Στάρμερ: «Αποτρόπαιο το δουλεμπόριο του παρελθόντος»
- 25/10/2024, 14:31
- SHARE
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ, ο οποίος έχει συμπληρώσει πάνω από 100 «ταραχώδεις» ημέρες στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ έδωσε πρόσφατα συνέντευξη στο BBC, μιλώντας για θέματα ιστορίας, εσωτερικού αλλά και παγκόσμιου ενδιαφέροντος.
Το ένοχο παρελθόν
Το Ηνωμένο Βασίλειο «δε μπορεί να αλλάξει την ιστορία του», δήλωσε όταν ρωτήθηκε για την καταβολή αποζημιώσεων σε χώρες που έχουν επηρεαστεί από το διατλαντικό δουλεμπόριο.
Τα σχόλιά του ήρθαν αφότου διπλωματικές πηγές δήλωσαν στο BBC ότι οι αρχηγοί κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας θέλουν να ξεκινήσουν μια «ουσιαστική συζήτηση» για αυτό το θέμα, κάτι που θα άνοιγε την πόρτα στο Ηνωμένο Βασίλειο για να πληρώσει δισεκατομμύρια λίρες για τον ιστορικό του ρόλο στο δουλεμπόριο.
Ο Στάρμερ, ο οποίος βρίσκεται στη Σαμόα για συνέδριο των χωρών της Κοινοπολιτείας, δήλωσε ότι το εμπόριο ήταν «αποτρόπαιο» και ότι είναι πολύ σημαντικό να «μιλήσουμε για την ιστορία μας».
Η επίσκεψη του Καρόλου στην Αυστραλία
Ο διάλογος αυτός έχει ανοίξει για άλλη μια φορά στην κοινή γνώμη και τα βρετανικά ΜΜΕ έπειτα από την επίσκεψη του Βασιλιά Καρόλου στην Αυστραλία.
Δριμεία λεκτική επίθεση εναντίον του εξαπέλυσε τη Δευτέρα μέσα στο αυστραλιανό Κοινοβούλιο η 51χρονη ανεξάρτητη αυτόχθων γερουσιαστής Λίντια Θορπ, λίγο πριν ολοκληρώσει την ομιλία του.
«Δώστε μας τη γη μας πίσω. Δώστε μας ό,τι μας κλέψατε – τα οστά μας, τα κρανία μας, τα μωρά μας, τον λαό μας. Καταστρέψατε τη γη μας. Δώστε μας μια συνθήκη. Θέλουμε μια συνθήκη σε αυτή τη χώρα. Είσαι γενοκτόνος», φώναξε η Θορπ στον βασιλιά Κάρολο.
Ανοίγοντας επίσημα τη σύνοδο κορυφής στη Σαμόα την Παρασκευή, ο βασιλιάς Κάρολος δήλωσε ότι τα μέλη της Κοινοπολιτείας «γνωρίζουν και κατανοούν ο ένας τον άλλον έτσι ώστε να μπορέσουν να συζητήσουν τα πιο δύσκολα θέματα με ειλικρίνεια και σεβασμό».
«Η συνοχή μας απαιτεί να αναγνωρίσουμε από πού προερχόμαστε», είπε.
«Καταλαβαίνω ακούγοντας τους ανθρώπους σε όλη την Κοινοπολιτεία πώς οι πιο οδυνηρές πτυχές του παρελθόντος μας συνεχίζουν να αντηχούν».
«Είναι ζωτικής σημασίας, επομένως, να κατανοήσουμε την ιστορία μας για να μας καθοδηγήσει να κάνουμε τις σωστές επιλογές στο μέλλον».
«Κανείς από εμάς δε μπορεί να αλλάξει το παρελθόν, αλλά μπορούμε να δεσμευτούμε με όλη μας την καρδιά να μάθουμε από τα μαθήματά του και να βρούμε δημιουργικούς τρόπους για να διορθώσουμε τις ανισότητες που παραμένουν».
Τα σχόλια Τραμπ
Ο πρωθυπουργός του ΗΒ ρωτήθηκε επίσης για την καταγγελία που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ και η ομάδα του περί επηρεασμού των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου υπέρ της υποψηφιότητας της Κάμαλα Χάρις, αναφέροντας πώς κάποια μέλη του Εργατικού Κόμματος είναι εθελοντές στην εκστρατεία της.
«Νομίζω ότι πρέπει να το δούμε ως αυτό που είναι», δήλωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας: «Πρόκειται για ορισμένα μέλη και προσωπικό του Εργατικού Κόμματος, που βοηθούν την εκστρατεία στον ελεύθερο χρόνο τους».
«Έχει συμβεί σε κάθε εκλογική αναμέτρηση σε διάφορα μέρη του κόσμου. Όλα τα πολιτικά κόμματα το κάνουν… Νομίζω ότι πρέπει να μπει στη σωστή του προοπτική».
Ο Στάρμερ πρόσθεσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Τραμπ θέλουν να έχουν μια «καλή συνεργατική σχέση».
Η οικονομία
Το κρισιμότερο σημείο της μέχρι στιγμής διακυβέρνησης των Εργατικών φαίνεται να έρχεται την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου, όταν η υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς θα ανακοινώσει τον πρώτο προϋπολογισμό της κυβέρνησης Στάρμερ.
Τον Σεπτέμβριο η Ριβς είχε κατηγορήσει ανοιχτά τους προκατόχους της διαχειριστές των οικονομικών επί διακυβέρνσης των Συντηρητικών πως είχαν δημιουργήσει μια «μαύρη τρύπα» ύψους 22 δισεκατομμυρίων λιρών.
Ο Στάρμερ με τον πρώτο προϋπολογισμό του θέλει να «ξεκαθαρίσει το (οικονομικό) χάος» αφαιρώντας οτιδήποτε θεωρεί ως εμπόδιο για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου.
«Πιστεύω στην αντιμετώπιση των προβλημάτων κατά μέτωπο. Αν ξέρεις ποιο είναι το πρόβλημα, ποια είναι η πρόκληση, αν κάθε επιχείρηση και οικογένεια έχει επίγνωση, πρέπει να αντιμετωπίσει κατευθείαν το πρόβλημα και να το διορθώσει», τόνισε.