Ευρωπαϊκό «στοίχημα» 800 δισ. ευρώ: Μπορεί η έκθεση Ντράγκι να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα;
- 22/10/2024, 09:42
- SHARE
Η πρόταση της Έκθεσης Ντράγκι για την αύξηση επενδύσεων κατά 800 δισ. ευρώ προκάλεσε αντιδράσεις, με το 84% των Ελλήνων οικονομολόγων να στηρίζει την κίνηση. Μπορεί, όμως, η Ε.Ε. να υπερκεράσει τις προκλήσεις εφαρμογής;
Η έκθεση Ντράγκι, παρουσιάζοντας έναν φιλόδοξο οδικό χάρτη για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε., επιδιώκει να καλύψει το αυξανόμενο χάσμα με Κίνα και ΗΠΑ. Στόχος είναι η προώθηση δημοσίων επενδύσεων, καινοτομίας και η απλοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου. Ο Γιώργος Αρχόντας από το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών ανέφερε ότι η στρατηγική αυτή επιδιώκει την ενίσχυση των ενεργειακών υποδομών και της έρευνας, περιοχές στις οποίες ο ιδιωτικός τομέας δεν είναι πρόθυμος να αναλάβει πλήρη χρηματοδότηση.
Ωστόσο, υπάρχει σκεπτικισμός. Το μεγαλύτερο μέρος των οικονομολόγων επισημαίνει την ανάγκη αποτελεσματικής διαχείρισης των κονδυλίων, καθώς και τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την αύξηση της επιρροής της γραφειοκρατίας στην κατανομή πόρων.
Παράλληλα, διατυπώνονται ανησυχίες για την πιθανή δημιουργία νέων χρεών, αλλά και την ενίσχυση περιφερειακών ανισοτήτων, κάτι που θα πρέπει να αποφευχθεί μέσω ορθολογικής στρατηγικής.
Ο Παναγιώτης Λιαργκόβας από το ΚΕΠΕ υπογράμμισε τις πολιτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το σχέδιο, αναφέροντας ότι ο τρόπος χρηματοδότησης μέσω αυξημένης φορολογίας ή δανεισμού θα μπορούσε να εντείνει τις δημοσιονομικές πιέσεις, ειδικά για τα κράτη-μέλη με ήδη υψηλό χρέος. Παράλληλα, η αποτελεσματικότητα στη διανομή κονδυλίων και η δίκαιη κατανομή των πόρων ανά περιοχή θα καθορίσουν την επιτυχία της στρατηγικής. Σημαντική πρόκληση αποτελεί και η βραδύτητα της Ε.Ε. στη διαχείριση κονδυλίων, κάτι που μπορεί να περιορίσει την ανταγωνιστικότητα.
Με το βλέμμα στο μέλλον, η Έκθεση Ντράγκι θέτει υψηλούς στόχους, όμως η αποτελεσματική εφαρμογή της στρατηγικής εξαρτάται από την πολιτική βούληση και τον συντονισμό των χωρών της Ε.Ε., ώστε να αναδείξουν και να υποστηρίξουν τους πλέον παραγωγικούς τομείς και περιοχές.