Υπό τη «σκιά» της Κίνας, η Ταϊβάν… στοκάρει αποθέματα ρυζιού και ετοιμάζεται για μαζικό αποκλεισμό

Υπό τη «σκιά» της Κίνας, η Ταϊβάν… στοκάρει αποθέματα ρυζιού και ετοιμάζεται για μαζικό αποκλεισμό
Photo: AFP
Το ποσοστό αυτάρκειας της Ταϊβάν σε τρόφιμα το 2023 μειώθηκε στο 30,3%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 ετών.

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν έχει προχωρήσει σε ένα σχέδιο αντιμετώπισης ενός κινεζικού αποκλεισμού, την ώρα που οι εντάσεις μεταξύ του Πεκίνου και της νήσου κλιμακώνονται.

Όπως μετέδωσε το Reuters, η Κίνα η οποία θεωρεί τη Ταϊβάν ως δικό της έδαφος, έχει οργανώσει τα τελευταία πέντε χρόνια σχεδόν καθημερινές στρατιωτικές δραστηριότητες γύρω από το νησί, συμπεριλαμβανομένων πολεμικών παιχνιδιών που εξασκούν αποκλεισμούς και επιθέσεις σε λιμάνια. Η κυβέρνηση της Ταϊβάν απορρίπτει τους ισχυρισμούς του Πεκίνου περί κυριαρχίας.

Τα τελευταία πολεμικά παιχνίδια της Κίνας γύρω από το νησί, που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, περιλάμβαναν αποκλεισμό βασικών λιμανιών και περιοχών και επιθέσεις σε θαλάσσιους και χερσαίους στόχους, δήλωσε το Πεκίνο.

Σε μια έκθεση προς το κοινοβούλιο σχετικά με τις προετοιμασίες σε περίπτωση κινεζικού αποκλεισμού, αντίγραφο της οποίας εξέτασε το Reuters, το υπουργείο Γεωργίας της Ταϊβάν δήλωσε ότι εξασφάλισε ότι τα αποθέματα ρυζιού ήταν πάνω από ένα επίπεδο τριών μηνών, όπως απαιτείται από το νόμο, και ότι οι προμήθειες τροφίμων αποθηκεύτηκαν σε όλο το νησί σε μια προσπάθεια να «μειωθούν οι κίνδυνοι επίθεσης».

Το υπουργείο δήλωσε ότι τα τρέχοντα αποθέματα ρυζιού της Ταϊβάν ήταν αρκετά για να στηρίξουν το νησί για τουλάχιστον επτά μήνες και ότι γίνονται σχέδια για τη διανομή ρυζιού μέσω σταθμών εφοδιασμού σε όλο το νησί σε περίπτωση επισιτιστικής κρίσης.

Κατά τη διάρκεια ενός αποκλεισμού, περισσότερες γεωργικές εκτάσεις θα χρησιμοποιηθούν για την καλλιέργεια ρυζιού, δήλωσε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι θα δοθεί επίσης προτεραιότητα στην καλλιέργεια γλυκοπατάτας, φασολιών σόγιας και φρέσκων λαχανικών, καθώς και στη χρήση περισσότερων λιμνών για την υδατοκαλλιέργεια.

Σε ένα σενάριο κατά το οποίο δεν επιτρέπεται η θαλάσσια αλιεία, το υπουργείο υποστηρίζει ότι τα αποθέματα ιχθυοτροφών του νησιού θα είναι αρκετά για να υποστηρίξουν την αλιεία στις λίμνες για περισσότερο από τρεις μήνες.

Το υπουργείο σημειώνει πως σχεδιάζει να δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας για να διασφαλίσει την ασφάλεια του εφοδιασμού με τρόφιμα, κάνοντας μηνιαία απογραφή των διατροφικών πόρων του νησιού.

Η Ταϊβάν, μια αγροτική δύναμη κατά τη διάρκεια της ιαπωνικής αποικιοκρατίας από το 1895 έως το 1945, εξαρτάται από τις εισαγωγές για το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της σε τρόφιμα, καθώς η γεωργική γη καταλαμβάνεται για εργοστάσια κατά τη διάρκεια της ταχείας εκβιομηχάνισης που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960.

Το ποσοστό αυτάρκειας της Ταϊβάν σε τρόφιμα το 2023 μειώθηκε στο 30,3%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 ετών, σύμφωνα με προηγούμενη έκθεση του υπουργείου.

Σε ξεχωριστή έκθεση προς το κοινοβούλιο σχετικά με τις προετοιμασίες για το ίδιο σενάριο, το Γραφείο Εθνικής Ασφάλειας δήλωσε ότι οι κυβερνοδυνάμεις της Κίνας τελειοποιούν τις ικανότητές τους για να διεισδύσουν σε βασικές διαδικτυακές υποδομές όπως οι τηλεπικοινωνίες, σε μια προσπάθεια να αποσταθεροποιήσουν την Ταϊβάν με παραπληροφόρηση κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης με την Κίνα.

Επιπλέον, τα τελευταία δύο χρόνια, η Κίνα έχει πραγματοποιήσει «κοινές περιπολίες ετοιμότητας μάχης» κοντά στην Ταϊβάν τρεις έως τέσσερις φορές τον μήνα, πρόσθεσε το Γραφείο.

Ο αριθμός των τάνκερ που χρησιμοποιούνται για τον εναέριο ανεφοδιασμό, των αποβατικών πλοίων και άλλων δυνάμεων που συμμετέχουν στην εκπαίδευση έχει σταδιακά αυξηθεί, ανέφερε.

«Αυτό υπογραμμίζει ότι ο κομμουνιστικός στρατός συνεχίζει να κλιμακώνει τη στρατιωτική του απειλή εναντίον της Ταϊβάν σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει αποκλεισμό και έλεγχο των εξωτερικών θαλάσσιων γραμμών επικοινωνίας μας», ανέφερε το γραφείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com