Στασιμότητα και αδιέξοδα στη Διάσκεψη για τη βιοποικιλότητα του ΟΗΕ

Στασιμότητα και αδιέξοδα στη Διάσκεψη για τη βιοποικιλότητα του ΟΗΕ
epa11672221 The Minister of Environment and Sustainable Development of Colombia, Susana Muhamad, delivers a speech during the inauguration of the 2024 United Nations Biodiversity Conference (COP16) in Cali, Colombia, 20 October 2024. EPA/Mauricio Dueñas Castañeda Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Την ώρα που η παγκόσμια κοινότητα περιμένει σημαντικές εξελίξεις στη διαμόρφωση μιας βιώσιμης περιβαλλοντικής πολιτικής, οι ηγέτες στέκονται κατώτεροι των περιστάσεων.

Μπαίνοντας στη δεύτερη και τελευταία εβδομάδα της, η Διάσκεψη για τη βιοποικιλότητα του ΟΗΕ (COP16) που λαμβάνει χώρα στην ορεινή πόλη Κάλι της Κολομβίας, φαίνεται να οδηγεί σε αδιέξοδα όσον αφορά τα οικονομικά ποσά που δεσμεύονται για την προστασία των οικοσυστημάτων.

Τη Δευτέρα, που ονομάστηκε «ημέρα χρηματοδότησης» της συνόδου, έγιναν διαθέσιμα επιπλέον 163 εκατομμύρια δολάρια στο Παγκόσμιο Ταμείο-Πλαισίο για τη Βιοποικιλότητα.

Η σύνοδος κορυφής, η οποία σηματοδοτεί τη 16η τέτοια συνάντηση ηγετών, συζητά τον τρόπο εφαρμογής 23 στόχων που περιγράφονται στη συμφωνία Κουμίνγκ-Μοντρεάλ του 2022.

Πρωταρχικός στόχος μεταξύ των άλλων είναι η θέσμοθέτηση από κάθε χώρα ενός ποσοστού 30% της χερσαίας και θαλάσσιας επικράτειάς της το οποίο θα κριθεί διατηρητέο. Αυτό θα πρέπει να έχει γίνει έως το 2030 – ένας στόχος γνωστός ως 30-by-30.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περιβαλλοντικές ομάδες δήλωσαν ότι οι συνολικές δεσμεύσεις δεσμεύσεις που κυμαίνονται στο ποσό των περίπου 400 εκατ. δολαρίων υπολείπονται κατά πολύ των δισεκατομμυρίων δολαρίων που οραματίστηκαν για το ταμείο.

«Είναι πολύ λίγα. Μιλάμε για εκατομμύρια που έχουν δεσμευτεί. Αλλά αυτό που περιμένουμε είναι δισεκατομμύρια», δήλωσε η Αϊρίν Ουαμπίουα, υπέρμαχος της βιοποικιλότητας στην Greenpeace.

«Εξετάζοντας τον αυξημένο ρυθμό απώλειας βιοποικιλότητας, ο τρόπος με τον οποίο κινούνται τα χρήματα είναι πολύ, πολύ αργός. Και είμαστε πολύ φοβισμένοι».

Με τη φύση σε πρωτοφανή παρακμή και τα είδη να εξαφανίζονται ταχύτερα από ποτέ, οι επιστήμονες προειδοποίησαν τις κυβερνήσεις του κόσμου ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Μέχρι τη Δευτέρα, μόνο το 17,6% της παγκόσμιας έκτασης και των εσωτερικών υδάτων ήταν υπό κάποια μορφή προστασίας, σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP). Πολλές χώρες δεν έχουν ακόμη υποβάλει δεσμεύσεις παρά την προθεσμία αυτού του μήνα.

Ο επικεφαλής του UNEP προέτρεψε τις χώρες όχι μόνο να επιτύχουν τον στόχο διατήρησης του 30%, αλλά και να στοχεύσουν σε εκτάσεις και υδάτινες οδούς υψηλής αξίας για να προστατεύσουν, αντί να επιλέγουν έρημες ή άγονες εκτάσεις που έχουν ήδη μικρή ποικιλία πανίδας και ανθρώπινου πληθυσμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Reuters.com