Πόσο θα μπορούσαν να αυξηθούν οι τιμές του πετρελαίου λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή;

Πόσο θα μπορούσαν να αυξηθούν οι τιμές του πετρελαίου λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή;
Photo: pixabay.com
Αναλυτές πετρελαίου έχουν προβλέψει ότι οι τιμές θα μπορούσαν να εκτιναχθούν λόγω της κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή, αν και ορισμένοι αναφέρουν ότι οι κίνδυνοι διαταραχής της προσφοράς στο Ιράν είναι μικροί.

Σύμφωνα με την Citi, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να αυξηθούν πάνω από 60% μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, αν η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή συνεχίσει να κλιμακώνεται.

Η τράπεζα εκτιμά ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να φτάσουν έως και τα 120 δολάρια ανά βαρέλι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025, κάτι που υποδηλώνει αύξηση της τάξης του 62%. Η τιμή του Brent crude, το διεθνές σημείο αναφοράς για το πετρέλαιο, διαμορφωνόταν γύρω στα 73,48 δολάρια το βαρέλι το μεσημέρι της Πέμπτης.

Αυτή η πρόβλεψη αποτελεί το «bull case» της Citi για το πετρέλαιο, η οποία βασίζεται στην κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και στις πιθανές διαταραχές στην προσφορά. Εάν το Ισραήλ αντεπιτεθεί στο πρόσφατο πυραυλικό χτύπημα του Ιράν, θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο η βασική υποδομή παραγωγής πετρελαίου στο Ιράν, γεγονός που θα περιόριζε την παραγωγή και θα ασκούσε ανοδική πίεση στις τιμές, σύμφωνα με τον Eric Lee, στρατηγικό αναλυτή ενέργειας της τράπεζας.

«Υπάρχουν πολλά σενάρια όπου αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει μερικά εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από την παραγωγή και τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, και σε αυτήν την περίπτωση, θα μπορούσαμε να δούμε κάτι παρόμοιο με αυτό που συνέβη με τη Ρωσία και την Ουκρανία το 2022», ανέφερε ο Lee σε συνέντευξή του στο Yahoo Finance την Τετάρτη, αναφερόμενος στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ωστόσο, η πρόβλεψη για 120 δολάρια το βαρέλι παρουσιάζει έντονη απόκλιση από την “base case” πρόβλεψη της Citi, η οποία αναμένει ότι οι τιμές του αργού θα παραμείνουν γύρω στα 74 δολάρια το βαρέλι πριν πέσουν στα 60 δολάρια αργότερα το επόμενο έτος. Το Ισραήλ έχει επίσης δηλώσει ότι θα στοχεύσει στρατιωτικούς στόχους, αντί για πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, ως αντίποινα για την πυραυλική επίθεση του Ιράν την 1η Οκτωβρίου.

Η βασική πρόβλεψη της Citi υποδηλώνει μείωση των τιμών του πετρελαίου κατά 18%, κυρίως λόγω της πιθανότητας ότι η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλοι μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου θα μπορούσαν να παρέμβουν εάν υπάρξουν διαταραχές στην προσφορά, δήλωσε ο Lee.

Ο Lee εκτίμησε ότι ο OPEC+ θα μπορούσε να έχει περίπου 6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως διαθέσιμης επιπλέον παραγωγικής ικανότητας. Στο μεταξύ, η ζήτηση πετρελαίου έχει επίσης αντιμετωπίσει «προβλήματα», με τον Lee να αναφέρεται στην εξασθενημένη οικονομία της Κίνας.

«Αυτή είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση, μια πολύ δυαδική αγορά, και γι’ αυτό είμαστε επιφυλακτικοί για την άνοδο», είπε για τις προβλέψεις της τράπεζας.

Άλλοι αναλυτές πετρελαίου έχουν προβλέψει ότι οι τιμές θα μπορούσαν να εκτιναχθούν λόγω της κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή, αν και ορισμένοι αναφέρουν ότι οι κίνδυνοι διαταραχής της προσφοράς στο Ιράν είναι μικροί. Ο υπουργός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε πρόσφατα ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να μειωθούν έως και 33%, προσθέτοντας ότι πιστεύει πως οι παραγωγοί του OPEC+ αντλούν υπερβολικά μεγάλες ποσότητες πετρελαίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: