Scope Ratings: Η μείωση του ελληνικού χρέους είναι το «κλειδί» για τις επόμενες αξιολογήσεις

Scope Ratings: Η μείωση του ελληνικού χρέους είναι το «κλειδί» για τις επόμενες αξιολογήσεις
Stuttgart, Germany - 03-13-2023: Mobile phone with logo of European fund rating company Scope Group on screen in front of business website. Focus on center-left of phone display. Unmodified photo. Photo: Shutterstock
Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και οι προβλέψεις για την πορεία του χρέους, κρίνουν τις επόμενες αξιολογήσεις.

Για θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια κάνει λόγο η Scope Ratings, σε συνέχεια των εκτιμήσεων του ΔΝΤ για σταθερά υψηλά πλεονάσματα και μείωση χρέους στην Ελλάδα μέχρι το 2029

Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει για την Ελλάδα ότι η επίτευξη δημοσιονομικών στόχων και νέες πιθανές θετικές αξιολογήσεις θα εξαρτηθούν από την πορεία του χρέους, καθώς αναμένει πτώση στο 150,5% ως το τέλος του 2024 για να φτάσει στο 132,8% ως ποσοστό του ΑΕΠ ως το 2029.

Με βάση αυτές τις προβλέψεις, το 2029 το ελληνικό χρέος αναμένεται να φτάσει στο επίπεδο του 2009 και το ξέσπασμα της κρίσης, ενώ μέχρι το 2027 αναμένεται να είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο ιταλικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όσον αφορά το επίπεδο της ανάπτυξης, ο ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης προβλέπει να βρίσκεται στο +2,4% φέτος και +1,9% το 2025. Για το 2026-2029, οι προβλέψεις για την ελληνική ανάπτυξη τοποθετούνται κατά μέσον όρο στο 1,4%.

Κάνοντας αναφορά στο κομμάτι των επενδύσεων, η Scope αναφέρει ότι παρότι είναι υψηλότερες σε σύγκριση με την περίοδο πριν την πανδημία, εξακολουθούν να είναι χαμηλές, μόλις στο 14% της οικονομικής δραστηριότητας έως το δεύτερο τρίμηνο του 2024, δηλαδή χαμηλότερα από το 21% του μέσου όρου της Ευρωζώνης. Αποδίδει, δε, την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας στα ισχυρά τουριστικά έσοδα και την ιδιωτική κατανάλωση.

Τέλος, ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι η ενίσχυση της ευελιξίας της αγοράς εργασίας παραμένει προτεραιότητα. Παρότι η ανεργία έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009, παραμένει σημαντικά πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: