Ευρωζώνη: Πώς τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό επηρεάζουν τις αποφάσεις για τα επιτόκια
- 31/10/2024, 14:11
- SHARE
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη «έτρεξε» τον Οκτώβριο, αγγίζοντας το 2% και πλησιάζοντας το στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Παρά τις προσδοκίες για ηπιότερη άνοδο, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν ταχύτερα από ό,τι είχαν εκτιμήσει οι αναλυτές, γεγονός που ενισχύει τις πιέσεις για μείωση των επιτοκίων.
Όπως ανακοίνωσε η Eurostat, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 2% σε σχέση με πέρυσι τον Οκτώβριο, από 1,7% τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για αύξηση 1,9%.
Η άνοδος αυτή σχετίζεται κυρίως με την υποχώρηση του ενεργειακού κόστους σε ηπιότερους ρυθμούς και με τις αυξημένες τιμές στα τρόφιμα, ενώ ο δομικός πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός στο 2,7%. Το αυξημένο κόστος των υπηρεσιών συνέβαλε στην πίεση, με τον τομέα να διατηρεί ρυθμό ανόδου στο 3,9%.
Οι πρόσφατες εξελίξεις δίνουν δύναμη σε αξιωματούχους της ΕΚΤ που αντιτίθενται σε μεγάλες μειώσεις επιτοκίων, αν και οι αγορές αναμένουν τώρα μια ήπια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης το Δεκέμβριο. Ορισμένοι, ωστόσο, ενθαρρύνουν πιο άμεσες ενέργειες, όπως μια μεγαλύτερη μείωση κατά 50 μονάδες, ειδικά καθώς η ανάπτυξη παραμένει υποτονική. Αξιοσημείωτη είναι η αντίθετη άποψη της Ίζαμπελ Σνάμπελ και του Γιόακιμ Νάγκελ, οι οποίοι τονίζουν την ανάγκη μιας πιο σταδιακής προσέγγισης.
Οι γεωπολιτικές συνθήκες, από τους πολέμους στη Μέση Ανατολή μέχρι την πιθανή επιστροφή του Τραμπ με αυξημένους δασμούς, επιβαρύνουν την οικονομία. Αντίστοιχα, η αύξηση μισθών στον τομέα των υπηρεσιών και η σταθερή αγορά εργασίας συμβάλλουν στον πληθωρισμό, που με τη σειρά του προκαλεί ανησυχία για τον αντίκτυπο στα κατώτερα εισοδήματα.
Παρά τις δυσκολίες, οι αξιωματούχοι παραμένουν αισιόδοξοι για την επίτευξη του στόχου του 2% έως το 2024, χάρη στην ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας και το χαμηλό ποσοστό ανεργίας που έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ (6,3%) τον Οκτώβριο.