Ρυθμιστικό Πλαίσιο για τις συναλλαγές με κρυπτοστοιχεία. Γιατί είναι απαραίτητo;
- 31/10/2024, 11:05
- SHARE
*Του Δημήτρη Δημητρίου
Όπως αναφέραμε σε προηγούμενα κείμενα στη στήλη αυτή, πολλές είναι οι αγορές που προχωρούν πλέον σε ρύθμιση της αγοράς κρυπτοστοιχείων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε πρόταση κανονισμού για τις αγορές κρυπτοστοιχείων (MiCA) την οποία θα πρέπει να έχουν προσαρμόσει στη νομοθεσία τους και υιοθετήσει τα κράτη-μέλη, το αργότερο ως το τέλος του 2025. Και πριν την έκδοση της οδηγίας όμως, χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία είχαν συντάξει και βάλει σε ισχύ το δικό τους ρυθμιστικό πλαίσιο. Ρυθμιστικό πλαίσιο δεν έχει θεσπίσει μόνο η ΕΕ, αλλά και άλλες αγορές, όπως η Σιγκαπούρη και η Ιαπωνία, ενώ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα κρυπτοστοιχεία είναι υπό κατάρτιση.
Γιατί όμως είναι απαραίτητο ένα ρυθμιστικό πλαίσιο στις αγορές κρυπτοστοιχείων;
Όπως όλες οι αγορές, έτσι και αυτή των κρυπτοστοιχείων, δεν πρέπει για κανέναν λόγο να λειτουργεί σε πλαίσιο αναρχίας, χωρίς κανόνες που προστατεύουν όλες τις πλευρές και που διευκολύνουν τις συναλλαγές. Τα κρυπτοστοιχεία είναι ένα πολύ πρόσφατο είδος περιουσιακού στοιχείου, και στη διάρκεια της μικρής ιστορίας του (το πρώτο κρυπτονόμισμα εκδόθηκε το 2009) πολλοί επενδυτές έπεσαν θύμα απάτης.
Στις ΗΠΑ, όπου η αγορά δεν είναι ρυθμισμένη, oι απώλειες από επενδυτικές απάτες που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα έχουν αυξηθεί κατά 53%, στα 3,96 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023. Λόγω έλλειψης στενού ρυθμιστικού πλαισίου, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανακτήσει κανείς την επένδυσή του -ή ακόμη και να την καταγγείλει, καθώς ο νομικός δρόμος που μπορεί να ακολουθηθεί είναι αυτός της επίλυσης αστικών διαφορών( !). Μάλιστα, οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι της Αμερικής έχουν εντελώς διαφορετική φιλοσοφία για αν, πώς και πόσο μπορεί να ρυθμιστεί η αγορά κρυπτοστοιχείων. Ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει κατά ενός στενού ρυθμιστικού πλαισίου και σκοπεύει, σύμφωνα με δημοσιεύματα, να εισάγει τη δική του πλατφόρμα. Η Κάμαλα Χάρις στο πλαίσιο της προεκλογικής της καμπάνιας δήλωσε πρόσφατα ότι θα διασφαλίσει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για την προστασία των επενδυτών σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.
Ποιοι είναι όμως οι κίνδυνοι από την έλλειψη ρυθμιστικού πλαισίου;
Από όλα τα παραπάνω, γίνεται σαφές ότι είναι απαραίτητο ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για τον μετριασμό των κινδύνων για τους καταναλωτές και τους επενδυτές – αλλά και για τον περιορισμό των επιπτώσεων στις παραδοσιακές χρηματοπιστωτικές αγορές, που πλέον συνδέονται ανοιχτά με τη νέα τεχνολογία. Όπως έγραψε πρόσφατα σε άρθρο του ο Eswar Prasad, καθηγητής στο Dyson School του Πανεπιστημίου Cornell, “μερικά από τα μεγαλύτερα οφέλη της τεχνολογίας blockchain τα καρπώνονται παραδοσιακές τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που τα κρυπτονομίσματα προορίζονταν να αντικαταστήσουν. Στα ιδρύματα αυτά, η τεχνολογία κερδίζει αποδοχή για τη μείωση του κόστους και τη διευκόλυνση της προσφοράς βασικών τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών μέσω ψηφιακών καναλιών, ακόμη και σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος που προηγουμένως θεωρούνταν πολύ ασύμφορα προς εξυπηρέτηση. Διάφορες κοινοπραξίες τραπεζών χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να διακανονίζουν πληρωμές μεταξύ των μελών τους πιο γρήγορα και αποτελεσματικά». Φανταστείτε λοιπόν το αντίκτυπο από μια μεγάλη κρίση σε μια μη ρυθμισμένη αγορά κρυπτοστοιχείων.
Η τεχνολογία blockchain τρέχει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και είναι απαραίτητο και η χώρα μας το συντομότερο δυνατό να καταρτίσει και να βάλει σε εφαρμογή το ρυθμιστικό πλαίσιο για την αγορά των κρυπτονομισμάτων. Όχι μόνο για να προστατεύει τους επενδυτές, αλλά -κυρίως- για να εκμεταλλευτεί τις απεριόριστες δυνατότητες που δίνει η ασφαλής χρήση κρυπτοστοιχείων σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Αυτό όμως είναι θέμα για ένα επόμενο άρθρο.
*Ο Δημήτρης Δημητρίου είναι founder & CEO της CPA Kudos Greece και τακτικό μέλος της Επιτροπής Κρυπτονομισμάτων του ΥΠΟΙΚ