιχείρησης ισραηλινών στρατιωτών στον παλαιστινιακό θύλακα την Τετάρτη, ένα κομβικό γεγονός στη σύγκρουση που διαρκεί ένα χρόνο.

Ο Νετανιάχου χαρακτήρισε τη δολοφονία του Σινουάρ ορόσημο αργά την Πέμπτη, αλλά ορκίστηκε να συνεχίσει τον πόλεμο, ο οποίος τις τελευταίες εβδομάδες επεκτάθηκε από τις μάχες κατά της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στη Γάζα σε εισβολή στον νότιο Λίβανο και σε βομβαρδισμό μεγάλων περιοχών της χώρας.

«Ο πόλεμος, αγαπητοί μου, δεν έχει τελειώσει ακόμη», είπε ο Νετανιάχου στους Ισραηλινούς, λέγοντας ότι οι μάχες θα συνεχιστούν μέχρι να απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατά η Χαμάς.

«Έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη ευκαιρία να σταματήσουμε τον άξονα του κακού και να δημιουργήσουμε ένα διαφορετικό μέλλον», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο Ιράν και τους μαχητικούς συμμάχους του σε όλη την περιοχή στη Γάζα, τον Λίβανο, τη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη.

Τα σχόλια του Νετανιάχου ήρθαν σε αντίθεση με τους δυτικούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δήλωσε ότι ο θάνατος του Σινουάρ προσφέρει μια ευκαιρία για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Οι ΗΠΑ θέλουν να ξεκινήσουν συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός και να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση των ομήρων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ, προσθέτοντας ότι ο Σινουάρ είχε αρνηθεί να διαπραγματευτεί.

«Αυτό το εμπόδιο έχει προφανώς απομακρυνθεί. Δεν μπορώ να προβλέψω ότι αυτό σημαίνει ότι όποιος και αν αντικαταστήσει (τον Σινουάρ) θα συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός, αλλά απομακρύνει αυτό που ήταν τους τελευταίους μήνες το κύριο εμπόδιο για την επίτευξη της κατάπαυσης του πυρός», είπε.

Ένας ανώτερος διπλωμάτης που εργάζεται στο Λίβανο δήλωσε στο Reuters ότι οι ελπίδες ότι ο θάνατος του Σινουάρ θα τερματίσει τον πόλεμο φαίνονται άστοχες.

«Ελπίζαμε, πραγματικά σε όλη αυτή τη διαδικασία, ότι η απαλλαγή από τον Σινουάρ θα ήταν το σημείο καμπής όπου οι πόλεμοι θα τελείωναν… όπου όλοι θα ήταν έτοιμοι να κατεβάσουν τα όπλα τους. Φαίνεται ότι για άλλη μια φορά κάναμε λάθος», δήλωσε ο διπλωμάτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com