«Βράζει» η Μέση Ανατολή: Ρουκέτες της Χεζμπολάχ κατά βάσης της στρατιωτικής υπηρεσίας Πληροφοριών κοντά στο Τελ Αβίβ

«Βράζει» η Μέση Ανατολή: Ρουκέτες της Χεζμπολάχ κατά βάσης της στρατιωτικής υπηρεσίας Πληροφοριών κοντά στο Τελ Αβίβ
epa11689150 Search and rescue team members try to search for possible victims at a damaged building after an Israeli airstrike, in Tyre, Lebanon, 28 October 2024. According to Lebanon's National News Agency (NNA), Israeli warplanes launched several airstrikes on Tyre. According to the Lebanese Ministry of Health, at least seven people were killed and 17 injured in an Israeli airstrike that targeted a building in Hay Ramel in Tyre. An Israeli spokesperson issued a warning to evacuate parts of Tyre earlier in the day. More than 2,650 people have been killed and over 12,400 others have been injured in Lebanon since the start of recent escalations of hostilities, the ministry stated. EPA/STRINGER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τουλάχιστον 1.900 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την 23η Σεπτεμβρίου στον Λίβανο, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP.

Η λιβανική Χεζμπολάχ ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για την εκτόξευση ρουκετών νωρίς το πρωί κατά βάσης της στρατιωτικής υπηρεσίας Πληροφοριών κοντά στο Τελ Αβίβ, στο κεντρικό τμήμα του Ισραήλ.

Στις 02.30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), οι μαχητές της Χεζμπολάχ «εξαπέλυσαν ομοβροντία ρουκετών στη βάση Γκλιλότ της Μονάδας 8200 της στρατιωτικής υπηρεσίας Πληροφοριών σε προάστιο του Τελ Αβίβ», όπως ανακοίνωσε η φιλοϊρανική οργάνωση.

Ο Λίβανος κατηγορεί το Ισραήλ πως απορρίπτει οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου κατηγόρησε χθες Παρασκευή το Ισραήλ πως αρνείται οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός με το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, έπειτα από σειρά αεροπορικών βομβαρδισμών σε νότια προάστια της Βηρυτού, τα πρώτα αυτή την εβδομάδα στο συγεκριμένο προπύργιο της παράταξης αυτής.

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία εξαπέλυσε νέα πλήγματα στον Λίβανο, ανάμεσά τους τουλάχιστον 10 στα νότια προάστια της λιβανικής πρωτεύουσας, μετατρέποντας ολόκληρα κτίρια σε σωρούς συντριμμιών.

Οι βομβαρδισμοί έγιναν μερικές ώρες μετά την επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ δυο αμερικανών απεσταλμένων, καθώς οι ΗΠΑ ήθελαν να εξασφαλιστεί μέσω διαπραγματεύσεων το τέλος του πολέμου ανάμεσα από τη μια στον ισραηλινό στρατό και από την άλλη τη Χεζμπολάχ, που γενικεύτηκε τον Σεπτέμβριο, και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, που συνεχίζεται για 393η ημέρα.

Το γεγονός ότι το Ισραήλ «στοχοποίησε ξανά νότια προάστια της Βηρυτού», όπου έκανε «καταστροφικούς βομβαρδισμούς» αποτελεί «ένδειξη που επιβεβαιώνει την άρνηση όλων των προσπαθειών για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, ο Νατζίμπ Μικάτι.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις αντέτειναν πως έπληξαν «στόχους» του σιιτικού κινήματος που πρόσκειται στο Ιράν στη Βηρυτό και στη Ναμπάτια (νότια).

Άλλοι βομβαρδισμοί, στην Μπααλμπέκ (ανατολικά), χωρίς καμία προειδοποίηση, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 52 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 72, σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές, ενώ επλήγη επίσης η Τύρος (νότια), όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Σε κοινότητες στην Μπααλμπέκ, άνδρες και γυναίκες περπατούσαν ανάμεσα σε κατεστραμμένα κτίρια, κατέγραψαν οι κάμερες της τηλεοπτικής υπηρεσίας του Γαλλικού Πρακτορείου. «Πρόκειται για κατοικημένη περιοχή, δεν υπάρχει καμιά στρατιωτική εγκατάσταση εδώ», διαβεβαίωσε ο Γάσαν ας Σαλ, κάτοικος.

Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου ANI έκανε ακόμη λόγο για βομβαρδισμούς στην Μπιντ Τζμπάιλ (νότια) και στην Άλια, ανατολικά της Βηρυτού.

Μετά τους επανειλημμένους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στην Μπααλμπέκ και στην Τύρο, πόλεις ενταγμένες στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, αξιωματούχος του ΟΗΕ δεν έκρυψε την ανησυχία της πως η σύρραξη θα έχει παράπλευρη απώλεια λιβανικούς αρχαιολογικούς χώρους.

«Η πολιτιστική κληρονομιά του Λιβάνου δεν πρέπει να γίνει ακόμη ένα θύμα» του πολέμου, προειδοποίησε η ειδική συντονίστρια των Ηνωμένων Εθνών για τον Λίβανο, η Τζανίν Χένις-Πλάσχερτ.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξαπολύουν από την 23η Σεπτεμβρίου μαζικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον της Χεζμπολάχ και από την 30ή Σεπτεμβρίου διεξάγουν χερσαίες επιχειρήσεις στη νότια λιβανική επικράτεια.

