ΕΚΤ: Σε θέσεις μάχης «περιστέρια» και «γεράκια» – Στο τράπεζι άλλη μια τζάμπο μείωση επιτοκίων

ΕΚΤ: Σε θέσεις μάχης «περιστέρια» και «γεράκια» – Στο τράπεζι άλλη μια τζάμπο μείωση επιτοκίων
04 June 2024, Hesse, Frankfurt/Main: The headquarters of the European Central Bank (ECB) in Frankfurt am Main with a sign for a railroad crossing with a steam locomotive in the foreground. Photo: Frank Rumpenhorst/dpa (Photo by FRANK RUMPENHORST / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Ιδιαίτερα κρίσιμη η συνεδρίαση της ΕΚΤ τον ερχόμενο Δεκέμβριο…

Στην επόμενη μεγάλη κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι στραμμένα τα βλέμματα της επενδυτικής -και όχι μόνον- κοινότητας, μετά την τζάμπο χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής κατά 50 μ.β. τον Οκτώβριο, που «κατέβασε» το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,25%. Σε αυτό το πλαίσιο, άξιο αναφοράς είναι να ειπωθεί πού κινούνται τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, έτσι όπως εκφράστηκαν στο περιθώριο της ετήσιας συνεδρίασης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

Εν αρχή, ο κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας Mārtiņš Kazāks εξετάζει άλλη μία επιτοκιακή μείωση κατά 50 μ.β. τον Δεκέμβριο, πάντα με γνώμονα τα δεδομένα. «Ο πληθωρισμός πλησιάζει στον στόχο του 2%, η οικονομία της ΕΕ είναι αρκετά αδύναμη και τα επιτόκια είναι σε περιοριστική περιοχή, συνεπώς όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι» είπε.

Ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας του Βελγίου Pierre Wunsch σημείωσε: «Δεν μπορώ να προβλέψω τι θα μας πουν τα δεδομένα μέχρι τη συνάντηση του Δεκεμβρίου. Μια μείωση κατά 50 μ.β. θα ήταν μια μεγάλη, αποφασιστική κίνηση και θα δικαιολογείτο αν τα δεδομένα μας ήταν τέτοια, δηλαδή ότι ο πληθωρισμός μειώνεται… Δεν αποκλείω τίποτα, αλλά έχουμε ξεκινήσει αρκετά νωρίς τη μείωση των επιτοκίων. Νομίζω ότι θα ήταν καλό, αν μπορούσαμε, να μην δημιουργήσουμε αδικαιολόγητη αστάθεια στην αγορά».

Από τη μεριά το, ο διοικητής της Τράπεζας της Πορτογαλίας Mario Centeno είπε: «Η αλήθεια είναι ότι το αποτύπωμα του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο ήταν πολύ χαμηλό, πολύ χαμηλότερο από αυτό που περιμέναμε. Επομένως, ο πληθωρισμός είναι όσο πιο κοντά στο 2% μεσοπρόθεσμα μπορεί, και πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας. Μετά από αυτό, πρέπει να δούμε τα εισερχόμενα δεδομένα, τις τάσεις στα δεδομένα που παρατηρούμε. Και σίγουρα, μια περικοπή κατά 50 μονάδες βάσης μπορεί να είναι στο τραπέζι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ολλανδός Klaas Knot έχει την εξής άποψη: «Διακινδυνεύουμε μια διαρθρωτική υποχώρηση του στόχου μας για τον πληθωρισμό; Δεν νομίζω. Λοιπόν, κοιτάξτε τους μισθούς. Οι μισθοί εξακολουθούν να τρέχουν με ρυθμό διπλάσιο από εκείνον που θα ήταν συνεπής με τον στόχο για πληθωρισμό 2% και αύξηση της παραγωγικότητας κατά 0,5%».

Σύμφωνα με τον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας της Αυστρίας, Robert Holzmann, «Είμαι σίγουρος ότι κάποιοι από τους συναδέλφους μου θα πάνε για μεγάλη περικοπή, άλλοι όχι. Εγώ θα κοιτάξω τα δεδομένα. Αν τα πράγματα γίνουν πραγματικά τόσο άσχημα όσο ισχυρίζονται κάποιοι, μπορούμε να εξετάσουμε μια χαλάρωση κατά 0,25%, αλλά 0,5%; Θα έλεγα, όχι».

Ο Γερμανός Joachim Nagel σημείωσε: «Αυτή η συζήτηση δεν είναι χρήσιμη. Ζούμε σε ένα πολύ αβέβαιο περιβάλλον οπότε πρέπει να περιμένουμε τα νέα δεδομένα και μετά να αποφασίσουμε. Σίγουρα δεν πρέπει να εφησυχάζουμε για τον πληθωρισμό».

Τέλος, ο Γάλλος François Villeroy de Galhau, είπε: «Η νίκη επί του πληθωρισμού φαίνεται, αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Νομίζω ότι η αξιοπιστία της πορείας μας έπαιξε σημαντικό ρόλο. Επειδή ήμασταν αξιόπιστοι, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παρέμειναν καλά αγκυρωμένες και έτσι το επίπεδο των επιτοκίων σε αυτό το τελευταίο επεισόδιο αποπληθωρισμού ήταν χαμηλό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: