ΕΚΤ: Περιθώρια για μείωση επιτοκίων, παρά την ανάκαμψη του πληθωρισμού, «βλέπει» ο Πατσαλίδης
- 23/10/2024, 14:45
- SHARE
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει περιθώρια για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις αρχίζουν να πλησιάζουν τον στόχο της, δήλωσε χθες από την Ουάσιγκτον ο Χριστόδουλος Πατσαλίδης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να παραμείνουν προσεκτικοί και να αποφεύγουν δραστικές κινήσεις, καθώς υπάρχουν κίνδυνοι γεωπολιτικών αναταράξεων και πιθανών αυξήσεων στις τιμές του πετρελαίου και εμπορικών συγκρούσεων.
Σύμφωνα με τον Πατσαλίδη, η επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης υποδηλώνει ότι οι ιδιωτικές δαπάνες και οι εξαγωγές αναμένεται να ανακάμψουν καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί και οι μισθοί αυξάνονται. “Η οικονομία οδεύει προς μια ήπια προσγείωση”, είπε, προσθέτοντας ότι οι κινήσεις πρέπει να είναι σταδιακές και μελετημένες για να αποφευχθεί η τροφοδότηση της αστάθειας.
Οι γεωπολιτικοί κλυδωνισμοί, όπως εμπορικοί πόλεμοι και διαταραχές στην προσφορά πετρελαίου, προκαλούν ανησυχίες για στασιμοπληθωριστικές πιέσεις, γεγονός που αναγκάζει την ΕΚΤ να εξετάζει πιο συντηρητικές προσεγγίσεις. Αντίθετα, ο κ. Πατσαλίδης σημείωσε ότι οποιαδήποτε μείωση επιτοκίων θα εξαρτηθεί από τα νέα οικονομικά στοιχεία που θα παρουσιαστούν τον Δεκέμβριο, ενώ δήλωσε ότι παραμένουν ίσες πιθανότητες τόσο για περαιτέρω αποκλιμάκωση όσο και για επαναφορά των πληθωριστικών κινδύνων.
Παρόμοιες ανησυχίες εκφράστηκαν πρόσφατα και από άλλους αξιωματούχους της ΕΚΤ, όπως ο Όλι Ρεν και ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, που προειδοποίησαν για τις επιπτώσεις στην οικονομία, εν μέσω γεωπολιτικών αναταράξεων και εμπορικών πολέμων. Ο Πατσαλίδης επεσήμανε ότι η ΕΚΤ πρέπει να συνεχίσει να ασκεί περιοριστική πολιτική, έως ότου υπάρχει πλήρης βεβαιότητα ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί στο στόχο του 2%.
Η πρόσφατη επιτάχυνση στη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ, μαζί με τις δηλώσεις της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ για συνέχιση των μειώσεων, επιβεβαιώνουν ότι το οικονομικό τοπίο της Ευρωζώνης παραμένει ρευστό και απρόβλεπτο, κάτι που καθιστά κρίσιμη την επόμενη συνεδρίαση τον Δεκέμβριο.