Το Ισραήλ λέει πως θέλει να εξουδετερώσει τη Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, ώστε να επιτραπεί η επιστροφή στο βόρειο τμήμα του των περίπου 60.000 κατοίκων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των ακατάπαυστων εκτοξεύσεων ρουκετών από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, πριν από έναν χρόνο και πλέον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τις πρώτες πρωινές ώρες, τουλάχιστον 19 Ισραηλινοί τραυματίστηκαν μετά την εκτόξευση τριών βλημάτων από τον Λίβανο που πέρασαν στην ισραηλινή επικράτεια, ανακοίνωσε υπηρεσία ασθενοφόρων. Νωρίτερα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωναν ότι ήχησαν σειρήνες σε τομείς του κεντρικού Ισραήλ, κατόπιν αναφέρθηκαν σε τρία βλήματα και αναχαιτίσεις, χωρίς να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες.

Λίγα 24ωρα προτού διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε δεκτούς προχθές τους αμερικανούς απεσταλμένους Άμος Χόκστιν και Μπρετ ΜακΓκέρκ.

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ που επικαλέστηκαν κυβερνητικές πηγές, το σχέδιο που εισηγήθηκαν οι αμερικανοί απεσταλμένοι προέβλεπε απόσυρση των μαχητών της Χεζμπολάχ από τον νότιο Λίβανο, που γειτονεύει με το βόρειο Ισραήλ, καθώς και την απόσυρση του ισραηλινού στρατού από τον τομέα αυτό, με τον έλεγχο να επιστρέφει στις ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου και στους κυανόκρανους του ΟΗΕ.

Όμως ισραηλινοί αξιωματούχοι αντιτείνουν πως ο στρατός δεν θα αποσυρθεί από τον νότιο Λίβανο προτού κλειστεί συμφωνία που θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις που προβάλλει η κυβέρνηση Νετανιάχου για την ασφάλεια του Ισραήλ.

Ο επικεφαλής των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, ο Ζαν-Πιερ Λακρουά, επαναβεβαίωσε χθες ότι οι κυανόκρανοι παραμένουν στον Λίβανο, όμως υπογράμμισε πως αναγκάστηκαν να «εγκαταλείψουν» θέσεις τους κι υπάρχει κίνδυνος αυτές οι τελευταίες να «καταληφθούν από τη μια ή την άλλη πλευρά».

Τουλάχιστον 1.900 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την 23η Σεπτεμβρίου στον Λίβανο, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP βασισμένη σε επίσημα δεδομένα.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε χθες βράδυ πως αποφασίστηκε η ανάπτυξη στη Μέση Ανατολή επιπρόσθετων στρατιωτικών δυνατοτήτων, που θα καταφθάσουν τους επόμενους μήνες, για την «προστασία του Ισραήλ» και εν είδει προειδοποίησης στο Ιράν.

Στα μέσα που θα αναπτυχθούν στην περιοχή συμπεριλαμβάνονται συστήματα αντιμετώπισης βαλλιστικών πυραύλων, μαχητικά, στρατηγικά βομβαρδιστικά μακράς εμβέλειας B-52 και άλλα στρατιωτικά αεροσκάφη, εξήγησε το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

Παράλληλα, το Ισραήλ συνεχίζει τις επιχειρήσεις του εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Βομβαρδισμοί έπληξαν σπίτια σκοτώνοντας εννιά ανθρώπους στην Τζαμπάλια (βόρεια) και στη Νουσέιρατ (κεντρικά), σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του θυλάκου.

Οι βομβαρδισμοί εξαπολύονται «κάθε μέρα, πρωί, μεσημέρι, απόγευμα, βράδυ», είπε ο Ιζεντίν Αμπού Σαουίς, κάτοικος της Νουσέιρατ.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο του Ιζεντίν αλ Κάσαμπ, τοπικού διοικητή του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στη Ράφα, στο νότιο άκρο του θυλάκου.

Στην Μπέιτ Λάχια, άνδρες μετέφεραν άψυχο σώμα με κουβέρτες διασχίζοντας δρόμους σπαρμένους συντρίμμια έπειτα από βομβαρδισμό, κατέγραψαν οι κάμερες της τηλεοπτικής υπηρεσίας του Γαλλικού Πρακτορείου.

Όλοι οι κάτοικοι του βόρειου τμήματος του θυλάκου, όπου επικεντρώνει τις επιχειρήσεις του ο ισραηλινός στρατός από την 6η Οκτωβρίου, ώστε να αποτραπεί κατ’ αυτόν η ανασύνταξη μονάδων της Χαμάς, διατρέχουν «άμεσο κίνδυνο να πεθάνουν», προειδοποίησαν χθες ανθρωπιστικές υπηρεσίες του ΟΗΕ.

Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις, οι προσπάθειες να τερματιστούν οι εχθροπραξίες βάσει συμφωνίας παραμένουν άκαρπες.

Χθες, το παλαιστινιακό κίνημα ανακοίνωσε πως αρνήθηκε να εξετάσει πρόταση για βραχείας διάρκειας εκεχειρία που εισηγήθηκαν οι χώρες που μεσολαβούν στις έμμεσες διαπραγματεύσεις, απαιτώντας «πλήρη και μόνιμη κατάπαυση του πυρός».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: