Σύνταξη ή εργασία: Οι επιλογές των Ελλήνων 50-74 ετών – Η εικόνα στους απασχολούμενους

Σύνταξη ή εργασία: Οι επιλογές των Ελλήνων 50-74 ετών – Η εικόνα στους απασχολούμενους
Photo: pixabay.com
Μεταξύ των ατόμων που λαμβάνουν εθνική σύνταξη γήρατος, το ποσοστό αγγίζει το 31,2%, ενώ οι επαγγελματικές και ιδιωτικές συντάξεις είναι περιορισμένες (0,4%).

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της ΕΛΣΤΑΤ, οι συνταξιούχοι ηλικίας 50-74 ετών στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν οικονομικές προκλήσεις που τους οδηγούν πίσω στην αγορά εργασίας, με ένα 32,9% να εργάζεται από ανάγκη και 14% για επιπλέον εισόδημα. Ωστόσο, η πλειοψηφία των ατόμων σε αυτή την ηλικιακή ομάδα (65,8%) δεν λαμβάνει σύνταξη. Μεταξύ των ατόμων που λαμβάνουν εθνική σύνταξη γήρατος, το ποσοστό αγγίζει το 31,2%, ενώ οι επαγγελματικές και ιδιωτικές συντάξεις είναι περιορισμένες (0,4%).

Ηλικία συνταξιοδότησης και εργασιακή συμπεριφορά

Η μέση ηλικία κατά την οποία οι Έλληνες συνταξιοδοτούνται είναι τα 58,6 έτη, με τους άνδρες να συνταξιοδοτούνται ελαφρώς αργότερα από τις γυναίκες (58,9 έναντι 58,2). Μεγαλύτερες διαφορές παρατηρούνται σε σχέση με το επίπεδο εκπαίδευσης. Για τα άτομα με κατώτερη εκπαίδευση η μέση ηλικία συνταξιοδότησης είναι τα 60,7 έτη, ενώ για τα άτομα με μέση και ανώτερη εκπαίδευση είναι αντίστοιχα τα 57,1 και 57,3 έτη. Ανάλογες τάσεις παρατηρούνται και με βάση το επάγγελμα. Οι γεωργοί και αλιείς συνταξιοδοτούνται σε μεγαλύτερη ηλικία (65,6 έτη), ενώ οι τεχνικοί αποχωρούν νωρίτερα (59 έτη).

Περιφερειακές διαφορές και μειωμένη σύνταξη

Η συνταξιοδότηση διαφέρει ανά περιφέρεια, με την Αττική να παρουσιάζει τα χαμηλότερα ηλικιακά ποσοστά συνταξιοδότησης, σε αντίθεση με την Κρήτη και τη Δυτική Ελλάδα, όπου οι ηλικίες είναι υψηλότερες. Επιπλέον, το 11,6% των συνταξιούχων δηλώνει ότι λαμβάνει μειωμένη σύνταξη γήρατος, με σημαντικές διαφοροποιήσεις ανάμεσα στα φύλα και το εκπαιδευτικό επίπεδο. Για παράδειγμα, οι γυναίκες με μέση εκπαίδευση έχουν τα υψηλότερα ποσοστά (22,8%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύνταξη και απασχόληση

Σχεδόν το 72% των ατόμων ηλικίας 50-74 ετών που λαμβάνουν σύνταξη γήρατος σταμάτησε να εργάζεται με την απόκτηση του δικαιώματος σύνταξης, ενώ ένα 23,9% δεν εργαζόταν πριν καν λάβει τη σύνταξη. Ωστόσο, μόνο ένα μικρό ποσοστό συνέχισε να εργάζεται είτε σε αλλαγμένη μορφή εργασίας είτε επιστρέφοντας αργότερα στην αγορά εργασίας (1,7%, 2,6% και 0,6% αντίστοιχα).

Οι λόγοι παραμονής ή επιστροφής στην εργασία

Η βασική αιτία που ωθεί τους συνταξιούχους πίσω στην εργασία είναι οικονομική. Ορισμένοι επιστρέφουν από ανάγκη, άλλοι επειδή τους συμφέρει οικονομικά, ενώ οι άνδρες και οι γυναίκες παρουσιάζουν παρόμοια ποσοστά.

Προσπάθεια για συνταξιοδοτικό δικαίωμα

Σημαντική είναι και η προσπάθεια των ατόμων ηλικίας 50-74 που δεν λαμβάνουν ακόμα σύνταξη, να κατοχυρώσουν το δικαίωμά τους μέσω δημόσιας ασφάλισης. Το 42,4% αυτών των ατόμων εξακολουθεί να εργάζεται, προσπαθώντας να εξασφαλίσει μελλοντική συνταξιοδότηση, με το ποσοστό αυτό να είναι υψηλότερο στην ηλικιακή ομάδα 50-54 ετών.

Τα ευρήματα της ΕΛΣΤΑΤ σκιαγραφούν μια σύνθετη εικόνα της ελληνικής κοινωνίας, όπου οι οικονομικές πιέσεις και οι κοινωνικές τάσεις οδηγούν τους συνταξιούχους σε διαφορετικές διαδρομές όσον αφορά την εργασία. και την κατοχύρωση συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Οι περιφερειακές διαφορές, το φύλο, το επάγγελμα και η εκπαίδευση παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των επιλογών αυτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: