Η οικονομία σε πρώτο πλάνο: Οι δύο παράγοντες που θα καθορίσουν τις αμερικανικές εκλογές

Η οικονομία σε πρώτο πλάνο: Οι δύο παράγοντες που θα καθορίσουν τις αμερικανικές εκλογές
Vice President of the United States Kamala Harris is sharp in the foreground, while republican candidate Donald Trump is blurred in the background, USA, Washington, July 21, 2024 Photo: Shutterstock
Τα κεντρικά θέματα που απασχολούν τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους.

Καθώς οι Αμερικανοί προετοιμάζονται για την κάλπη στις 5 Νοεμβρίου, η ανησυχία για την επανεκλογή του Τραμπ παραμένει υπαρκτή, αλλά για πολλούς αναποφάσιστους ψηφοφόρους τα οικονομικά ζητήματα –ιδίως το υψηλό κόστος ζωής και ο πληθωρισμός– αποτελούν βασική προτεραιότητα.

«Οι ψηφοφόροι βάζουν την οικονομική τους ευμάρεια πάνω από κάθε άλλο θέμα», δηλώνει στους Financial Times ο Έρικ Γκόρντον από το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν. Από το κόστος της βενζίνης και των ειδών διατροφής μέχρι τα αυξημένα ενοίκια, η λαϊκή δυσαρέσκεια εντείνεται.

Το κύμα πληθωρισμού που έφτασε το 9,1% το 2022 υποχωρεί, με τον Σεπτέμβριο να κλείνει στο 2,4%. Παρά τη μείωση, οι τιμές παραμένουν κατά 25% υψηλότερες από το 2019, βάσει δεδομένων της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας, γεγονός που επιβαρύνει κυρίως τα χαμηλού εισοδήματος νοικοκυριά, τα οποία αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο ποσοστό των αναποφάσιστων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κάμαλα Χάρις και οι Δημοκρατικοί βρίσκονται αντιμέτωποι με τη λαϊκή οργή για τις τιμές, ενώ ορισμένοι απογοητευμένοι ψηφοφόροι σκέφτονται να απόσχουν από τις κάλπες. Παρά τη συνολική οικονομική ανθεκτικότητα, τη μείωση της ανεργίας και τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια, ο πληθωρισμός –κατά πολλούς ένδειξη αδύναμης οικονομίας– δεν αφήνει περιθώριο εφησυχασμού.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Οικονομικών Χαβιέ Τζάραβελ από το London School of Economics, η οικονομική ανισότητα εντείνει την αγανάκτηση: τα πραγματικά εισοδήματα των χαμηλότερων τάξεων αυξήθηκαν μόλις 2,4% από το 2002 έως το 2019, ενώ τα υψηλότερα εισοδήματα είδαν αύξηση 25%. Δεδομένης αυτής της οικονομικής πίεσης, οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι ίσως αποτελέσουν τον κρίσιμο παράγοντα για το εκλογικό αποτέλεσμα, επηρεαζόμενοι όχι μόνο από πολιτικές διαφορές αλλά και από το βάρος της καθημερινής οικονομικής επιβάρυνσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: