Συντονισμός δράσεων για ενδεχόμενο κρούσμα Έμπολα στην Ελλάδα
- 27/10/2014, 17:32
- SHARE
Συνεργασία για την άμεση αντιμετώπιση κρουσμάτων στη χώρα μας.
Οι υγειονομικοί φορείς και οι συναρμόδιες Αρχές ενώνουν τις δυνάμεις τους και συντονίζουν τις δράσεις τους για την ενίσχυση της θωράκισης της χώρας και την αποτελεσματική και ασφαλή αντιμετώπιση ενδεχόμενου περιστατικού Έμπολα.
Επιπλέον, όπως αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου, «σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες ανακοινώσεις των ευρωπαϊκών Αρχών, και ειδικότερα της συνάντησης κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, στην οποία συμμετείχε εκ μέρους της χώρας μας ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, συγκροτείται “Συντονιστικό Κέντρο Επείγουσας Ανταπόκρισης” (ERCC) με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων και κέντρων από όλα τα κράτη- μέλη, σε συνεργασία και με τον ΠΟΥ».
Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τις ευρωπαϊκές Αρχές και τον ΠΟΥ, συμμετέχει στις εβδομαδιαίες τηλεδιασκέψεις, αξιοποιώντας τις διαθέσιμες πληροφορίες και την εμπειρία από τη διαχείριση της επιδημίας, όπως και των κρουσμάτων.
Αναφέρεται επίσης ότι εφαρμόζονται οι επικαιροποιημένες εγκύκλιοι για τη διαχείριση ύποπτων περιστατικών Έμπολα στα ελληνικά νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Μονάδες ΠΕΔΥ και λοιπές Μονάδες Υγείας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η εγκύκλιος χρήσης «κάρτας επιβάτη» για τις εκτός Σέγκεν πτήσεις αεροπορικών εταιρειών με ενδιάμεσους σταθμούς στις πληγείσες χώρες της Δυτικής Αφρικής και η εγκύκλιος για την ενίσχυση του επιπέδου ετοιμότητας των λιμένων της χώρας για τον αιμορραγικό πυρετό Έμπολα.
Το υπουργείο Υγείας προγραμματίζει εκπαιδευτική ημερίδα, σχετικά με τις δομές των πυλών εισόδου για την αντιμετώπιση των βιολογικών κινδύνων (ιός Έμπολα), και έχουν κληθεί να συμμετέχουν το υγειονομικό προσωπικό των Περιφερειακών Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας, καθώς και προσωπικό από τους μεγαλύτερους λιμένες και αερολιμένες της χώρας και περιλαμβάνει θεωρητική και πρακτική εξάσκηση.
Ανάλογες ημερίδες εκπαίδευσης και εξάσκησης των ειδικών ολιγομελών ομάδων διαχείρισης ύποπτων περιστατικών των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) θα πραγματοποιηθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες ανά Υγειονομική Περιφέρεια.
Σχεδιάζεται, επίσης, η ενίσχυση των πυλών εισόδου παράνομων μεταναστών μέσω συγκρότησης μεικτών, ενδεχομένως, κλιμακίων υγειονομικών με τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα και σε συνεργασία με το ελληνικό γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.